Omschrijving

Deze opleiding heeft als doel om de mondhygiënist (mondzorgkundige met 4-jarige opleiding) vertrouwder en zelfverzekerder te maken met het toepassen van anesthesie. Wanneer je de opleiding tot mondhygiënist in België volgt of heb gevolgd, of de 2- of 3-jarige in Nederland, dien je de 2-daagse opleiding Lokale Anesthesie te volgen. Ga naar de opleiding Lokale Anesthesie 

Veel patiënten zijn bang voor het krijgen van een prik. Maar juist door goed te verdoven zorg je voor vertrouwen bij de patiënt in het behandel team. Daarnaast zal een goed verdoofde patiënt ook rustiger in de stoel liggen, waardoor de behandeling ook voorspoediger verloopt.

Voor een efficiënte praktijkvoering en zeker als er gewerkt wordt in het meerkamer concept, is het nuttig als je als mondhygiënist in staat bent om lokale anesthesie te geven bij patiënten. Bij angstige patiënten kan het bijdragen aan vermindering van de angst voor injecties en behandeling.

Tijdens deze 1-daagse cursus leer je lokale anesthesie in de mond te geven, in de boven- en onderkaak en ook het mandibulair blok. Ook besteden we aandacht aan het verbod op recappen en behandelen we verschillende oplossingen voor veilig omgaan met naalden.

Praktische oefeningen

Er wordt eerst geoefend op een kaak en daarna op de cursisten onderling.

Iedere deelnemer dient ermee akkoord te gaan dat er lokale anesthesie bij elkaar wordt toegediend (met kortwerkende middelen). Bij zwangerschap kan een cursist niet deelnemen aan deze cursus.

De volgende spullen moet je meenemen naar de cursus:

  • Eigen (lichte) werkkleding
  • Carpulehouder voor anesthesie (naalden en carpules worden verzorgd door Dental Best Practice BV)

 

Docent(en)

Geert Landman
Tandarts

Mijn naam is Geert Landman, 37 jaar, mede eigenaar van ‘de Watersnip Kliniek voor Mondzorg’ en ‘Peak Dentistry’, beiden te Deventer. In 2011 ben ik afgestudeerd in Groningen. Tijdens mijn opleiding heb ik tevens een masterclass medisch onderwijs gekregen. Het geven van onderwijs heeft mij altijd al geboeid. Samen met Xander Rijpstra geef ik cursussen voor Dental best Practice aan assisterend personeel en aan mondhygiënisten. Het delen van kennis staat voor ons hoog in het vaandel, het houdt je scherp en je eigen ontwikkeling blijft doorgaan. Dit geeft ons een gezonde drive om met onze praktijken door te blijven groeien. Onze passie ligt in de esthetisch restauratieve tandheelkunde, dit oefenen wij voornamelijk uit bij Peak Dentistry. Onze liefde voor de zorg delen we graag en we hopen je te zien op een van onze cursussen.

 

Leerdoelen

Na deze cursus Anesthesie voor de mondhygiënist:

  • ben je in staat om infiltratie- en geleidings- anesthesie toe te dienen bij patiënten
  • ken je de belangrijkste theorie zoals voor- zorgen en de werking van anesthesie
  • kun je overweg met de praktische uitvoering van de injecties
Overige info

Praktische oefeningen

Er wordt eerst geoefend op een kunststof schedel en daarna op de cursisten onderling. Iedere deelnemer dient ermee akkoord te gaan dat lokale anesthesie hem/haar wordt toegediend (met kortwerkende middelen). Bij zwangerschap kan een cursist niet deelnemen aan deze cursus.

Examen

De cursus wordt afgesloten met een theoretische en praktische toets. Bij goed gevolg krijgt de cursist een certificaat van bekwaamheid.

Studiebelasting

De cursus start op de vrijdagen om 10.00 uur of 14.00 uur. Totale studiebelasting is: 6 uur

Ingangsniveau

Mondhygiënist

Certificaat

Na afloop ontvang je – bij het positief afronden van de cursus – een certificaat.

Doelgroep

Mondhygiënisten

Accreditatie

KRM

Data

Events & Webinars

Ieder jaar verrast Dental Best Practice weer met gave events! Denk bijvoorbeeld aan hét event voor de balieassistent of de online TV show voor de praktijkmanager! Maar ook onze webinars zijn erg gewild. Bekijk hier de agenda en meld je aan voor één van onze events of webinars.

Accreditaties

KRT Kwaliteitsregister Tandartsen
Q Keurmerk - Keurmerk voor alle tandheelkundige bij- en nascholing
KRM Kwaliteitsregister Mondhygiënisten
Register Preventieassistenten
CRKBO Centraal Register Kort Beroepsonderwijs