Omschrijving

Ben je op zoek naar nieuwe en effectieve manieren om kennis te delen en te bespreken met je collega’s of met ICO-groep? Dan zijn deze cursus wat voor jou.

Een Journal club is een methode, die (mond)zorgprofessionals helpt om bij te blijven over actuele, relevante onderwerpen en (wetenschappelijke) literatuur binnen je vakgebied. In een Journal club kun je samen met collega’s op een laagdrempelige en efficiënte manier literatuur bespreken en nadenken over praktische toepassingen voor je eigen handelen of de beroepspraktijk. Op deze manier worden jij en je collega’s gestimuleerd tot kritisch, evidence-based denken en intercollegiale kennisdeling. Op deze manier haal je nog meer kennis en energie uit jouw ICO-bijeenkomst, werkoverleg of praktijkavond!

In deze cursus leer je hoe je een Journal club organiseert én implementeert en oefen je met de opzet van een Journal club.

NB: wil je eerst meer weten over Intervisie en evidence-based kennis delen: Efficiënte casusbespreking in 5 stappen, voordat je aan de slag gaat met het opzetten van een Journal club? We adviseren je dan om eerst de cursus Efficiënte casusbespreking te volgen.

Docent(en)

Vanessa Hollaar
Mondhygiënist, docent en onderzoeker

Vanessa Hollaar is werkzaam als hoofddocent aan de Opleiding Mondzorgkunde en als onderzoeker bij het Lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl en het Zwaartepunt Health van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Vanessa is in 2001 afgestudeerd als mondhygiënist en heeft daarna Psychologie gestudeerd. In 2017 is zij gepromoveerd. Door haar promotietraject kreeg Vanessa inzicht in het belang van multidisciplinair werken van de mondhygiënist met disciplines als logopedisten, diëtisten en verpleegkundigen in verpleeghuizen, om gezamenlijk de mondgezondheid -en verzorging bij zorgafhankelijke ouderen te verbeteren.

In 2015 richtte zij The Oral Evidence Academy op om actuele wetenschappelijke inzichten toegankelijk te maken voor alle (mond)zorgprofessionals (www.oralevidence.nl).The Oral Evidence Academy heeft als missie het evidence based-handelen te stimuleren en verbeteren bij (mond)zorgprofessionals. Daarnaast is Vanessa auteur voor het Nederlands Tijdschrift voor Mondhygiëne en schrijft ze artikelen, blogs en columns met een evidence-based inslag. En als docent geeft ze regelmatig cursussen en trainingen op dit gebied.

Joes Jacobs
Mondhygiënist

Mijn naam is Joes en ik ben in 2013 afgestudeerd aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen als Mondhygiënist. Na mijn opleiding heb ik in een vrije vestiging gewerkt en ben ik blijven ‘plakken’ in het onderwijs. Persoonlijk denk ik dat ik er nooit meer weg ga. Het (zorg)onderwijs heeft mijn hart gestolen. Ik vind het heerlijk om bezig te zijn met leren en coachen.

Bij mij staat het persoonlijk leren voorop. Of je nu net uit de schoolbanken komt of dat je al 20 jaar niet meer aan scholing hebt gedaan, het is mijn uitdaging om je te prikkelen en te motiveren om op een leerzame en leuke manier te leren.

Leerdoelen

Na deze cursus ben je op de hoogte van:

  • hoe je een Journal club kunt opzetten
  • de voordelen en opbrengsten van een Journal club
  • de opzet, spelregels en rollen binnen een Journal club
  • het oefenen met een Journal club
  • reflectie en feedback op de oefening
  • het implementatieplan voor een Journal club
  •  
Overige info

Certificaat

Na afloop van deze cursus, ontvang je – als bewijs van deelname – een certificaat

 

 

 

 

Data

Events & Webinars

Ieder jaar verrast Dental Best Practice weer met gave events! Denk bijvoorbeeld aan hét event voor de balieassistent of de online TV show voor de praktijkmanager! Maar ook onze webinars zijn erg gewild. Bekijk hier de agenda en meld je aan voor één van onze events of webinars.

Accreditaties

KRT Kwaliteitsregister Tandartsen
Q Keurmerk - Keurmerk voor alle tandheelkundige bij- en nascholing
KRM Kwaliteitsregister Mondhygiënisten
Register Preventieassistenten
CRKBO Centraal Register Kort Beroepsonderwijs