Omschrijving

Mondverzorging bij kwetsbare ouderen is niet makkelijk. Veel zorgverleners weten vaak niet hoe ze de mensen het beste kunt benaderen en hoe goede hulp te verlenen bij de mondzorg. Ze zijn niet goed bekend met hoe een mond eruit ziet en hoe je de verschillende tandheelkundige voorzieningen kunt reinigen. Niet zelden schiet de mondzorg er daarom bij in. Daarom is deze masterclass Train de trainer opgezet om collega mondhygiënisten op te leiden dat zij de zorgverleners in verpleeghuizen of thuiszorg kunnen trainen zodat deze de kennis en kunde weer kunnen doorgeven aan de collega’s . Verder worden er tools aangereikt hoe mondzorg geïmplanteerd kan worden in verpleeghuizen.

Werkvorm
Er is gekozen voor het “train de trainers systeem” en het praktische onderwijskundige model: vertellen – laten zien – nadoen – toepassen. De bijeenkomsten zijn interactief en bevatten verschillende onderwijsvormen zoals theorie, praktijk, casuïstiek, uitvoeren van opdrachten en discussie .

Wil Pelkmans
Mondzorgcoach

Wil Pelkmans- Tijs is mondhygiënist en heeft na jarenlang ervaring in onderwijs en verpleeg en verzorgingshuis het bedrijf Mondzorg en Ouderen opgezet. Hun missie is:
  • Iedere cliënt recht heeft op een schone en pijnvrije mond, immers gezond begint in de mond!
  • De zorgverleners ertoe motiveren dat mondverzorging een vast onderdeel wordt van de dagelijkse verzorging (ADL) .

Nanette Zegelaar
Mondhygiënist

Ik ben Nanette Zegelaar –Vertin, enthousiast en verliefd op de Chinese geneeskunst.

Mijn missie is om mensen te helpen  zo goed mogelijk van hun klachten af te komen zodat ze weer kunnen genieten van het leven en  om de kennis van de reguliere geneeskunde te verbinden met de wijsheid van het Oosten en zo het beste van beide werelden te kunnen inzetten .

Sinds 1985 ben ik mondhygiënist.  Al sinds vele jaren denk  ik bij het zien van een probleem in de mond vaak: “dit is geen lokaal probleem”. Goede mondverzorging en professionele gebitsreiniging is natuurlijk heel belangrijk en noodzakelijk. Maar waarom krijgen mensen met een slechte mondhygiëne geen ontstoken tandvlees en mensen die wel goed poetsen dit wel ?

Daarom ben ik mij verder  gaan verdiepen in de holistische aanpak van gezondheid en kwam zo bij de Chinese Geneeskunst terecht. Een prachtige filosofie  die  de gezondheid breder  ziet  in alle facetten. (lichaam, geest , emotioneel en spiritueel). 

Naast acupuncturist ben ik ook energetisch therapeut en heb ik mij verder verdiept in de psyche door de leergang “Natural Skills” te volgen. Deze vormen de natuurlijke, psychologische bouwstenen voor een gezond en gelukkig leven. (www.naturalskills.nl

Door de vele bij- en nascholingen die ik gevolgd heb kan ik handelen vanuit een holistische visie waarbij het uitgangspunt is  dat ieder mens uniek is.  Om die reden bestaat er bij mij ook geen standaard behandeling maar een individuele aanpak afgestemd op jou wensen en mogelijkheden.

De cursist:

  • Verkrijgt kennis over het systeem train de trainers
  • Kan kennis en kunde als train de trainer overbrengen aan zorgverleners binnen verpleeghuizen en thuiszorg
  • Kan verpleegkundigen en verzorgenden er toe motiveren dat mondverzorging een vast onderdeel wordt van de dagelijkse verzorging bij kwetsbare ouderen
  • Weet dat goede communicatie en inlevingsvermogen een belangrijk rol spelen
  • Ontdekt wat nodig is om tot een goed implementatieplan train de trainers te komen binnen verpleeghuizen en/of thuiszorgorganisaties
  • Weet hoe de mond van (kwetsbare )ouderen er uit zien en kan via de train de trainer concept uitgebreide mondinspectie en mondverzorging overbrengen aan de zorgverleners zodat deze dit weer kunnen overbrengen aan de collega’s
  • Welke medicijnen en ziekten invloed hebben op de mondgezondheid bij kwetsbare ouderen en welk mondverzorgingsbeleid gevoerd wordt
  • Weet welke stappen ondernomen moeten worden bij mensen met afweergedrag.

Studiekosten: € 895,-

Studiemateriaal: € 25,-

Datum: Donderdag 12 oktober 2023 (dag 1) en donderdag 2 november 2023 (dag 2)

Studiebelasting
De cursus start om 9.30 uur en eindigt om – 17.00 uur. Totale studiebelasting is: 15 uur

Ingangsniveau
Mondhygiënist

Cursus
Na afloop van deze cursus ontvang je als bewijs van deelname, een certificaat

Doelgroep
Mondhygiënist

Accreditatie
KRM 12 Mondzorg-punten

Data

Events

Ieder jaar verrast Dental Best Practice weer met gave events! Denk bijvoorbeeld aan hét event voor de balieassistent of voor de praktijkmanager! Bekijk hier de agenda en meld je aan voor één van onze events.

Accreditaties

KRT Kwaliteitsregister Tandartsen
Q Keurmerk - Keurmerk voor alle tandheelkundige bij- en nascholing
KRM Kwaliteitsregister Mondhygiënisten
Register Preventieassistenten
CRKBO Centraal Register Kort Beroepsonderwijs