Omschrijving

‘Verankering of verandering’

Wil je als (ortho) assistent je blikveld verruimen of je werkterrein verleggen? Of heb je als ex-assistent weer zin in herintreden in een andersoortige tandheelkundige praktijk dan vroeger en lijkt een baan als orthodontieassistent je wel wat?

Dat komt goed uit want wij geven deze leuke basisopleiding Orthodontie. De opleiding is geschikt voor tandarts- en orthodontieassistenten, met basiskennis van de gewone tandheelkunde. De opleiding bestaat in zijn geheel uit 4 dagen.

Op opleidingsdag 1 leer je goede lichtfoto’s en afdrukken maken onder één op één begeleiding tijdens het oefenen.

Op de 2e opleidingsdag wordt een gedegen uitleg gegeven over de basisbegrippen in de orthodontie. Ook worden de verschillend beugels en materialen in de orthodontiepraktijk besproken.

Daarna wordt uitgebreid praktisch geoefend met orthodontische behandelingen en het geven van mondhygiëne instructies.

De 3e opleidingsdag worden vooral vaste beugels besproken. Daarna wordt uitgebreid praktisch geoefend waarbij je verschillende orthodontische (be)handelingen uitvoert op een model. Dit alles onder professionele begeleiding.

Op de 4e en laatste dag is er een praktisch examen en gaan we nader in op behandelen met onzichtbare beugels (Aligners) en retentiemogelijkheden. Ook wordt de mogelijkheid gegeven om te oefenen met attachments plaatsen voor Aligners en scannen met een intra-oraal scanner.

 

Blanca Cabrera López docent bij Dental Best Practice

Blanca Cabrera López
Tandarts

Mijn naam is Blanca en ik heb Tandheelkunde gestudeerd in Spanje. In 2016 ben ik in Nederland komen wonen en ben ik aan het werk gegaan in verschillende praktijken als algemene tandarts. Ook heb ik mezelf ontwikkeld door verschillende cursussen te volgen. Naar een aantal jaren werken koos ik ervoor om mezelf te specialiseren in orthodontie en ben ik begonnen aan een master opleiding van Orthodontie en Dentofacial Orthopedie. Deze Master heb ik afgerond in 2021, hierbij heb ik de nieuwste technieken geleerd op het gebied van orthodontie. In Nederland word ik dan benoemd als tandarts voor orthodontie. 

Ik heb altijd met veel plezier algemeen tandheelkunde gedaan, maar orthodontie is echt mijn passie. Ik wil nu nog een stap verder gaan om de beste orthodontie assistentes op te leiden.

Maxime Busch
Docent opleiding Tandartsassistent

In 2013 heb ik een mooie studie afgerond als docent beeldende kunst en vormgeving, maar door gebrek aan werk destijds een opleiding/ cursus tot tandartsassistente gaan volgen. Mijn studie op de kunstacademie was in Maastricht en zo heb ik bijna 10 jaar in het zuiden van het land gewoond. Daar ben ik tijdens mijn opleiding gestart bij een orthodontie praktijk. Alweer 7 jaar geleden besloten om toch het mooie Limburg te verlaten en weer terug te gaan naar mijn roots in Zaanstad en daar ben ik terecht gekomen bij mijn huidige werkgever en gestart als tandartsassistent en orthodontistassistent.

Zelf wilde ik heel graag weer wat meer oppakken richting het docentschap en dat kan ik nu doen als docent voor de opleiding Tandartsassistent. Laat mij dit nou net een super leuke combinatie vinden met tandheelkunde en docentschap!

In de avond uren en weekenden vind ik het enorm leuk om te basketballen en te tennissen. Daarnaast ga ik graag naar concerten en festivals.

Gastsprekers
Hanneke Munnik van de firma Kulzer (oefenen met afdrukken)
Daan van Oort (oefenen mondfotografie)

Lesdag 1:
Hanneke Munnik: afdrukken maken
Daan van Oort: foto’s maken

Lesdag 2:
Introductie orthodontie; occlusie en malocclusie en terminologie
Soorten beugels
Algemeen materialen in een orthodontiepraktijk
* Praktijk: instructies mondhygiëne, elastieken plaatsen, constructiebeet maken

Lesdag 3:
Vaste apparatuur (slotjes, hyrax, distalizer, Herbst..)
* Praktijk: slotjes plaatsen, beet verhogen en slotjes verwijderen.

Lesdag 4:
Aligners
Retentie
* Praktijk: spalk plaatsen, attachments en intraoral scanner.

 

Na deze opleiding weet je:

  • wanneer orthodontie nodig is en waarom
  • hoe je lichtfoto’s en afdrukken maakt
  • hoe je was- en constructiebeten maakt
  • meer informatie over verschillende beugels
  • wat de voor- en nadelen van vaste apparatuur zijn
  • de vaste apparatuur te plaatsen en te verwijderen
  • wat de voor- en nadelen van retentie zijn
  • hoe een beugelbehandeling met Aligners werkt

Studiekosten: € 1650,-

Studiemateriaal: € 50,-

Studiebelasting
De opleiding start om 10.00 uur en eindigt om 16.00 uur
Totale studiebelasting: 4 opleidingsdagen van 6 uur.

Ingangsniveau
Diploma tandartsassistent, minimaal 2 jaar werkervaring.

Diploma
Na afloop ontvang je – bij het positief afronden van de opleiding – een diploma.

 

Data

Events

Ieder jaar verrast Dental Best Practice weer met gave events! Denk bijvoorbeeld aan hét event voor de balieassistent of voor de praktijkmanager! Bekijk hier de agenda en meld je aan voor één van onze events.

Accreditaties

KRT Kwaliteitsregister Tandartsen
Q Keurmerk - Keurmerk voor alle tandheelkundige bij- en nascholing
KRM Kwaliteitsregister Mondhygiënisten
Register Preventieassistenten
CRKBO Centraal Register Kort Beroepsonderwijs