Omschrijving

Deze opleiding heeft als doel om de mondhygiënist (mondzorgkundige met 4-jarige opleiding) vertrouwder en zelfverzekerder te maken met het diagnosticeren van cariës en met het maken van plastische restauraties.

Tijdens deze 3-daagse opleiding wordt aandacht besteed aan het periodiek mondonderzoek, prepareren en restaureren. Er wordt geoefend op fantoom en je behandelt patiënten. Indicatiestellingen worden tijdens deze opleiding besproken om het indicatiegebied van de mondhygiënist te leren kennen en valkuilen te voorkomen. Praktische vaardigheden, maar ook theoretische kennis komen ruimschoots aan bod. Hoe zorg je voor een functioneel en esthetisch goede vulling?

Behandelen van patiënten
Om voldoende te kunnen oefenen tijdens de opleiding is het nodig om een aantal patiënten te behandelen. Deze moeten door de cursist zelf worden meegenomen. Het mogen patiënten zijn met primaire cariës. Je kunt bitewings meenemen op de 1e opleidingsdag om te bespreken of het geschikte restauraties zijn. Als het nodig is kunnen we het programma iets aanpassen aan de omstandigheden. Een echte op maat gemaakte opleiding dus!

De opleiding wordt afgesloten met een theoretische en praktische toets.

 

Docent(en)

Tanja Wildschut
tandarts

Ik ben Tanja en ben in 1998 afgestudeerd als tandarts op de ACTA. Daarna heb ik bij verschillende praktijken gewerkt, waaronder voor kindertandheelkunde. In 2006 ben ik terechtgekomen in een kleine groepspraktijk in Utrecht, waar ik nog steeds met veel plezier werk.

In 2006 ben ik ook begonnen als docent bij de cursus preventieassistent. Dit vond ik zo leuk, dat ik in 2012 ben begonnen als docent bij de opleiding Mondzorgkunde op de Hogeschool Utrecht. Daar geef ik voornamelijk praktijkvakken en ook theorie. Daarnaast ben ik in 2012 gestart bij Dental Best Practice. Daar geef ik de opleiding Tandartsassistent, röntgendiagnostiek bij de TMS cursus mondhygiënist en prepareren en restaureren voor de mondhygiënist.

Het zien groeien van de cursisten in hun vaardigheden en zelfvertrouwen, maakt het vak als docent heel mooi. Dit samen met het enthousiaste team van Dental Best Practice!

Leerdoelen

Je bent na afloop van de opleiding op de hoogte van:

  • diagnose: aandachtspunten bij het mondonderzoek, inschatten van het cariësrisico en frequentie van bitewings
  • indicatie: wat behandel je (nog) niet en wat wel, wanneer stuur je iemand door naar de tandarts
  • interpretatie van bitewings: wanneer behandelen en wanneer niet; bijzondere gevallen
  • prepareren: gangbare prepareermethoden
  • vullen en afwerken: materiaalkennis en matrixsystemen. Moderne inzichten in omgaan met composiet en bondings
  • praktische vaardigheden: aanbrengen van cofferdam en oefenen op fantoom (naar behoefte)
  • behandelen van zelf meegebrachte patiënten
Data & Locaties

Soest (10.00 – 17.00 uur)
Lesdag 1 zaterdag 24 september 2022
Lesdag 2 zaterdag 15 oktober 2022
Lesdag 3 zaterdag 12 november 2022

 

Overige info

Behandelen van patiënten
Om voldoende te kunnen oefenen tijdens de opleiding is het nodig om een aantal patiënten te behandelen. Deze moeten door de cursisten zelf worden gezocht. Het mag primaire cariës zijn of vervanging van vullingen als het maar niet te uitgebreid is. Je kunt bitewings meenemen op de eerste cursusdag om te bespreken of het geschikte restauraties zijn. Als het nodig is kunnen we het programma iets aanpassen aan de omstandigheden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om meerdere vullingen bij één patiënt te doen.

Patiënten
Dag 1: geen patiënt
Dag 2: een éénvlaks en twee maal twee- of drievlaks bij premolaar of molaar
Dag 3: twee maal twee- of drievlaks zijdelings en een vulling in het front

Studiebelasting
De cursus start om 10.00 uur en eindigt om 17.00 uur of start om 13.00 uur en eindigt om 20.00 uur. Totale studiebelasting is: 3 opleidingsdagen van 7 uur (totaal 21 uur)

Ingangsniveau
Mondhygiënist

Diploma
Na afloop ontvang je – bij het positief afronden van de opleiding – een diploma

Doelgroep
Mondzorgkundige/mondhygiënist

Accreditatie
KRM-punten

Data

Events & Webinars

Ieder jaar verrast Dental Best Practice weer met gave events! Denk bijvoorbeeld aan hét event voor de balieassistent of de online TV show voor de praktijkmanager! Maar ook onze webinars zijn erg gewild. Bekijk hier de agenda en meld je aan voor één van onze events of webinars.

Accreditaties

KRT Kwaliteitsregister Tandartsen
Q Keurmerk - Keurmerk voor alle tandheelkundige bij- en nascholing
KRM Kwaliteitsregister Mondhygiënisten
Register Preventieassistenten
CRKBO Centraal Register Kort Beroepsonderwijs