Omschrijving
De mond is meer dan alleen de dentitie; het is de poort om van buiten naar binnen te gaan. Als er lichamelijk of psychisch gezien iets niet goed gaat, dan kan dit zijn weerslag hebben op ons mond- en kaakstelsel.
We zeggen niet voor niks ‘door de zure appel heen bijten’ of ‘het voor je kiezen krijgen’. De spanningen die mensen ervaren, kunnen ervoor zorgen dat ze gaan klemmen en/of knarsen, waardoor Temporomandibulaire klachten (TMD) kunnen ontstaan.
Onder temporomandibulaire klachten verstaan we: kaakgewrichtsklachten (artrogene TMD) en spiergerelateerde klachten (myogene TMD) of een combinatie van beiden. Bekende klachten zijn: knappend of klikkend kaakgewricht, beperking van de mondopening, pijn bij eten of kauwen, een overgevoelig gebit, abnormale slijtage van het gebit, oorpijn/oorsuizen, hoofdpijn en nek- en schouderpijn.
Mondhygiënisten zien patiënten vaak jarenlang, ze bouwen daardoor een vertrouwensband op met de patiënt. Omdat ze patiënten geregeld terugzien, zullen zij te maken kunnen krijgen met temporomandibulaire klachten en de invloed daarvan op de mondgezondheid van de patiënt. Tijdens deze cursus zal er aandacht besteed worden aan de klachten, worden verschillende handvatten aangereikt waardoor je hier goed over kunt communiceren met de patiënt en krijg je de juiste informatie over het verwijzen van deze patiënten.
Saskia Vrickx
fysiotherapeut
Saskia Vrickx, is algemeen fysiotherapeut (internationale school voor Fysiotherapie Thim van der Laan – 2008). Daarna is zij gespecialiseerd in orofaciale fysiotherapie aan de HAN (2012). Zij werkt binnen haar eigen praktijk fysio de hoofdzaak in Woerden die zich uitsluitend richt op het hoofd en halsgebied.
Zij was tot vorig jaar bestuurslid voor de NVOF (de Nederlandse Vereniging van Orofaciaal Fysiotherapeuten). In deze functie gaf zij veel presentaties en work-shops en verschillende cursussen over haar orofaciale fysiotherapie zoals bijvoorbeeld artsen, tandartsen, mondhygiënisten, logopedisten en audiologen.
Ook is zij gecertificeerd intervisiecoach voor zowel het KNGF (Koninklijke Nederlandse Vereniging van Fysiotherapeuten) als het SKF (Stichting Keurmerk Fysiotherapie) en begeleidt zij meerdere groepen voor de intercollegiale kwaliteitsbevordering door peer-review.
De cursist:
- Leert de basiskennis van de anatomie betrokken spieren en gewrichten van het kauwstelsel.
- Leert welke klachten behandeld worden door een orofaciale fysiotherapeut en deze te herkennen in je praktijk.
- Leert informatie, advies en eerste handvatten te geven en weet wanneer je moet doorverwijzen naar een specialist; de orofaciaal fysiotherapeut.
- Kent de functie van het kauwstelsel en de betrokken structuren.
- Weet wat temporomandibulaire klachten zijn en kan deze herkennen.
- Begrijpt wat situationele (zoals werk- of lichaamshouding) en psychosociale factoren (zoals stress) met mond- en kaakklachten te maken hebben.
- Neemt kennis van de behandelmogelijkheden van orofaciale fysiotherapie.
- Leert het belang van samenwerking tussen mondhygiënisten en orofaciaal fysiotherapeuten en leert wanneer en hoe te verwijzen.
- Kan de betrokken spieren en gewrichten te palperen en onderzoeken
- Leert differentiëren tussen myogene en artrogene TMD en leert sneltesten uit te voeren.
- Leert de patiënt informatie, advies en handvatten te geven.
Studiekosten: € 525,-
Studiemateriaal: € 25,-
Alle bedragen zijn BTW vrijgesteld
Ingangsniveau
Mondhygiënist
Certificaat
Na afloop van deze cursus ontvang je, als bewijs van deelname, een certificaat
Doelgroep
Mondhygiënist
Accreditatie
KRM 6 mondzorg punten
KRTP 6 PE