Omschrijving

De mond is meer dan de dentitie; het is een poort tussen binnen en buiten en gaat er iets niet goed in het lichaam of leven van mensen dan kan dit zijn weerslag hebben op het hoofd-, kaak- en het kauwstelsel. We zeggen niet voor niks ‘door de zure appel heen bijten of het voor je kiezen krijgen…’ Dit is omdat mensen dit letterlijk kunnen gaan doen; dit geeft Temporo Mandibulaire klachten (TMD).

Temporomandibulaire klachten bestaan uit kaakgewrichtsklachten (atrogene TMD) en spiergerelateerde klachten (myogene TMD) of een combinatie van beiden.

Bekende klachten zijn: knappend of klikkend kaakgewricht, beperking van de mondopening, pijn bij eten of kauwen, een overgevoelig gebit, abnormale slijtage van het gebit, oorpijn/oorsuizen, hoofdpijn en nek- en schouderpijn. Deze klachten hebben invloed op de mogelijkheden voor mondhygiëne.

Mondhygiënisten zien patiënten vaak jarenlang, bouwen een vertrouwensband op met de patiënt. Zij weten goed wat hen bezighoudt; juist daarom zijn zij bij uitstek geschikt om problemen in het leven, het hoofd en kauwstelsel te signaleren bij (pijn)klachten en dysfunctie van het hoofd en halsgebied en het kauwstelsel.

Saskia Vrickx
fysiotherapeut

Saskia Vrickx, is algemeen fysiotherapeut (internationale school voor Fysiotherapie Thim van der Laan – 2008). Daarna is zij gespecialiseerd in orofaciale fysiotherapie aan de HAN (2012). Zij werkt binnen haar eigen praktijk fysio de hoofdzaak in Woerden die zich uitsluitend richt op het hoofd en halsgebied. Zij was tot vorig jaar bestuurslid voor de NVOF (de Nederlandse Vereniging van Orofaciaal Fysiotherapeuten). In deze functie gaf zij veel presentaties en work-shops en verschillende cursussen over haar orofaciale fysiotherapie zoals bijvoorbeeld artsen, tandartsen, mondhygiënisten, logopedisten en audiologen. Ook is zij gecertificeerd intervisiecoach voor zowel het KNGF (Koninklijke Nederlandse Vereniging van Fysiotherapeuten) als het SKF (Stichting Keurmerk Fysiotherapie) en begeleidt zij meerdere groepen voor de intercollegiale kwaliteitsbevordering door peer-review.

De cursist:

 • Leert de basiskennis van de anatomie betrokken spieren en gewrichten van het kauwstelsel
 • Leert welke klachten behandeld worden door een orofaciale fysiotherapeut en deze te herkennen in je praktijk
 • Leert informatie, advies en eerste handvatten te geven en weet wanneer je moet doorverwijzen naar een specialist; de orofaciaal fysiotherapeut
 • Herkent de functie in het kauwstelsel en de betrokken structuren
 • Weet wat temporomandibulaire klachten zijn en kan deze herkennen
 • Begrijpt wat situationele (zoals werk- of lichaamshouding) en psychosociale factoren (zoals stress) met mond- en kaakklachten te maken hebben
 • Neemt kennis van de behandel mogelijkheden (soort klachten en werkwijze) van orofaciale fysiotherapie
 • Leert het belang van samenwerking tussen mondhygiënisten en orofaciaal fysiotherapeuten wanneer en hoe te verwijzen
 • Kan de betrokken spieren en gewrichten te palperen en onderzoeken
 • Leert differentiëren tussen myogene en atrogene TMD en leert sneltest uit te voeren
 • Leert de patent informatie, advies en handvatten te geven

Studiekosten: € 525,-

Studiemateriaal: € 25,-

Alle bedragen zijn BTW vrijgesteld

Ingangsniveau
Mondhygiënist

Certificaat
Na afloop van deze cursus ontvang je als bewijs van deelname, een certificaat

Doelgroep
Mondhygiënist

Accreditatie
KRM 6 mondzorg punten
KRTP 6 PE

 

Events

Ieder jaar verrast Dental Best Practice weer met gave events! Denk bijvoorbeeld aan hét event voor de balieassistent of voor de praktijkmanager! Bekijk hier de agenda en meld je aan voor één van onze events.

Accreditaties

KRT Kwaliteitsregister Tandartsen
Q Keurmerk - Keurmerk voor alle tandheelkundige bij- en nascholing
KRM Kwaliteitsregister Mondhygiënisten
Register Preventieassistenten
CRKBO Centraal Register Kort Beroepsonderwijs