Wat we bieden

Als mondhygiënist richt je je natuurlijk in de eerste plaats op het bieden van goede, kwalitatieve mondzorg. Maar er is zoveel meer! Wij bieden je een breed aanbod van opleidingen en cursussen, om je werk nóg leuker en interessanter te maken.

Ons complete aanbod wordt aangeboden met KRM accreditatie en we bieden een mooie combinatie tussen theorie, hands-on én het delen van kennis tussen docenten en collega’s.

Met de recente overname van NVM Educatie combineren we “best of both worlds”. Enerzijds de jarenlange erkende kwaliteit van de cursussen en de leergang Parodontologie van NVM-educatie en anderzijds ons huidige aanbod aanzienlijk uit te breiden en hierdoor beschikbaar te maken voor nog meer mondhygiënisten.

Verbreed je kennis als mondhygiënist binnen de mondzorgkunde en haal alles uit deze veelzijdige functie. Kies wat bij jou past!

 

Breed aanbod van efficiënt ingerichte opleidingen en cursussen

Speciale leergangen voor de mondhygiënist 

KRM geaccrediteerd

Combinatie tussen theorie en hands-on

Hoe wij werken

Wie zijn we eigenlijk? Waar staan we voor en hoe gaan we te werk bij het ontwikkelen en samenstellen van ons opleidingsaanbod? Bekijk hier ons verhaal!

Lees meer over ons

Opleidingen, cursussen, events en webinars voor de mondhygiënist

TitelSamenvattinghf:tax:wathf:tax:voorwie
Opleiding Lokale anesthesie voor de mondhygiënist

In deze 2-daagse opleiding leer je lokale anesthesie in de mond te geven, in de boven- en onderkaak en ook het mandibulair blok.

>opleidingmondhygienist
Hoorcollege Ondernemerschap

In dit hoorcollege die aangeboden wordt in onze online leeromgeving gaan Marlies van der Vooren (eigenaar Dental Care Professionals) en Valesca Nederlof (HR-adviseur) met elkaar in gesprek over ondernemerschap. Wil jij je eigen praktijk openen of een praktijk overnemen? Dan is dit hoorcollege iets voor jou!

>cursusmondhygienist
Leergang Kindertandheelkunde

De opleiding Kindertandheelkunde is bedoeld voor tandartsen en mondhygiënisten met grote affiniteit voor de jonge patiënt. Wellicht heb je gemerkt dat je best goed bent in het behandelen van de jonge patiënt, maar mis je net even de juiste ‘know-how’. De leergang zorgt door middel van theorie, casuïstiek en hands-on voor verbreding en verdieping van je kennis op het gebied van de kindertandheelkunde en helpt je bij het (nog) beter kunnen behandelen van kinderen.

>opleidingmondhygienist tandarts
Leergang Parodontologie

Wil jij jouw rol versterken in het parodontale behandelingstraject en de samenwerking met andere mondzorgprofessionals? Dan is deze leergang iets voor jou!

>opleidingmondhygienist tandarts
Cursus Medische parodontologie: een gezonde mond in een gezond lichaam met een gezonde geest

Op deze cursusdag wordt de relatie tussen parodontitis en andere ziektes uitgediept en worden de systemische effecten van de parodontale behandeling besproken. Hiervoor wordt ingegaan op de pathofysiologie van parodontitis en de dualistische rol van het immuunsysteem. Daarnaast wordt de relatie tussen parodontitis en de kwaliteit van leven toegelicht en wordt de fysieke en mentale betekenis van ziekte besproken en in relatie gelegd met levensstijl en (mond)gedrag.

>cursusmondhygienist tandarts
Masterclass ‘Start je eigen mondzorgpraktijk’

Je hebt de nodige jaren ervaring opgedaan in de dentale wereld, bent goed in je vak en het is tijd om je droom te verwezenlijken: Het starten van je eigen praktijk… Het zal je niet verbazen dat hier heel wat bij komt kijken. Naast vakkennis heb je namelijk ook management- en ondernemerskwaliteiten nodig. Denk aan zaken als huisvesting & inrichting, financiën, personeel en marketing. Tijdens de masterclass leer je aan de hand van een praktisch stappenplan wat er allemaal komt kijken bij het ondernemerschap. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en ben je klaar om te ondernemen.

>cursusmondhygienist tandarts
Cursus Temporo-mandibulaire dysfunctie en orofaciale fysiotherapie

De mond is meer dan de dentitie; het is een poort tussen binnen en buiten en gaat er iets niet goed in het lichaam of leven van mensen dan kan dit zijn weerslag hebben op het hoofd- kaak en het kauwstelsel. We zeggen niet voor niks ‘door de zure appel heen bijten of het voor je kiezen krijgen…’ Dit is omdat mensen dit letterlijk kunnen gaan doen; dit geeft Temporo Mandibulaire klachten.

>cursusmondhygienist
Cursus Composietrestauratie in het front

Na het volgen van deze cursus Composietrestauratie in het front kun je de geleerde tips & trics toepassen in de praktijk en heb je meer vaardigheden geleerd om composiet hoogwaardige en esthetische restauraties te kunnen vervaardigen in het front

>cursusmondhygienist tandarts
Cursus Composietrestauratie van de zijdelingse delen

Maar hoe kun je met de huidige composieten een voorspelbaar functioneel en esthetisch resultaat krijgen? Stap voor stap word je meegenomen in het proces en leer je werken volgens een vast protocol om het gewenste resultaat te bereiken. Onder begeleiding van onze vaste docent. Nurcan Yilmaz geeft je veel praktische tips tijdens deze hands-on training, die je meteen kunt toepassen in de praktijk.

>cursusmondhygienist tandarts
Update lokale anesthesie voor de mondhygiënist

Hoe zat het ook alweer precies met de zenuwbanen, de keuze voor anesthesie vloeistof en eventuele medische interacties? Of ben je wel theoretisch op de hoogte, maar ben je wat onzeker in het daadwerkelijk toedienen? Tijdens deze cursus word je persoonlijk begeleid en ben je weer helemaal up-to-date.

>cursusmondhygienist
Cursus Kaasmolaren

Er zijn diverse strategieën voor de behandeling van kaasmolaren. Maar welke behandelmethode kies je? Welke behandelmethoden zijn er en welke is het beste?

>cursusmondhygienist tandarts
Cursus Kindertandheelkunde – Roestvrijstalen kroon

Deze cursus gaat nader in op de behandeloptie ‘the seal is the deal’ met behulp van roestvrijstalen kronen. Wanneer plaats je een RVSK en wanneer juist niet? Welke methoden zijn er?

>cursusmondhygienist tandarts
Opleiding Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming voor tandheelkunde- basismodule (TMS tandheelkunde basis) voor de mondhygiënist

Volgens het Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming dien je minimaal eens in de vijf jaar nadat je de bovenstaande opleiding hebt gevolgd, aan bij – en/of nascholing te doen.

>opleidingmondhygienist
Cursus De 3 sporen anamnese: het vervolg op ‘Leren kijken met je oren.’

In deze cursus staat het zelfstandig uitvoeren van de 3-sporen-anamnese centraal. Middels deze 3 sporen te weten, organisch, psychologisch en sociaaleconomisch, krijgt men een completer overzicht over het functioneren van de patiënt, waarbij zowel de zogenaamde ‘functionele klacht’, als de reeds bestaande psychopathologie gedetecteerd kunnen worden.

>cursusmondhygienist
Cursus Gezond in de mond

Altijd al meer willen weten welke relatie voeding heeft tot de mondgezondheid? Dan geeft deze cursus jou de tools om gerichte adviezen te geven aan je patiënt. In 1 dag krijg je de benodigde theoretische achtergrond en praktische tips waar direct mee aan de slag kunt.

>cursusmondhygienist
Cursus Initiële behandeling: het paro-preventietraject of het paro-traject?

Volgens de nieuwe richtlijn kies je eerder voor het paro-traject als er risicofactoren aanwezig zijn. Welke invloed systemische factoren hebben op het ontstoken parodontium wordt tijdens deze cursusdag toegelicht en de term vatbaarheid verhelderd.

>cursusmondhygienist
Cursus Algemene ziekten en geneesmiddelengebruik in relatie tot mondgezondheid

Kennis van algemene ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en stollingsstoornissen, is een voorwaarde om als mondhygiënist verantwoord te kunnen werken.

>cursusmondhygienist
Cursus Voor- en nazorg bij implantologie voor de mondhygienist

Je krijgt steeds vaker patiënten in de stoel met 1 of meerdere implantaten. Soms weet je niet welke behandelmethode passend is voor de heersende situatie. In deze theoretische en praktische cursus krijg je de tools waarmee je direct aan de slag kunt. Ook prettig om te weten is, dat je ook eigen casuïstiek kunt inbrengen.

>cursusmondhygienist
Cursus Nazorg bij natuurlijke elementen en implantaten

Volgens de nieuwe richtlijn indiceer je aan de hand van een periodieke herbeoordeling het vervolgtraject, welke je kiest wordt inzichtelijk gemaakt tijdens deze cursusdag.

>cursusmondhygienist
Cursus De mondhygiënist: wetten en regels

Het Nederlandse zorgstelsel hangt aan elkaar van wetten en regels. Wetten en regels waar alle mondhygiënisten van op de hoogte moeten zijn (of je nu vrijgevestigd bent, als ZZP’er werkt of in loondienst bent).

>cursusmondhygienist
Cursus Subgingivale gebitsreiniging

Voor subgingivale gebitsreiniging is kennis en techniek van instrumentarium niet voldoende om tot een goed eindresultaat te komen. Essentieel is eveneens kennis van de morfologie van het element (kroon + radices, furcaties etc.) en de omringende weefsels.

>cursusmondhygienist
Cursus Vatbaarheid voor parodontitis: systemische of lokale risicofactoren?

Volgens de nieuwe richtlijn kies je eerder voor het paro-traject als er risicofactoren aanwezig zijn. Welke invloed systemische factoren hebben op het ontstoken parodontium wordt tijdens deze cursusdag toegelicht en de term vatbaarheid verhelderd.

>cursusmondhygienist
Cursus Leren kijken met je oren: de mond is meer dan een bak met tanden

Functionele klachten en Psychodiagnostiek: daar gaat de cursus over. En over de 3-sporen-anamnese, de methode die je helpt het verschil te zien tussen oorzaak en gevolg.

>cursusmondhygienist
Cursus Kinderen in de praktijk: ieder kind verdient een persoonlijke aanpak!

Het behandelen van kinderen in de praktijk vraagt een andere aanpak dan het behandelen van volwassen patiënten. In deze cursus worden praktische tips gegeven en ervaringen gedeeld over het behandelen van angstige kinderen, kinderen met ADHD, ASS en gedragsproblemen.

>cursusmondhygienist
Cursus Weefselsparende behandelingen van carieuze laesies, glasionomeercement en de ART-aanpak

Wanneer ga je een composietrestauratie plaatsen en wanneer kies je voor een ART behandeling? In deze hands-on cursus leer je o.a. wanneer een ART sealant geïndiceerd is, welk instrumentarium je gebruikt en oefen je ook praktisch in het plaatsen van een ART sealant.

>cursusmondhygienist
Cursus De tandheelkundige anamnese

Weet jij als mondhygiënist hoe je een volledig zorgplan schrijft? Het gaat tegenwoordig niet alleen meer om de wensen van de patiënt, sociaal-economische factoren spelen een steeds belangrijkere rol. In deze cursus leer jij de juiste vragen te stellen; leer je het belang van een goede terugkoppeling en uiteindelijke hoe je een passend en reëel zorgplan opstelt.

>cursusmondhygienist
Cursus De moeilijke patiënt

Aan de hand van videobeelden worden de meest voorkomende typen van de ‘moeilijke’ patiënt besproken. Tevens worden de cursisten vertrouwd gemaakt met de basisvaardigheden om met dit soort patiënten om te gaan.

>cursusmondhygienist
Cursus De evaluatie na initieel: chirurgie, antibioticum of herbehandeling?

In deze cursus wordt toegelicht wanneer chirurgie, herbehandeling of juist het stoppen van het paro-traject geïndiceerd is en waarom. Daarnaast wordt duidelijk gemaakt welk nut antibiotica heeft in de behandeling van parodontitis en wat het belang is van een microbiologisch onderzoek.

>cursusmondhygienist
Cursus Gedragsverandering en weerstand

In de cursus Gedragsverandering en weerstand leer je vanuit het vakgebied van psychologie en gedragsverandering welke psychologische weerstanden er bestaan, waar deze vandaan komen, waarom deze normaal en gezond zijn en welke concrete wetenschappelijke gedragsveranderingstechnieken je kunt inzetten om weerstanden te verminderen en zelfs voorkomen.

>cursusmondhygienist
Verplichte nascholing Intra-orale Röntgen- en Panoramaopnamen

De mondhygiënist dient minimaal eens in de vijf jaar, nadat hij/zij de basis cursus Intra-Orale Röntgen- en Panoramaopnamen heeft gevolgd, aan bij- en nascholing te doen.

>cursusbalieassistent mondhygienist preventieassistent tandartsassistent voor-het-hele-team
Opleiding Management en leidinggeven

Zelfs een ervaren praktijkmanager twijfelt soms over de aanpak van bepaalde zaken of heeft weleens behoefte aan feedback of extra ondersteuning.

>opleidingmondhygienist praktijkmanager
Opleiding Prepareren, vullen en afwerken voor de mondhygiënist

Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor de mondhygiënist van de 2- of 3 jarige opleiding en de mondhygiënist die in het buitenland de opleiding heeft gevolgd en een CBGV aanvraag doet voor een Nederlandse erkenning.

>opleidingmondhygienist
Cursus Intra-orale Röntgen- en Panoramaopnamen

Om röntgenfoto’s te mogen maken, moet je kunnen aantonen dat je een scholing van röntgenopnametechniek hebt gevolgd. Als mondhygiënist dien je dus een additionele externe opleiding radiologie te hebben afgelegd.

>cursusbalieassistent mondhygienist preventieassistent tandartsassistent
Cursus SDF – minimaal invasief behandelen

In de recente KIMO richtlijn ‘Mondzorg voor Jeugdigen preventie en behandeling van cariës’ (2020) is het gebruik van zilver diamine fluoride (SDF) je vast niet ontgaan. Maar wat is het en is het alleen geschikt voor kinderen of kan het ook toegepast worden bij ouderen (geriatrie)?

>cursusmondhygienist tandarts
Leergang Upgrade buitenlands opgeleide mondhygiënist

Deze nieuwe 9-daagse upgrade is speciaal ontwikkeld voor de gediplomeerde, in buitenland opgeleide, mondhygiënist die in Nederland erkend wil worden.

Als je met een buitenlands zorgdiploma in Nederland wil werken, kan dat alleen als je kennis en vaardigheden van gelijkwaardige inhoud en niveau zijn van het curriculum mondzorgkunde op bachelor niveau.
De definitieve erkenning wordt verleend door de commissie “Buitenslands Gediplomeerde Volksgezondheid”. Dit is een onafhankelijke commissie van deskundigen voor de erkenning van je diploma.

>opleidingmondhygienist
Cursus Instrumentatietechniek voor de mondhygiënist, een frisse blik

Welke ‘nieuwe’ instrumenten maken het werken, onder en boven de gingiva, completer? De docent neemt je mee in de achtergronden en opbouw van instrumenten.

>cursusmondhygienist
Cursus Help! Er zit een kind in mijn stoel en wat nu?

Er zit een kind in je de stoel, wat nu? Hoe benader je een kind en hoe win je het vertrouwen van de ouder, want zonder ouder geen kind in je stoel. Hoe creëer je een sfeer die werkt voor ouder en kind, maar die ook werkbaar is voor de praktijk? Hoe kun je dit realiseren?

>cursusmondhygienist tandarts
Cursus Wrijving geeft glans

In deze cursus gaan we aan de slag met conflictsituaties. Hoe ontstaan deze en wat kan je doen om te de-escaleren? In welke situaties is het juist goed om wel het conflict aan te gaan? Wat kan wrijving opleveren en hoe kan je rustig blijven? Deelnemers kunnen eigen voorbeelden aandragen, zodat de theoretische achtergrond van conflicten gelijk op de goede plek kan vallen!

>cursusmondhygienist tandarts
Cursus Cariësdiagnostiek en PMO voor de mondhygiënist

Jij ziet je patiënten voor controle. En jij behandelt de primaire cariës. Mooie taken die een grote verantwoordelijkheid met zich meebrengen. Want wanneer beslis je of je gaat behandelen? En wanneer lijkt wachten en monitoren een betere strategie?

>cursusmondhygienist
Cursus Basiskennis temporomandibulaire dysfunctie

Diagnostiek van pijnklachten in het hoofd-hals gebied is niet altijd eenvoudig. Ook al is de oorzaak van deze pijnklachten bijna altijd een tandheelkundige (ontsteking van een kies of parodontium)

>cursusmondhygienist
Cursus Fit en energiek in de praktijk

Dagelijks ben je in praktijk bezig met het ‘beïnvloeden’ van het gedrag van patiënten. Hoe zorg je dat ze beter gaan poetsen, minder suiker eten etc. Maar hoe zit het eigenlijk met jezelf en met je collega’s?

>cursusalgemeen balieassistent mondhygienist praktijkmanager preventieassistent tandarts tandartsassistent voor-het-hele-team
Cursus Gastvrijheid in de tandartspraktijk

Voor een patiënt is het vaak moeilijk de kwaliteit van tandheelkundige zorg te beoordelen. Wat de patiënt wel heel goed weet, is hoe hij/zij het bezoek aan de praktijk heeft ervaren.

>cursusbalieassistent mondhygienist praktijkmanager preventieassistent tandarts tandartsassistent voor-het-hele-team
Cursus Excel in de tandartspraktijk

Iedereen kent het wel: Excel, de tool van Microsoft die zich bij uitstek leent om structuur aan te brengen in een tandartspraktijk.

>cursusmondhygienist praktijkmanager preventieassistent tandarts tandartsassistent voor-het-hele-team
Cursus Digitale mondfotografie

Steeds meer camera’s, betere camerafunctie op de telefoons, Digital Smile Design en filmmogelijkheden staan tegenwoordig allemaal tot onze beschikking.

>cursusmondhygienist preventieassistent tandarts tandartsassistent voor-het-hele-team
Cursus Juridische actualiteiten in de praktijk

Welke juridische eisen worden gesteld aan taakherschikking? Wie draagt daarvoor de verantwoordelijkheid en waaruit blijkt dat?

>cursusmondhygienist praktijkmanager tandarts voor-het-hele-team
Masterclass Moeilijke parodontale casuïstiek voor de mondhygiënist

Deze cursus is speciaal voor de mondhygiënist die meer verdieping zoekt in lastige parodontale problemen. Heb je zelf een lastige casus, neem deze gerust mee dan wordt deze ook tijdens de Masterclass besproken.

>cursusmondhygienist tandarts
Cursus Tandartsangst doorgronden en begeleiden

Veel mensen zijn bang voor de tandarts, zowel kinderen als volwassenen. In de meeste gevallen kun je op een eenvoudige manier deze angst verminderen, of beter nog: voorkomen.

>cursusmondhygienist praktijkmanager preventieassistent tandarts tandartsassistent voor-het-hele-team
Cursus Infectiepreventie

Hygiëne is al vaak onder de aandacht gebracht. Dit blijkt helaas nog steeds nodig te zijn, gezien de rapportages van de inspectie.

>cursusbalieassistent mondhygienist praktijkmanager preventieassistent tandarts tandartsassistent voor-het-hele-team
Cursus Aligners; alles wat je moet weten als mondhygiënist

Aligners, je ziet ze tegenwoordig steeds vaker maar wat is jou toegevoegde waarde  als mondhygiënist in deze behandeling? Meer dan je denkt! In deze cursus neemt Karin je mee in de wereld van de aligners en de meerwaarde voor jou werk als mondhygiënist.

>cursusmondhygienist
Cursus Train de zorgverlener in de ouderenzorg

Mondverzorging bij kwetsbare ouderen is niet makkelijk. Veel zorgverleners weten vaak niet hoe ze de mensen het beste kunt benaderen en hoe goede hulp te verlenen bij de mondzorg.

>cursusmondhygienist
Cursus Het Periodiek Mondonderzoek

Het periodiek mondonderzoek (PMO) is een belangrijk preventief instrument in de mondzorg, vooral door het ‘periodieke’ karakter ervan.

>cursusmondhygienist

 

Opleidingen en Cursussen voor de Mondhygiënist

Events

Ieder jaar verrast Dental Best Practice weer met gave events! Denk bijvoorbeeld aan hét event voor de balieassistent of voor de praktijkmanager! Bekijk hier de agenda en meld je aan voor één van onze events.

Accreditaties

KRT Kwaliteitsregister Tandartsen
Q Keurmerk - Keurmerk voor alle tandheelkundige bij- en nascholing
KRM Kwaliteitsregister Mondhygiënisten
Register Preventieassistenten
CRKBO Centraal Register Kort Beroepsonderwijs