Omschrijving

Het vervaardigen van composietrestauraties in de zijdelingse delen is een behandeling die we in de tandartspraktijk dagelijks uitvoeren. Maar hoe zorg je er nou voor dat deze restauratie duurzaam is en dus zo lang mogelijk meegaat? Welke invloed heeft de restauratie op de rest van de dentitie en hoe zorg je voor een voorspelbare vorm, functie en esthetiek?

Stap voor stap word je meegenomen in het proces en leer je werken volgens een vast protocol om het gewenste resultaat te bereiken. Onder begeleiding van onze vaste docent Rixt van Noort krijg je veel praktische tips tijdens deze hands-on cursus, die je meteen kunt toepassen in de praktijk.

Rixt van Noort
Tandarts

In 2003 ben ik als tandarts afgestudeerd in Groningen waarna ik me in Amsterdam heb gevestigd. Op dit moment heb ik een eigen praktijk in Amsterdam-Noord en ben ik daarnaast ook werkzaam in een verwijspraktijk in Purmerend. Ik houd me voornamelijk bezig met esthetische en reconstructieve tandheelkunde. Ik word ontzettend blij als ik een complex behandelplan heb afgerond en de patiënt met een functioneel, gezond en mooi gebit naar buiten loopt.

Ik woon met mijn man en zoontje in Schellingwoude, een klein dorpje boven Amsterdam. Mijn vrije tijd besteed ik graag met mijn gezin op het water, op het ijs of in de sneeuw. Daarnaast loop ik graag hard om fit te blijven.

Sinds 2016 ben ik met veel plezier als docent verbonden aan Dental Best Practice. Ik vind het iedere keer weer een mooie uitdaging om praktijkgerichte kennis en tips te delen met de cursisten, zodat ze meteen in de praktijk aan de slag kunnen!

De volgende onderwerpen komen aan bod gedurende deze 1-daagse cursus:

 • Anatomie
 • Het gebruik van rubberdam
 • Materialen en instrumentarium
 • De preparatie nader uitgelicht
 • De maltechniek (wax-up intra- en extra oraal)
 • Biotypes en de implicatie hiervan voor de praktijk
 • Kleurbepaling en de noodzaak van fotografie, DSD
 • Een determinatiesysteem voor karakterisering
 • Fluorescentie en opalescentie (en hoe krijg ik dat in de restauratie?)
 • Vorm- en oppervlaktestructuur in relatie tot de afwerking
 • Facings
 • Diastemen
 • Duurzaamheid

Na afloop van deze cursus beschik je over voldoende kennis over:

 • Het eenvoudig en efficiënt plaatsen van een rubberdam
 • De verschillende preparaties voor composietrestauraties
 • De keuze voor een adhesief materiaal
 • De verschillende matrixsystemen
 • Vultechniek
 • Het optimale contactpunt
 • De occlusale morfologie

Studiekosten: € 695,-

Studiemateriaal: € 25,-

Alle bedragen zijn BTW vrijgesteld

Studiebelasting
De totale studiebelasting is 6 uur

Ingangsniveau
Mondhygiënist, tandarts

Certificaat
Na afloop van deze cursus, ontvang je – als bewijs van deelname – een certificaat

Doelgroep
Tandarts en mondhygiënist

Accreditatie
KRM, 6 mondzorgpunten

Events

Ieder jaar verrast Dental Best Practice weer met gave events! Denk bijvoorbeeld aan hét event voor de balieassistent of voor de praktijkmanager! Bekijk hier de agenda en meld je aan voor één van onze events.

Het Event voor de balieassistentvr 20 september 2024event
Hét Event voor de praktijkmanagervr 11 april 2025event
Het Event voor de preventieassistentvr 29 november 2024event

Accreditaties

KRT Kwaliteitsregister Tandartsen
Q Keurmerk - Keurmerk voor alle tandheelkundige bij- en nascholing
KRM Kwaliteitsregister Mondhygiënisten
Register Preventieassistenten
CRKBO Centraal Register Kort Beroepsonderwijs