Wat we bieden

Als tandarts ben je in de eerste plaats algemeen practicus en weet je van alle deelgebieden voldoende om adequate tandheelkundige zorg te verlenen. Maar er is zoveel meer! Denk bijvoorbeeld aan esthetische tandheelkunde of implantologie. Misschien heb je wel interesse in kindertandheelkunde of wil je graag eens een cursus composietrestauraties volgen. Wij bieden je een breed aanbod aan opleidingen en cursussen om je werk nóg leuker en interessanter te maken.

Verbreed je kennis als tandarts of verdiep je verder in één van de vele specialisaties en differentiaties binnen de tandheelkunde. Kies wat bij jou past!

Aanbod van high-end opleidingen maar ook alledaagse cursussen die je meteen kunt toepassen

Duidelijke leerdoelen en meerwaarde van de geleerde stof voor jou als tandarts

KRT geaccrediteerd

Tijdens de opleiding of cursus is er ruimte om te sparren met collega tandartsen

Hoe wij werken

Wie zijn we eigenlijk? Waar staan we voor en hoe gaan we te werk bij het ontwikkelen en samenstellen van ons opleidingsaanbod? Bekijk hier ons verhaal!

Lees meer over ons

Opleidingen, cursussen, events en webinars voor de tandarts

TitelSamenvattinghf:tax:wathf:tax:voorwie
4-daagse Masterclass Parodontologie: van PPS naar initieel, via evaluatie naar nazorg en vatbaarheid

Wil je jezelf in korte tijd bijspijkeren in de klinische parodontologie of je kennis weer snel up to date maken, dan is deze 4-daagse Masterclass iets voor jou! Alle facetten van de parodontale behandeling komen tijdens deze dagen voorbij en theorie en praktijk komen naadloos samen.

>cursus opleidingmondhygienist tandarts
Cursus Biomimetisch werken in de Esthetische zone: de keramische veneer

Conservatief en biomimetisch werken staan centraal bij het behandelen van frontelementen. Als éen of meerdere frontelementen behandeld moeten worden als gevolg van een trauma, slijtage óf een esthetische wens van de patiënt dan is planning erg belangrijk. Dit zodat er zo min mogelijk tandweefsel wordt verwijderd om een frontelement te herstellen met een keramische restauratie.

>cursustandarts
Leergang Uitgebreid gebitsherstel

De nieuwe opleiding Uitgebreid gebitsherstel is een postacademische leergang die aansluit op de tandartsenopleiding van de universiteiten. De 4-daagse leergang kent meerdere onderwerpen en is daarom opgedeeld in verschillende modules: Occlusie en articulatie, Behandeling gebitsslijtage, Kroon- & brugwerk, en Partiële omslijpingen.

>opleidingtandarts
Leergang Kindertandheelkunde

De opleiding Kindertandheelkunde is bedoeld voor tandartsen en mondhygiënisten met grote affiniteit voor de jonge patiënt. Wellicht heb je gemerkt dat je best goed bent in het behandelen van de jonge patiënt, maar mis je net even de juiste ‘know-how’. De leergang zorgt door middel van theorie, casuïstiek en hands-on voor verbreding en verdieping van je kennis op het gebied van de kindertandheelkunde en helpt je bij het (nog) beter kunnen behandelen van kinderen.

>opleidingmondhygienist tandarts
Leergang Parodontologie

Wil jij jouw rol versterken in het parodontale behandelingstraject en de samenwerking met andere mondzorgprofessionals? Dan is deze leergang iets voor jou!

>opleidingmondhygienist tandarts
Academiae Endodontologica – Leergang Endodontologie

De Leergang Endodontologie is een onderdeel van Academiae en sluit als postacademische opleiding aan op de tandartsenopleiding van de universiteiten.

Met de basiskennis die je hebt gaan we nader in op de diagnostiek, veelal aan de hand van casuïstiek, die we interactief behandelen . Om je behandelingen met meer vertrouwen te doen zijn er vele hands-on practica. Gedurende 8 modules vergroot je je kennis en vaardigheden met diverse instrumenten en equipment.

>opleidingtandarts
Cursus Parodontologie voor de algemeen practicus

Tijdens deze cursusdag wordt besproken hoe je de juiste indicatie stelt voor parodontale problemen, omdat niet iedere pocket parodontitis is. Daarnaast leer je hoe de einddoelen van de parodontale behandeling efficiënt en doeltreffend bereikt worden en welk behandeltraject hiervoor het beste gekozen kan worden.

>cursustandarts
Cursus Medische parodontologie: een gezonde mond in een gezond lichaam met een gezonde geest

Op deze cursusdag wordt de relatie tussen parodontitis en andere ziektes uitgediept en worden de systemische effecten van de parodontale behandeling besproken. Hiervoor wordt ingegaan op de pathofysiologie van parodontitis en de dualistische rol van het immuunsysteem. Daarnaast wordt de relatie tussen parodontitis en de kwaliteit van leven toegelicht en wordt de fysieke en mentale betekenis van ziekte besproken en in relatie gelegd met levensstijl en (mond)gedrag.

>cursusmondhygienist tandarts
Masterclass ‘Start je eigen mondzorgpraktijk’

Het starten van je eigen praktijk… Het zal je niet verbazen dat hier heel wat bij komt kijken. Naast vakkennis heb je namelijk ook management- en ondernemerskwaliteiten nodig. Denk aan zaken als huisvesting & inrichting, financiën, personeel en marketing. Tijdens de masterclass leer je aan de hand van een praktisch stappenplan wat er allemaal komt kijken bij het ondernemerschap.

>cursusmondhygienist praktijkmanager tandarts
Cursus Orale chirurgie in de algemene tandartspraktijk

Breekt tijdens een extractie een kies af en moet je de patiënt met spoed verwijzen naar de MKA-chirurg? Blijft er een apicale radiolucentie persistere na een endodontische behandeling en is apicale chirurgie geïndiceerd? Na deze 1-daagse cursus kun je direct starten in de algemene praktijk met orale chirurgie.

>cursustandarts
Opleiding Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming voor tandheelkunde- basismodule (TMS tandheelkunde basis)

Met deze opleiding verwerf je de voorgeschreven stralingsdeskundigheid voor het zelfstandig rechtvaardigen van röntgenopnamen of het optreden als verantwoordelijk stralingsdeskundige voor de praktijk.

>opleidingtandarts
Verplichte nascholing Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming (TMS)

Er geldt een verplichte nascholing voor tandartsen/mondhygiënist/kaakchirurgen en orthodontisten die zijn opgeleid tot Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming (TMS).

>cursusmondhygienist tandarts
Cursus CBCT verplichte nascholing Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming

Er geldt een verplichte nascholing voor tandartsen/ kaakchirurgen/m orthodontisten die zijn opgeleid tot Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming Tandheelkunde CBCT.

>cursustandarts
Opleiding CBCT Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming

Conebeam CT geeft de mogelijkheid om tegen een aanvaardbare dosis 3D opnamen te vervaardigen van het hoofd-halsgebied.

>opleidingtandarts
Cursus Composietrestauratie in het front

Na het volgen van deze cursus Composietrestauratie in het front kun je de geleerde tips & trics toepassen in de praktijk en heb je meer vaardigheden geleerd om composiet hoogwaardige en esthetische restauraties te kunnen vervaardigen in het front

>cursusmondhygienist tandarts
Cursus Composietrestauratie van de zijdelingse delen

Maar hoe kun je met de huidige composieten een voorspelbaar functioneel en esthetisch resultaat krijgen? Stap voor stap word je meegenomen in het proces en leer je werken volgens een vast protocol om het gewenste resultaat te bereiken. Onder begeleiding van onze vaste docent. Nurcan Yilmaz geeft je veel praktische tips tijdens deze hands-on training, die je meteen kunt toepassen in de praktijk.

>cursusmondhygienist tandarts
Cursus Leren extraheren, van enkele radix tot de geïmpacteerde derde molaar

Met deze cursus leert de tandarts zowel simpele extracties als het uitvoeren van een chirurgische flap om het restant van de radix in de kaak te verwijderen.

>cursustandarts
Cursus Kaasmolaren

Er zijn diverse strategieën voor de behandeling van kaasmolaren. Maar welke behandelmethode kies je? Welke behandelmethoden zijn er en welke is het beste?

>cursusmondhygienist tandarts
Cursus Kindertandheelkunde – Roestvrijstalen kroon

Deze cursus gaat nader in op de behandeloptie ‘the seal is the deal’ met behulp van roestvrijstalen kronen. Wanneer plaats je een RVSK en wanneer juist niet? Welke methoden zijn er?

>cursusmondhygienist tandarts
Cursus Kroon- en brugwerk

Tijdens deze cursus krijg je de nieuwste inzichten in preparatievormen en preparatietechnieken om bruggen te ontwerpen en te prepareren waarbij zoveel mogelijk tandweefsel wordt gespaard.

>cursustandarts
Cursus Partiële omslijpingen

In deze 1-daagse cursus ligt de nadruk op het maken van partiële indirecte restauraties van keramiek in de zijdelingse delen. Er zal aandacht zijn voor randvoorwaarden, indicatiestelling en daarnaast voor prepareren en cementeren.

>cursustandarts
Cursus Occlusie en articulatie

Tijdens deze theoretische en praktische cursus leer je de ins en outs omtrent de meest gebruikte occlusie- en articulatieconcepten in de restauratieve tandheelkunde.

>cursustandarts
Cursus Gastvrijheid voor en door het hele team

Om het hele team te enthousiasmeren voor het belang van een gastvrije houding in de tandartspraktijk; en te ontdekken wat gastvrijheid oplevert. Met aandacht voor de interne gastvrijheid binnen het team; want gastvrijheid begint intern!

>cursusalgemeen balieassistent praktijkmanager preventieassistent tandarts tandartsassistent
Cursus SDF – minimaal invasief behandelen

In de recente KIMO richtlijn ‘Mondzorg voor Jeugdigen preventie en behandeling van cariës’ (2020) is het gebruik van zilver diamine fluoride (SDF) je vast niet ontgaan. Maar wat is het en is het alleen geschikt voor kinderen of kan het ook toegepast worden bij ouderen (geriatrie)?

>cursusmondhygienist tandarts
Cursus Help! Er zit een kind in mijn stoel en wat nu?

Er zit een kind in je de stoel, wat nu? Hoe benader je een kind en hoe win je het vertrouwen van de ouder, want zonder ouder geen kind in je stoel. Hoe creëer je een sfeer die werkt voor ouder en kind, maar die ook werkbaar is voor de praktijk? Hoe kun je dit realiseren?

>cursusmondhygienist tandarts
Cursus Pijndiagnostiek, easy does it

Pijn in het aangezicht ligt dikwijls op het raakvlak van verschillende specialismen uit de tandheelkunde en de geneeskunde. Vaak is het zo dat patiënten met onbegrepen pijnklachten al lang kampen met klachten en veelal een aantal mislukte behandelingen hebben ondergaan. Mede hierdoor krijgen patiënten het gevoel ‘niet begrepen te worden’ en worden vaak naast een lichamelijke klacht ook psychosociale problemen gezien.

>cursustandarts
Cursus Wrijving geeft glans

In deze cursus gaan we aan de slag met conflictsituaties. Hoe ontstaan deze en wat kan je doen om te de-escaleren? In welke situaties is het juist goed om wel het conflict aan te gaan? Wat kan wrijving opleveren en hoe kan je rustig blijven? Deelnemers kunnen eigen voorbeelden aandragen, zodat de theoretische achtergrond van conflicten gelijk op de goede plek kan vallen!

>cursusmondhygienist tandarts
Cursus Fit en energiek in de praktijk

Dagelijks ben je in praktijk bezig met het ‘beïnvloeden’ van het gedrag van patiënten. Hoe zorg je dat ze beter gaan poetsen, minder suiker eten etc. Maar hoe zit het eigenlijk met jezelf en met je collega’s?

>cursusalgemeen balieassistent mondhygienist praktijkmanager preventieassistent tandarts tandartsassistent voor-het-hele-team
Inhouse cursus Profileren als team

Profileren geeft inzicht in wanneer mensen andere spanningen ervaren dan tijdens normaal gedrag. Deze methode analyseert de combinatie van gezichtsexpressies, lichaamstaal en stemgebruik.

>cursusbalieassistent praktijkmanager preventieassistent tandarts tandartsassistent
Cursus Endodontologie in de praktijk

Een praktische cursus met veel aandacht voor- en practicum met moderne instrumentarium en materialen, zoals; endomotoren/vijlsystemen, lengtebepaling/apexlocators, irrigatie en obturatie.

>cursustandarts
Cursus Behandeling gebitsslijtage

Tijdens deze cursus leer je wanneer gebitsslijtage behandeld moet worden voordat er kronen, bruggen of implantaten in de zijdelingse delen gemaakt gaan worden.

>cursustandarts
Cursus Aligners in de tandartspraktijk

Aligners zijn tegenwoordig vaak de eerste keuze om elementen op de juiste (of beste) positie te plaatsen. Vaak is het zo dat je alleen al door een standswijziging een mooie lach creëert en een restauratieve behandeling niet eens (meer) nodig is. Een gaaf gebit met alle tanden op de juiste plek én in een mooie kleur, is het mooiste en meest duurzame behandelresultaat dat je kunt realiseren.

>cursustandarts
Cursus CBCT Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming voor verwijzers

Deze nieuwe cursus geeft inzicht in de mogelijkheden en beperkingen van CBCT-opnamen. Na deze cursus voldoe je aan de vereisten om te kunnen verwijzen voor CBCT-opnamen.

>cursustandarts
Meerkamerplanning: Hoe toe te passen in jouw praktijk?

De meeste tandartspraktijken bestaan uit meer behandelkamers. Maar niet altijd worden deze efficiënt en effectief ingezet.

>cursuspraktijkmanager tandarts voor-het-hele-team
Cursus Gastvrijheid in de tandartspraktijk

Voor een patiënt is het vaak moeilijk de kwaliteit van tandheelkundige zorg te beoordelen. Wat de patiënt wel heel goed weet, is hoe hij/zij het bezoek aan de praktijk heeft ervaren.

>cursusbalieassistent mondhygienist praktijkmanager preventieassistent tandarts tandartsassistent voor-het-hele-team
Cursus Excel in de tandartspraktijk

Iedereen kent het wel: Excel, de tool van Microsoft die zich bij uitstek leent om structuur aan te brengen in een tandartspraktijk.

>cursusalgemeen balieassistent mondhygienist praktijkmanager preventieassistent tandarts tandartsassistent voor-het-hele-team
Cursus Four handed dentistry en ergonomie

Four handed dentistry draagt bij aan optimale werkprocessen en ergonomie rond de behandelstoel.

>cursuspreventieassistent tandarts tandartsassistent voor-het-hele-team
Cursus Digitale mondfotografie

Steeds meer camera’s, betere camerafunctie op de telefoons, Digital Smile Design en filmmogelijkheden staan tegenwoordig allemaal tot onze beschikking.

>cursuspreventieassistent tandarts tandartsassistent voor-het-hele-team
Leergang Implantologie – Academiae Implantologica

Tijdens deze opleiding krijg je een goed inzicht in wat implantologie is, waar en hoe deze toegepast wordt én wat de recente technologische ontwikkelingen op dit gebied zijn.

>opleidingtandarts
Leergang Esthetische tandheelkunde – Academiae Aesthetica

De vraag naar een esthetisch mooi gebit is de afgelopen jaren ontzettend toegenomen. Een mooi maar vooral ook gezond gebit is voor veel mensen een must tegenwoordig.

>opleidingtandarts
Cursus Juridische actualiteiten in de praktijk

Welke juridische eisen worden gesteld aan taakherschikking? Wie draagt daarvoor de verantwoordelijkheid en waaruit blijkt dat?

>cursusmondhygienist praktijkmanager tandarts voor-het-hele-team
Cursus Tandartsangst doorgronden en begeleiden

Veel mensen zijn bang voor de tandarts, zowel kinderen als volwassenen. In de meeste gevallen kun je op een eenvoudige manier deze angst verminderen, of beter nog: voorkomen.

>cursusmondhygienist praktijkmanager preventieassistent tandarts tandartsassistent voor-het-hele-team
Cursus Infectiepreventie

Hygiëne is al vaak onder de aandacht gebracht. Dit blijkt helaas nog steeds nodig te zijn, gezien de rapportages van de inspectie.

>cursusbalieassistent mondhygienist praktijkmanager preventieassistent tandarts tandartsassistent voor-het-hele-team

Opleidingen en Cursussen voor de Tandarts

Events

Ieder jaar verrast Dental Best Practice weer met gave events! Denk bijvoorbeeld aan hét event voor de balieassistent of voor de praktijkmanager! Bekijk hier de agenda en meld je aan voor één van onze events.

Accreditaties

KRT Kwaliteitsregister Tandartsen
Q Keurmerk - Keurmerk voor alle tandheelkundige bij- en nascholing
KRM Kwaliteitsregister Mondhygiënisten
Register Preventieassistenten
CRKBO Centraal Register Kort Beroepsonderwijs