Omschrijving

Veel mensen zijn bang voor de tandarts, zowel kinderen als volwassenen. In de meeste gevallen kun je op een eenvoudige manier deze angst verminderen, of beter nog: voorkomen.

In deze ééndaagse cursus leer je op basis van principes vanuit de psychologie een analyse te maken van wat er gebeurt bij een angstige patiënt in de behandelkamer van een algemene tandartspraktijk. Wat is de functie van angst? Wat is het verschil tussen gezonde spanning, angst en trauma?

Inzicht in tandartsangst maakt het makkelijker om aan te sluiten bij wat patiënten nodig hebben in verschillende situaties. Je ontvangt praktische tips hoe je patiënten op hun gemak kunt stellen, hoe je zo voorspelbaar mogelijk kunt werken en hoe positieve taal daarbij kan helpen. Oefeningen vinden plaats aan de hand van filmfragmenten en casuïstiek.

Op teamniveau wordt aandacht besteed aan het belang van een gezamenlijke werkwijze in de omgang met angst. Een goede onderlinge samenwerking en rolverdeling tussen de tandarts, mondhygiënist, tandartsassistent en baliemedewerker maakt de zorg niet alleen efficiënter, maar vergroot ook de rust en het vertrouwen van patiënten tijdens de behandeling.

Na afloop van de cursus heb je meer inzicht in de werking van angst en weet je wat er nodig is om samen met collega’s een geruststellende omgeving te creëren voor angstige patiënten.

Corine Blaauw
Klinisch psycholoog en psychotherapeut kind & jeugd

Corine Blaauw is werkzaam als klinisch psycholoog en psychotherapeut kind & jeugd bij het Centrum Bijzondere Tandheelkunde Vogellanden Zwolle. Zij is betrokken bij de behandeling en begeleiding van kinderen en jongeren die bekend zijn met angst en/ of weerstand ten aanzien van een tandheelkundige behandeling of het verbeteren van de mondhygiëne. Daarnaast werkt Corine bij De KinderKliniek in Almere en geeft zij onderwijs aan psychologen, jeugdartsen en tandartsen. 

Vanuit haar achtergrond in de neuropsychologie heeft Corine een bijzondere interesse in de werking van het brein en maakt zij graag een heldere analyse. Samen met een bevlogen team van collega’s denkt zij mee over wat er nodig is om de benodigde behandeling en zelfzorg goed op gang te brengen. 

Corine heeft een systemische blik die zij graag combineert met haar creatieve manier van werken. Een van de leukste uitdagingen voor haar is om doelen die onmogelijk lijken toch mogelijk te maken. 

Als docent deelt Corine graag haar kennis en ervaring en bovenal haar enthousiasme voor de (kinder)tandheelkunde vanuit psychologisch perspectief.

In deze ééndaagse cursus leer je op basis van principes vanuit de psychologie een analyse te maken van wat er gebeurt bij een angstige patiënt in de behandelkamer van een algemene tandartspraktijk. Wat is de functie van angst? Wat is het verschil tussen gezonde spanning, angst en trauma?

Na afloop van deze cursus:

  • Heb je meer kennis over de werking van angst
  • Kun je een eenvoudige analyse maken van de situatie rondom een angstige patiënt in de behandelkamer van een algemene tandartspraktijk
  • Leer je deze analyse te vertalen naar een gezamenlijke werkwijze om angst te voorkomen en verminderen
  • Heb je zicht op wat er nodig is in de onderlinge samenwerking met collega’s om een geruststellende omgeving te creëren voor (angstige) patiënten.

Studiekosten: € 425,-

Studiemateriaal: € 25,-

Alle bedragen zijn BTW vrijgesteld

Studiebelasting
Totale studiebelasting is: 6 uur

Ingangsniveau
Werkzaam in de tandheelkundige praktijk

Certificaat
Na afloop van deze cursus, ontvangt u – als bewijs van deelname – een certificaat

Doelgroep
Gehele tandheelkundige team

Data

Events

Ieder jaar verrast Dental Best Practice weer met gave events! Denk bijvoorbeeld aan hét event voor de balieassistent of voor de praktijkmanager! Bekijk hier de agenda en meld je aan voor één van onze events.

Het Event voor de balieassistentvr 20 september 2024event
Hét Event voor de praktijkmanagervr 11 april 2025event
Het Event voor de preventieassistentvr 29 november 2024event

Accreditaties

KRT Kwaliteitsregister Tandartsen
Q Keurmerk - Keurmerk voor alle tandheelkundige bij- en nascholing
KRM Kwaliteitsregister Mondhygiënisten
Register Preventieassistenten
CRKBO Centraal Register Kort Beroepsonderwijs