Bij het samenstellen van ons aanbod staan bij Dental Best Practice twee zaken voorop, namelijk het leveren van hoge kwaliteit door samen te werken met de beste en meest enthousiaste docenten én het continu bedenken en meedenken van een nieuwe opleiding of cursus. Dit om jou een zo breed mogelijk aanbod te bieden zodat jij als tandarts, tandartsassistent, preventieassistent, mondhygiënist, praktijkmanager of balieassistent je verder kunt ontwikkelen om je werk nóg beter, leuker en interessanter te maken.

Al onze opleidingen en cursussen zijn voorzien van het Q-Keurmerk. Tevens proberen wij altijd (indien van toepassing) een KRM, KRT, ANVS of Register preventieassistenten accreditatie te krijgen.

Ontwikkel je verder binnen je eigen functie en creëer jouw eigen droombaan. Kies wat bij jou past!

Populair in ons aanbod

Leergang Esthetische tandheelkunde – Academiae AestheticaTandartsopleiding
Opleiding Praktijkmanager I – de basis voor de praktijkmanagerBalieassistent, Praktijkmanageropleiding
Opleiding PreventieassistentPreventieassistent, Tandartsassistentopleiding
Opleiding TandartsassistentTandartsassistentopleiding
Opleiding Paro-preventieassistentParo-preventieassistentopleiding

 

Aanbod opleidingen & cursussen van Dental Best Practice

TitelSamenvattinghf:tax:wathf:tax:voorwie
Opleiding Preventie voor de allerjongsten

Wil jij graag binnen de mondzorgpraktijk of op het consultatiebureau meer doen op het gebied van preventie bij de allerjongsten, maar mis je hiervoor kennis en handvatten? De opleiding Preventie voor de allerjongsten is bedoeld voor mondhygiënisten en tandartsen die graag kennis en expertise willen vergaren over preventieve mondzorg bij kinderen van 0 tot 4 jaar.

opleidingmondhygienist tandarts
Cursus Temporo-mandibulaire dysfunctie en orofaciale fysiotherapie

De mond is meer dan de dentitie; het is een poort tussen binnen en buiten en gaat er iets niet goed in het lichaam of leven van mensen dan kan dit zijn weerslag hebben op het hoofd- kaak en het kauwstelsel. We zeggen niet voor niks ‘door de zure appel heen bijten of het voor je kiezen krijgen…’ Dit is omdat mensen dit letterlijk kunnen gaan doen; dit geeft Temporo Mandibulaire klachten.

cursusmondhygienist
Cursus Biomimetische restauratieve tandheelkunde in de posterieure zone: Innovatieve non-retentieve restauraties

Deze ééndaagse cursus over biomimetische restauratieve tandheelkunde biedt een diepgaande verkenning van alle aspecten die van belang zijn voor een indirecte non-retentieve restauratie, ondersteund door wetenschappelijke inzichten. Het programma is onderverdeeld in twee delen.
Het eerste deel bestaat uit een presentatie waarin de onderliggende filosofie van deze vooruitstrevende behandelmethode wordt toegelicht. Deelnemers verwerven hierdoor een grondig begrip van de theoretische basisprincipes en de klinische overwegingen die relevant zijn voor non-retentieve restauraties in de posterieure zone.

cursustandarts
Cursus “Ojee de IGJ” – Taakdelegatie

“Ojee de IGJ”- Taakdelegatie is een nieuwe cursus die praktijkmanagers en praktijkhouders voorbereiden op de onderzoeksthema’s van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in de mondzorg. Deze cursus biedt praktische tools om jouw praktijk volledig voorbereid te laten zijn op de onderzoeken van de IGJ.

cursusmondhygienist praktijkmanager tandarts
Cursus Composietrestauratie van de zijdelingse delen

Maar hoe kun je met de huidige composieten een voorspelbaar functioneel en esthetisch resultaat krijgen? Stap voor stap word je meegenomen in het proces en leer je werken volgens een vast protocol om het gewenste resultaat te bereiken. Onder begeleiding van onze vaste docent. Nurcan Yilmaz geeft je veel praktische tips tijdens deze hands-on training, die je meteen kunt toepassen in de praktijk.

cursusmondhygienist tandarts
Opleiding Paro-preventieassistent

Deze opleiding richt zich op de verdieping en verbreding van de kennis op het gebied van preventie en de behandeling van patiënten met PPS 2.

opleidingparo-preventieassistent
Opleiding Lokale anesthesie

In deze 2-daagse opleiding leer je lokale anesthesie in de mond te geven, in de boven- en onderkaak en ook het mandibulair blok.

opleidingpreventieassistent tandartsassistent
4-daagse Masterclass Parodontologie: van PPS naar initieel, via evaluatie naar nazorg en vatbaarheid

Wil je jezelf in korte tijd bijspijkeren in de klinische parodontologie of je kennis weer snel up to date maken, dan is deze 4-daagse Masterclass iets voor jou! Alle facetten van de parodontale behandeling komen tijdens deze dagen voorbij en theorie en praktijk komen naadloos samen.

cursus opleidingmondhygienist tandarts
Workshop Effectiviteit in de praktijk

Geef een boost aan jouw leidinggevende vaardigheden en vergroot het samenwerkingsvermogen van je team!

cursusbalieassistent praktijkmanager
Cursus Mondfotografie voor de mondhygiënist

Als mondhygiënist is het belangrijk om het behandeltraject van de patiënt vast te leggen. Daarvoor heb je duidelijke en goede mondfoto’s nodig. Tijdens deze cursus leer je hoe je deze mondfoto’s kunt maken, welke camera systemen hiervoor zijn en welke hulpmiddelen je kunt gebruiken.

cursusmondhygienist
Cursus State of the art: voeding, afweer en het orale microbioom

In deze cursus gaan we dieper in op de nieuwste inzichten en interessante ontwikkelingen zoals: toekomstige behandelmogelijkheden, de samenstelling van het microbioom en de verschillende afweerprocessen bij parodontitis.

cursusmondhygienist
Cursus Voor- en nazorg bij implantologie voor de preventieassistent

Preventieassistenten krijgen ongetwijfeld te maken met patiënten die al implantaten hebben, implantaten gaan krijgen of hierover informatie wensen.

cursuspreventieassistent
Minor Orale microbiologie en de rol van speeksel

Tijdens deze cursus bespreken we uitgebreid wanneer de evaluatie (vroeger herbeoordeling) plaats vindt en wanneer je als paro-preventieassistente plus tevreden mag zijn met het resultaat van je initiële therapie. De verschillende stadia van de furcaties worden besproken. Uiteraard besteden we ook veel aandacht voor de anatomie, dit keer de ligging van de furcaties. Tot slot besteden we aandacht aan de verschillende oorzaken voor het ontstaan van recessies. De cursus wordt afgesloten met een schriftelijke opdracht in de vorm van een casus.

cursusparo-preventieassistent
Cursus Biomimetisch werken in de Esthetische zone: de keramische veneer

Conservatief en biomimetisch werken staan centraal bij het behandelen van frontelementen. Als éen of meerdere frontelementen behandeld moeten worden als gevolg van een trauma, slijtage óf een esthetische wens van de patiënt dan is planning erg belangrijk. Dit zodat er zo min mogelijk tandweefsel wordt verwijderd om een frontelement te herstellen met een keramische restauratie.

cursustandarts
Opleiding Ambulante mondzorgassistent; bijzondere doelgroep

Tijdens deze 6-daagse opleiding leer je welke aandoeningen bij deze doelgroep (denk bijvoorbeeld aan ouderen) voorkomen en hoe je een goed mondonderzoek kunt uitvoeren waardoor je bepaalde aandoeningen kunt constateren. Maar je leert ook hoe je preventieve maatregelen uitvoert en welke verzorgingsproducten er specifiek voor deze doelgroep zijn.

opleidingtandartsassistent
Opleiding Lokale anesthesie voor de mondhygiënist

In deze 2-daagse opleiding leer je lokale anesthesie in de mond te geven, in de boven- en onderkaak en ook het mandibulair blok.

opleidingmondhygienist
Leergang Uitgebreid gebitsherstel

De nieuwe opleiding Uitgebreid gebitsherstel is een postacademische leergang die aansluit op de tandartsenopleiding van de universiteiten. De 4-daagse leergang kent meerdere onderwerpen en is daarom opgedeeld in verschillende modules: Occlusie en articulatie, Behandeling gebitsslijtage, Kroon- & brugwerk, en Partiële omslijpingen.

opleidingtandarts
Leergang Kindertandheelkunde

De opleiding Kindertandheelkunde is bedoeld voor tandartsen en mondhygiënisten met grote affiniteit voor de jonge patiënt. Wellicht heb je gemerkt dat je best goed bent in het behandelen van de jonge patiënt, maar mis je net even de juiste ‘know-how’. De leergang zorgt door middel van theorie, casuïstiek en hands-on voor verbreding en verdieping van je kennis op het gebied van de kindertandheelkunde en helpt je bij het (nog) beter kunnen behandelen van kinderen.

opleidingmondhygienist tandarts
Leergang Parodontologie

Wil jij jouw rol versterken in het parodontale behandelingstraject en de samenwerking met andere mondzorgprofessionals? Dan is deze leergang iets voor jou!

opleidingmondhygienist tandarts
Academiae Endodontologica – Leergang Endodontologie

De Leergang Endodontologie is een onderdeel van Academiae en sluit als postacademische opleiding aan op de tandartsenopleiding van de universiteiten.

Met de basiskennis die je hebt gaan we nader in op de diagnostiek, veelal aan de hand van casuïstiek, die we interactief behandelen . Om je behandelingen met meer vertrouwen te doen zijn er vele hands-on practica. Gedurende 8 modules vergroot je je kennis en vaardigheden met diverse instrumenten en equipment.

opleidingtandarts
Cursus Parodontologie voor de algemeen practicus

Tijdens deze cursusdag wordt besproken hoe je de juiste indicatie stelt voor parodontale problemen, omdat niet iedere pocket parodontitis is. Daarnaast leer je hoe de einddoelen van de parodontale behandeling efficiënt en doeltreffend bereikt worden en welk behandeltraject hiervoor het beste gekozen kan worden.

cursustandarts
Cursus Medische parodontologie: een gezonde mond in een gezond lichaam met een gezonde geest

Op deze cursusdag wordt de relatie tussen parodontitis en andere ziektes uitgediept en worden de systemische effecten van de parodontale behandeling besproken. Hiervoor wordt ingegaan op de pathofysiologie van parodontitis en de dualistische rol van het immuunsysteem. Daarnaast wordt de relatie tussen parodontitis en de kwaliteit van leven toegelicht en wordt de fysieke en mentale betekenis van ziekte besproken en in relatie gelegd met levensstijl en (mond)gedrag.

cursusmondhygienist tandarts
Cursus Airpolishing, een uitbreiding in de preventiebehandeling

De ontwikkelingen staan niet stil binnen de mondzorg. Inmiddels heeft de airpolishing techniek een prominente plek ingenomen tijdens de preventieve behandelingen. In veel praktijken wordt er inmiddels gewerkt volgens deze techniek, waarmee je plaque en aanslag verwijdert van het tandoppervlak.

cursusparo-preventieassistent preventieassistent
Cursus Telefoneren kan je leren

De manier waarop je jouw patiënten te woord staat is dus van groot belang: jíj bent immers het visitekaartje van de praktijk. De keuze van een (potentiële) patiënt om een afspraak te maken of terug te keren kan vallen en staan met de manier waarop hij of zij te woord wordt gestaan. Want zeg nou zelf; heb je zelf niet ooit ervaren dat een eerste contact met een praktijk of andere bedrijf altijd blijft hangen.

cursusbalieassistent voor-het-hele-team
Masterclass ‘Start je eigen mondzorgpraktijk’

Het starten van je eigen praktijk… Het zal je niet verbazen dat hier heel wat bij komt kijken. Naast vakkennis heb je namelijk ook management- en ondernemerskwaliteiten nodig. Denk aan zaken als huisvesting & inrichting, financiën, personeel en marketing. Tijdens de masterclass leer je aan de hand van een praktisch stappenplan wat er allemaal komt kijken bij het ondernemerschap.

cursusmondhygienist praktijkmanager tandarts
Opleiding Tandartsassistent

Onze vernieuwde opleiding Tandartsassistent is zowel geschikt voor de instromende- als doorstromende tandartsassistent.

opleidingtandartsassistent
Opleiding Preventieassistent

De opleiding preventieassistent is bedoeld voor gemotiveerde assistenten, die minimaal 2 jaar werkervaring hebben en zich verder willen bekwamen en ontwikkelen in de preventieve tandheelkundige zorg.

opleidingpreventieassistent tandartsassistent
Cursus Orale chirurgie in de algemene tandartspraktijk

Breekt tijdens een extractie een kies af en moet je de patiënt met spoed verwijzen naar de MKA-chirurg? Blijft er een apicale radiolucentie persistere na een endodontische behandeling en is apicale chirurgie geïndiceerd? Na deze 1-daagse cursus kun je direct starten in de algemene praktijk met orale chirurgie.

cursustandarts
Opleiding Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming voor tandheelkunde- basismodule (TMS tandheelkunde basis)

Met deze opleiding verwerf je de voorgeschreven stralingsdeskundigheid voor het zelfstandig rechtvaardigen van röntgenopnamen of het optreden als verantwoordelijk stralingsdeskundige voor de praktijk.

opleidingtandarts
Verplichte nascholing Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming (TMS)

Er geldt een verplichte nascholing voor tandartsen/mondhygiënist/kaakchirurgen en orthodontisten die zijn opgeleid tot Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming (TMS).

cursusmondhygienist tandarts
Cursus CBCT verplichte nascholing Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming

Er geldt een verplichte nascholing voor tandartsen/ kaakchirurgen/m orthodontisten die zijn opgeleid tot Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming Tandheelkunde CBCT.

cursustandarts
Opleiding CBCT Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming

Conebeam CT geeft de mogelijkheid om tegen een aanvaardbare dosis 3D opnamen te vervaardigen van het hoofd-halsgebied.

opleidingtandarts
Cursus Composietrestauratie in het front

Na het volgen van deze cursus Composietrestauratie in het front kun je de geleerde tips & trics toepassen in de praktijk en heb je meer vaardigheden geleerd om composiet hoogwaardige en esthetische restauraties te kunnen vervaardigen in het front

cursusmondhygienist tandarts
3-daagse kennismaking met de tandheelkunde en het vak tandartsassistent!

Wil je gaan starten in de tandheelkunde en heb je nog geen kennis/ervaring omdat je bijvoorbeeld uit een andere branche komt?. Dan is deze 3-daagse kennismaking iets voor jou!

opleidingtandartsassistent
Update lokale anesthesie voor de mondhygiënist

Hoe zat het ook alweer precies met de zenuwbanen, de keuze voor anesthesie vloeistof en eventuele medische interacties? Of ben je wel theoretisch op de hoogte, maar ben je wat onzeker in het daadwerkelijk toedienen? Tijdens deze cursus word je persoonlijk begeleid en ben je weer helemaal up-to-date.

cursusmondhygienist
Opleiding Praktijkmanager II – de verdieping voor de praktijkmanager met ervaring

Deze nieuwe 4-daagse opleiding geeft jou een verdieping in de praktijkvoering van jouw praktijk. Waarmee kan je rekening houden, wat werkt wel en wat werkt niet? Casuïstiek bespreken en de meest efficiënte oplossing zoeken. Kan de praktijk de gevolgen hiervan wellicht al voor zijn?

opleidingpraktijkmanager
Cursus Leren extraheren, van enkele radix tot de geïmpacteerde derde molaar

Met deze cursus leert de tandarts zowel simpele extracties als het uitvoeren van een chirurgische flap om het restant van de radix in de kaak te verwijderen.

cursustandarts
Cursus Kaasmolaren

Er zijn diverse strategieën voor de behandeling van kaasmolaren. Maar welke behandelmethode kies je? Welke behandelmethoden zijn er en welke is het beste?

cursusmondhygienist tandarts
Cursus Kindertandheelkunde – Roestvrijstalen kroon

Deze cursus gaat nader in op de behandeloptie ‘the seal is the deal’ met behulp van roestvrijstalen kronen. Wanneer plaats je een RVSK en wanneer juist niet? Welke methoden zijn er?

cursusmondhygienist tandarts
Opleiding Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming voor tandheelkunde- basismodule (TMS tandheelkunde basis) voor de mondhygiënist

Volgens het Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming dien je minimaal eens in de vijf jaar nadat je de bovenstaande opleiding hebt gevolgd, aan bij – en/of nascholing te doen.

opleidingmondhygienist
Opleiding Praktijkmanager I – de basis voor de praktijkmanager

Deze opleiding draait niet alleen om het leren van nieuwe theorie om de functie van praktijkmanager goed uit te kunnen voeren. De opleiding is praktisch en direct toepasbaar!

opleidingbalieassistent praktijkmanager
Cursus Kroon- en brugwerk

Tijdens deze cursus krijg je de nieuwste inzichten in preparatievormen en preparatietechnieken om bruggen te ontwerpen en te prepareren waarbij zoveel mogelijk tandweefsel wordt gespaard.

cursustandarts
Cursus Partiële omslijpingen

In deze 1-daagse cursus ligt de nadruk op het maken van partiële indirecte restauraties van keramiek in de zijdelingse delen. Er zal aandacht zijn voor randvoorwaarden, indicatiestelling en daarnaast voor prepareren en cementeren.

cursustandarts
Cursus Occlusie en articulatie

Tijdens deze theoretische en praktische cursus leer je de ins en outs omtrent de meest gebruikte occlusie- en articulatieconcepten in de restauratieve tandheelkunde.

cursustandarts
Cursus De 3 sporen anamnese: het vervolg op ‘Leren kijken met je oren.’

In deze cursus staat het zelfstandig uitvoeren van de 3-sporen-anamnese centraal. Middels deze 3 sporen te weten, organisch, psychologisch en sociaaleconomisch, krijgt men een completer overzicht over het functioneren van de patiënt, waarbij zowel de zogenaamde ‘functionele klacht’, als de reeds bestaande psychopathologie gedetecteerd kunnen worden.

cursusmondhygienist
Cursus Gezond in de mond

Een inspirerende en actieve cursus over de relatie van voeding met ontstekingen in de mond. Je wordt je bewust van de invloed die je zelf hebt op je immuunsysteem en daarmee op je gezondheid. Na deze cursus ben je in staat om iedere patiënt een passend advies te geven omtrent voeding die helpt de mondgezondheid te verbeteren.

cursusmondhygienist
Cursus Initiële behandeling: het paro-preventietraject of het paro-traject?

Volgens de nieuwe richtlijn kies je eerder voor het paro-traject als er risicofactoren aanwezig zijn. Welke invloed systemische factoren hebben op het ontstoken parodontium wordt tijdens deze cursusdag toegelicht en de term vatbaarheid verhelderd.

cursusmondhygienist
Cursus Algemene ziekten en geneesmiddelengebruik in relatie tot mondgezondheid

Kennis van algemene ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en stollingsstoornissen, is een voorwaarde om als mondhygiënist verantwoord te kunnen werken.

cursusmondhygienist
Cursus Voor- en nazorg bij implantologie voor de mondhygienist

Je krijgt steeds vaker patiënten in de stoel met 1 of meerdere implantaten. Soms weet je niet welke behandelmethode passend is voor de heersende situatie. In deze theoretische en praktische cursus krijg je de tools waarmee je direct aan de slag kunt. Ook prettig om te weten is, dat je ook eigen casuïstiek kunt inbrengen.

cursusmondhygienist
Cursus Nazorg bij natuurlijke elementen en implantaten

Volgens de nieuwe richtlijn indiceer je aan de hand van een periodieke herbeoordeling het vervolgtraject, welke je kiest wordt inzichtelijk gemaakt tijdens deze cursusdag.

cursusmondhygienist
Cursus De mondhygiënist: wetten en regels

Het Nederlandse zorgstelsel hangt aan elkaar van wetten en regels. Wetten en regels waar alle mondhygiënisten van op de hoogte moeten zijn (of je nu vrijgevestigd bent, als ZZP’er werkt of in loondienst bent).

cursusmondhygienist
Cursus Subgingivale gebitsreiniging

Voor subgingivale gebitsreiniging is kennis en techniek van instrumentarium niet voldoende om tot een goed eindresultaat te komen. Essentieel is eveneens kennis van de morfologie van het element (kroon + radices, furcaties etc.) en de omringende weefsels.

cursusmondhygienist
Cursus Vatbaarheid voor parodontitis: systemische of lokale risicofactoren?

Volgens de nieuwe richtlijn kies je eerder voor het paro-traject als er risicofactoren aanwezig zijn. Welke invloed systemische factoren hebben op het ontstoken parodontium wordt tijdens deze cursusdag toegelicht en de term vatbaarheid verhelderd.

cursusmondhygienist
Cursus Leren kijken met je oren: de mond is meer dan een bak met tanden

Functionele klachten en Psychodiagnostiek: daar gaat de cursus over. En over de 3-sporen-anamnese, de methode die je helpt het verschil te zien tussen oorzaak en gevolg.

cursusmondhygienist
Cursus Kinderen in de praktijk: ieder kind verdient een persoonlijke aanpak!

Het behandelen van kinderen in de praktijk vraagt een andere aanpak dan het behandelen van volwassen patiënten. In deze cursus worden praktische tips gegeven en ervaringen gedeeld over het behandelen van angstige kinderen, kinderen met ADHD, ASS en gedragsproblemen.

cursusmondhygienist
Cursus Weefselsparende behandelingen van carieuze laesies, glasionomeercement en de ART-aanpak

Wanneer ga je een composietrestauratie plaatsen en wanneer kies je voor een ART behandeling? In deze hands-on cursus leer je o.a. wanneer een ART sealant geïndiceerd is, welk instrumentarium je gebruikt en oefen je ook praktisch in het plaatsen van een ART sealant.

cursusmondhygienist
Cursus De tandheelkundige anamnese

Weet jij als mondhygiënist hoe je een volledig zorgplan schrijft? Het gaat tegenwoordig niet alleen meer om de wensen van de patiënt, sociaal-economische factoren spelen een steeds belangrijkere rol. In deze cursus leer jij de juiste vragen te stellen; leer je het belang van een goede terugkoppeling en uiteindelijke hoe je een passend en reëel zorgplan opstelt.

cursusmondhygienist
Cursus De moeilijke patiënt

Aan de hand van videobeelden worden de meest voorkomende typen van de ‘moeilijke’ patiënt besproken. Tevens worden de cursisten vertrouwd gemaakt met de basisvaardigheden om met dit soort patiënten om te gaan.

cursusmondhygienist
Cursus De evaluatie na initieel: chirurgie, antibioticum of herbehandeling?

In deze cursus wordt toegelicht wanneer chirurgie, herbehandeling of juist het stoppen van het paro-traject geïndiceerd is en waarom. Daarnaast wordt duidelijk gemaakt welk nut antibiotica heeft in de behandeling van parodontitis en wat het belang is van een microbiologisch onderzoek.

cursusmondhygienist
Cursus Gedragsverandering en weerstand

In de cursus Gedragsverandering en weerstand leer je vanuit het vakgebied van psychologie en gedragsverandering welke psychologische weerstanden er bestaan, waar deze vandaan komen, waarom deze normaal en gezond zijn en welke concrete wetenschappelijke gedragsveranderingstechnieken je kunt inzetten om weerstanden te verminderen en zelfs voorkomen.

cursusmondhygienist
Verplichte nascholing Intra-orale Röntgen- en Panoramaopnamen

De tandartsassistent dient minimaal eens in de vijf jaar, nadat hij/zij de basis cursus Intra-Orale Röntgen- en Panoramaopnamen heeft gevolgd, aan bij- en nascholing te doen.

cursusbalieassistent mondhygienist preventieassistent tandartsassistent voor-het-hele-team
Cursus Gastvrijheid voor en door het hele team

Om het hele team te enthousiasmeren voor het belang van een gastvrije houding in de tandartspraktijk; en te ontdekken wat gastvrijheid oplevert. Met aandacht voor de interne gastvrijheid binnen het team; want gastvrijheid begint intern!

cursusalgemeen balieassistent praktijkmanager preventieassistent tandarts tandartsassistent
Cursus De switch naar een leidinggevende rol binnen de praktijk, hoe pak je dat eigenlijk aan?

Van assistent naar praktijkmanager… oftewel van collega naar manager Hoe ga je daar mee om en wat heb je daarvoor nodig?

cursusbalieassistent praktijkmanager preventieassistent tandartsassistent
Opleiding Management en leidinggeven

Zelfs een ervaren praktijkmanager twijfelt soms over de aanpak van bepaalde zaken of heeft weleens behoefte aan feedback of extra ondersteuning.

opleidingmondhygienist praktijkmanager
Cursus Assisteren bij chirurgische behandelingen

Tegenwoordig worden er in de tandartspraktijk steeds meer behandelingen door de tandarts zelf gedaan. Zo ook chirurgische behandelingen.

cursuspreventieassistent tandartsassistent
Opleiding Prepareren, vullen en afwerken voor de mondhygiënist

Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor de mondhygiënist van de 2- of 3 jarige opleiding en de mondhygiënist die in het buitenland de opleiding heeft gevolgd en een CBGV aanvraag doet voor een Nederlandse erkenning.

opleidingmondhygienist
Cursus Intra-orale Röntgen- en Panoramaopnamen

Om röntgenfoto’s te mogen maken, moet je kunnen aantonen dat je een scholing van röntgenopnametechniek hebt gevolgd. Als mondhygiënist dien je dus een additionele externe opleiding radiologie te hebben afgelegd.

cursusbalieassistent mondhygienist preventieassistent tandartsassistent
Cursus SDF – minimaal invasief behandelen

In de recente KIMO richtlijn ‘Mondzorg voor Jeugdigen preventie en behandeling van cariës’ (2020) is het gebruik van zilver diamine fluoride (SDF) je vast niet ontgaan. Maar wat is het en is het alleen geschikt voor kinderen of kan het ook toegepast worden bij ouderen (geriatrie)?

cursusmondhygienist tandarts
Leergang Upgrade buitenlands opgeleide mondhygiënist

Deze nieuwe 9-daagse upgrade is speciaal ontwikkeld voor de gediplomeerde, in buitenland opgeleide, mondhygiënist die in Nederland erkend wil worden.

Als je met een buitenlands zorgdiploma in Nederland wil werken, kan dat alleen als je kennis en vaardigheden van gelijkwaardige inhoud en niveau zijn van het curriculum mondzorgkunde op bachelor niveau.
De definitieve erkenning wordt verleend door de commissie “Buitenslands Gediplomeerde Volksgezondheid”. Dit is een onafhankelijke commissie van deskundigen voor de erkenning van je diploma.

opleidingmondhygienist
Cursus Instrumentatietechniek voor de mondhygiënist, een frisse blik

Welke ‘nieuwe’ instrumenten maken het werken, onder en boven de gingiva, completer? De docent neemt je mee in de achtergronden en opbouw van instrumenten.

cursusmondhygienist
Cursus Help! Er zit een kind in mijn stoel en wat nu?

Er zit een kind in je de stoel, wat nu? Hoe benader je een kind en hoe win je het vertrouwen van de ouder, want zonder ouder geen kind in je stoel. Hoe creëer je een sfeer die werkt voor ouder en kind, maar die ook werkbaar is voor de praktijk? Hoe kun je dit realiseren?

cursusmondhygienist tandarts
Cursus Pijndiagnostiek, easy does it

Pijn in het aangezicht ligt dikwijls op het raakvlak van verschillende specialismen uit de tandheelkunde en de geneeskunde. Vaak is het zo dat patiënten met onbegrepen pijnklachten al lang kampen met klachten en veelal een aantal mislukte behandelingen hebben ondergaan. Mede hierdoor krijgen patiënten het gevoel ‘niet begrepen te worden’ en worden vaak naast een lichamelijke klacht ook psychosociale problemen gezien.

cursustandarts
Cursus Wrijving geeft glans

In deze cursus gaan we aan de slag met conflictsituaties. Hoe ontstaan deze en wat kan je doen om te de-escaleren? In welke situaties is het juist goed om wel het conflict aan te gaan? Wat kan wrijving opleveren en hoe kan je rustig blijven? Deelnemers kunnen eigen voorbeelden aandragen, zodat de theoretische achtergrond van conflicten gelijk op de goede plek kan vallen!

cursusmondhygienist tandarts
Cursus Cariësdiagnostiek en PMO voor de mondhygiënist

Jij ziet je patiënten voor controle. En jij behandelt de primaire cariës. Mooie taken die een grote verantwoordelijkheid met zich meebrengen. Want wanneer beslis je of je gaat behandelen? En wanneer lijkt wachten en monitoren een betere strategie?

cursusmondhygienist
Cursus Fit en energiek in de praktijk

Dagelijks ben je in praktijk bezig met het ‘beïnvloeden’ van het gedrag van patiënten. Hoe zorg je dat ze beter gaan poetsen, minder suiker eten etc. Maar hoe zit het eigenlijk met jezelf en met je collega’s?

cursusalgemeen balieassistent mondhygienist praktijkmanager preventieassistent tandarts tandartsassistent voor-het-hele-team
Hoorcollege Ondernemerschap

In dit hoorcollege die aangeboden wordt in onze online leeromgeving gaan Marlies van der Vooren (eigenaar Dental Care Professionals) en Valesca Nederlof (HR-adviseur) met elkaar in gesprek over ondernemerschap. Wil jij je eigen praktijk openen of een praktijk overnemen? Dan is dit hoorcollege iets voor jou!

cursusmondhygienist
Cursus Slijpen van tandheelkundige instrumenten

Welke ‘nieuwe’ instrumenten maken het werken, onder en boven de gingiva, completer? De docent neemt je mee in de achtergronden en opbouw van instrumenten.

cursuspreventieassistent
Cursus Tijdelijke kronen maken

Eén van de taken die de tandarts steeds vaker uit handen geeft aan de tandartsassistent, is het maken van tijdelijke kronen (noodkronen).

cursuspreventieassistent tandartsassistent
Opleiding Tandheelkundige begrippen en communicatie

Tijdens deze 2-daagse opleiding leer je alle ins & outs zodat je vol zelfvertrouwen de mooie functie van balieassistent kunt uitoefenen.

opleidingbalieassistent praktijkmanager
Opleiding Orthodontieassistent

Wil je als (ortho) assistent je blikveld verruimen of je werkterrein verleggen? Of heb je als ex-assistent weer zin in herintreden?

opleidingtandartsassistent
Inhouse cursus Profileren als team

Profileren geeft inzicht in wanneer mensen andere spanningen ervaren dan tijdens normaal gedrag. Deze methode analyseert de combinatie van gezichtsexpressies, lichaamstaal en stemgebruik.

cursusbalieassistent praktijkmanager preventieassistent tandarts tandartsassistent
Cursus Endodontologie in de praktijk

Een praktische cursus met veel aandacht voor- en practicum met moderne instrumentarium en materialen, zoals; endomotoren/vijlsystemen, lengtebepaling/apexlocators, irrigatie en obturatie.

cursustandarts
Cursus Behandeling gebitsslijtage

Tijdens deze cursus leer je wanneer gebitsslijtage behandeld moet worden voordat er kronen, bruggen of implantaten in de zijdelingse delen gemaakt gaan worden.

cursustandarts
Cursus Aligners in de tandartspraktijk

Aligners zijn tegenwoordig vaak de eerste keuze om elementen op de juiste (of beste) positie te plaatsen. Vaak is het zo dat je alleen al door een standswijziging een mooie lach creëert en een restauratieve behandeling niet eens (meer) nodig is. Een gaaf gebit met alle tanden op de juiste plek én in een mooie kleur, is het mooiste en meest duurzame behandelresultaat dat je kunt realiseren.

cursustandarts
Cursus CBCT Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming voor verwijzers

Deze nieuwe cursus geeft inzicht in de mogelijkheden en beperkingen van CBCT-opnamen. Na deze cursus voldoe je aan de vereisten om te kunnen verwijzen voor CBCT-opnamen.

cursustandarts
Meerkamerplanning: Hoe toe te passen in jouw praktijk?

De meeste tandartspraktijken bestaan uit meer behandelkamers. Maar niet altijd worden deze efficiënt en effectief ingezet.

cursuspraktijkmanager tandarts voor-het-hele-team
Cursus Preventie bij de jeugd

Welke adviezen geef je wanneer en heel belangrijk: Hoe ga je om met het kind en niet te vergeten met de ouder?

cursuspreventieassistent
Cursus Ouderen en geriatrie

Nederland vergrijst en mensen houden langer hun eigen tanden en kiezen. Ze blijven dus langer de tandartspraktijk bezoeken. Deze groep patiënten heeft speciale zorg nodig, maar welke?

cursuspreventieassistent
Cursus Voor- en nazorg bij implantologie voor de preventieassistent

Preventieassistenten krijgen ongetwijfeld te maken met patiënten die al implantaten hebben, implantaten gaan krijgen of hierover informatie wensen.

cursuspreventieassistent
Opfriscursus voor de paro- en preventieassistent

Nadat je je diploma preventieassistent hebt behaald, blijft je vakkennis veelal op hetzelfde peil, omdat er geen follow-up is. Dat is vreemd, omdat algemeen bekend is dat stilstand achteruitgang betekent.

cursuspreventieassistent
Cursus Gastvrijheid in de tandartspraktijk

Voor een patiënt is het vaak moeilijk de kwaliteit van tandheelkundige zorg te beoordelen. Wat de patiënt wel heel goed weet, is hoe hij/zij het bezoek aan de praktijk heeft ervaren.

cursusbalieassistent mondhygienist praktijkmanager preventieassistent tandarts tandartsassistent voor-het-hele-team
Cursus Excel in de tandartspraktijk

Iedereen kent het wel: Excel, de tool van Microsoft die zich bij uitstek leent om structuur aan te brengen in een tandartspraktijk.

cursusalgemeen balieassistent mondhygienist praktijkmanager preventieassistent tandarts tandartsassistent voor-het-hele-team
Cursus Sterilisatie- en omloopassistent in de tandartspraktijk

Binnen de tandartspraktijk heb je naast het assisteren aan de stoel of het maken van afspraken, continue te maken met diverse processen zoals reiniging, desinfectie en sterilisatie.

cursuspreventieassistent tandartsassistent
Cursus Four handed dentistry en ergonomie

Four handed dentistry draagt bij aan optimale werkprocessen en ergonomie rond de behandelstoel.

cursuspreventieassistent tandarts tandartsassistent voor-het-hele-team
Cursus Digitale mondfotografie

Steeds meer camera’s, betere camerafunctie op de telefoons, Digital Smile Design en filmmogelijkheden staan tegenwoordig allemaal tot onze beschikking.

cursuspreventieassistent tandarts tandartsassistent voor-het-hele-team
Cursus Sealen & aanbrengen cofferdam

Als preventieassistent mag je in de praktijk steeds vaker zelfstandig taken uitvoeren. Sealen en het aanbrengen van cofferdam zijn daar een onderdeel van.

cursuspreventieassistent
Cursus Infiltratie anesthesie

In deze cursus leer je om lokale anesthesie in de mond te geven, in de boven- en onderkaak door zogenaamde infiltratie anesthesie.

cursusparo-preventieassistent preventieassistent tandartsassistent
Opleiding Supra gingivaal tandsteen verwijderen onderfront

Deze opleiding kan een mooi opstapje zijn voor de opleiding preventieassistent of voor de tandartsassistent die net wat meer uitbreiding in haar werkzaamheden zoekt.

opleidingpreventieassistent tandartsassistent
Leergang Implantologie – Academiae Implantologica

Tijdens deze opleiding krijg je een goed inzicht in wat implantologie is, waar en hoe deze toegepast wordt én wat de recente technologische ontwikkelingen op dit gebied zijn.

opleidingtandarts
Leergang Esthetische tandheelkunde – Academiae Aesthetica

De vraag naar een esthetisch mooi gebit is de afgelopen jaren ontzettend toegenomen. Een mooi maar vooral ook gezond gebit is voor veel mensen een must tegenwoordig.

opleidingtandarts
Cursus Juridische actualiteiten in de praktijk

Welke juridische eisen worden gesteld aan taakherschikking? Wie draagt daarvoor de verantwoordelijkheid en waaruit blijkt dat?

cursusmondhygienist praktijkmanager tandarts voor-het-hele-team
Cursus Tandartsangst doorgronden en begeleiden

Veel mensen zijn bang voor de tandarts, zowel kinderen als volwassenen. In de meeste gevallen kun je op een eenvoudige manier deze angst verminderen, of beter nog: voorkomen.

cursusmondhygienist praktijkmanager preventieassistent tandarts tandartsassistent voor-het-hele-team
Cursus Infectiepreventie

Hygiëne is al vaak onder de aandacht gebracht. Dit blijkt helaas nog steeds nodig te zijn, gezien de rapportages van de inspectie.

cursusbalieassistent mondhygienist praktijkmanager preventieassistent tandarts tandartsassistent voor-het-hele-team
Minor Het reinigen van gezonde implantaten

Al een lange tijd hebben we te maken met patiënten met implantaten. Redenen waarom zij een implantaat of implantaten hebben gekregen kan heel verschillend zijn voor elk patiënt. Ook als paro-preventieassistente plus is het belangrijk dat jij straks patiënten met implantaten in je stoel gaat krijgen. Misschien krijg je deze patiënten al! Weet je dan wel wat je meet? In deze cursus gaan we hier uitgebreid aandacht aangeven. Wat is het verschil eigenlijk van het meten bij natuurlijke elementen dan bij implantaten? Waar moeten we op letten bij het meten? Wat moeten we zien en hoe herken je eigenlijk wat voor een ontsteking het is? Hoe moet een implantaat gereinigd worden? Moet het altijd gereinigd worden? Ook besteden we veel aandacht aan de anatomie. De cursus wordt afgesloten met een schriftelijke opdracht in de vorm van een casus.

cursusparo-preventieassistent
Minor Recessies en furcaties

Tijdens deze cursus bespreken we uitgebreid wanneer de evaluatie (vroeger herbeoordeling) plaats vindt en wanneer je als paro-preventieassistente plus tevreden mag zijn met het resultaat van je initiële therapie. De verschillende stadia van de furcaties worden besproken. Uiteraard besteden we ook veel aandacht voor de anatomie, dit keer de ligging van de furcaties. Tot slot besteden we aandacht aan de verschillende oorzaken voor het ontstaan van recessies. De cursus wordt afgesloten met een schriftelijke opdracht in de vorm van een casus.

cursusparo-preventieassistent
Minor Voedingsadvies

Voeding heeft een (in)directe invloed op de gezondheid van het gebit, zowel de harde als de zachte weefsels. In deze 1-daagse cursus krijgt de cursist meer inzicht in de werking van de gehele spijsvertering en de opname van nutriënten. Wat zijn nutriënten en welke invloed hebben ze op de gezondheid van het menselijk lichaam. Wat is de invloed van een onvoldoende opname van nutriënten op het ontstaan ziektebeelden zoals o.a. diabetes type 2. Hoe herken je het voedingsgedrag bij patiënten en welke adviezen geef je. Aan het eind van de cursus krijgt de cursist huiswerk mee en zal aan de hand van een casus het geleerde worden getoetst.

cursusparo-preventieassistent
Minor Geriatrie

Tijdens deze minor Geriatrie wordt er dieper in gegaan op aspecten die de behandeling van de ouder wordende patiënt kunnen bemoeilijken. De meest voorkomende aandoeningen bij de ouder wordende patiënt worden besproken.

cursusparo-preventieassistent
Minor De psychologie van gedragsverandering

Je bent een specialist in je vak. Je weet dat jouw kennis een ander kan helpen. Maar hoe breng je jouw boodschap effectief over?
Hoe ga je om met weerstand die je bij een client ervaart?  Hoe houd je jezelf onder controle en de leiding over het gesprek?

cursusparo-preventieassistent
Minor Verdieping in de parodontologie

Voor een goed inzicht in de diagnostiek, de pathologie en de behandeling van parodontale aandoening, is inzicht in de bouw en functie van de parodontale weefsels onmisbaar. Gedurende de cursusdag worden de verschillende structuren van het parodontium besproken en wordt er stilgestaan bij het meten en reinigen van pockets.

opleidingparo-preventieassistent
Cursus Gedragsverandering en motiverende gesprekstechnieken voor de paro- en de preventieassistent

Bij deze nieuwe cursus voor de paro- en de preventieassistent gaan we in op deze uitdagingen. Op een praktische manier bespreken we de theorie van gedragsverandering en motivatie. Door gebruik van veel voorbeelden en oefeningen zullen jouw patiënten in de praktijk direct verschil ervaren.

cursuspreventieassistent
Cursus Aligners; alles wat je moet weten als mondhygiënist

Aligners, je ziet ze tegenwoordig steeds vaker maar wat is jou toegevoegde waarde  als mondhygiënist in deze behandeling? Meer dan je denkt! In deze cursus neemt Karin je mee in de wereld van de aligners en de meerwaarde voor jou werk als mondhygiënist.

cursusmondhygienist
BHV cursussen

Tijdens de cursussen wordt veel aandacht besteed aan het aanleren van vaardigheden en het daadwerkelijk overdragen van kennis. Denk hierbij aan; BHV, EHBO, Reanimatie incl. AED, kleine blusmiddelen cursussen, VCA trainingen en examens maar ook diverse Instructeurs cursussen.

cursusvoor-het-hele-team

 

Aanbod Opleidingen en Cursussen

Benieuwd naar onze events? Klik dan hier!