Bij het samenstellen van ons aanbod staan bij Dental Best Practice twee zaken voorop, namelijk het leveren van hoge kwaliteit door samen te werken met de beste en meest enthousiaste docenten én het continu bedenken en meedenken van een nieuwe opleiding of cursus. Dit om jou een zo breed mogelijk aanbod te bieden zodat jij als tandarts, tandartsassistent, preventieassistent, mondhygiënist, praktijkmanager of balieassistent je verder kunt ontwikkelen om je werk nóg beter, leuker en interessanter te maken.

Al onze opleidingen en cursussen zijn voorzien van het Q-Keurmerk. Tevens proberen wij altijd (indien van toepassing) een KRM, KRT, ANVS of Register preventieassistenten accreditatie te krijgen.

Ontwikkel je verder binnen je eigen functie en creëer jouw eigen droombaan. Kies wat bij jou past!

 

 

Populair in ons aanbod

Opleiding Paro-preventieassistentPreventieassistentopleiding
Opleiding Praktijkmanager I – de basis voor de praktijkmanagerBalieassistent, Mondhygiënist, Praktijkmanager, Tandartsassistentopleiding
Opleiding TandartsassistentTandartsassistentopleiding
Opleiding PreventieassistentPreventieassistent, Tandartsassistentopleiding
Opleiding CBCT Toezichthoudend Medewerker StralingsbeschermingTandartsopleiding
Opleiding Management en leidinggevenMondhygiënist, Praktijkmanageropleiding
Opleiding Lokale anesthesiePreventieassistent, Tandartsassistentopleiding
Opleiding Implantologie – Academiae ImplantologicaTandartsopleiding
Opleiding Esthetische tandheelkunde – Academiae AestheticaTandartsopleiding

Aanbod opleidingen & cursussen van Dental Best Practice

TitelSamenvattingwat_hfiltervoorwie_hfilter
3-daagse kennismaking met de tandheelkunde en het vak tandartsassistent!

Wil je gaan starten in de tandheelkunde en heb je nog geen kennis/ervaring omdat je bijvoorbeeld uit een andere branche komt?. Dan is deze 3-daagse kennismaking iets voor jou!

opleidingtandartsassistent
Cursus Aanbrengen van cofferdam

Cofferdam leidt tot langere levensduur van restauraties en zorgt voor meer rust, ruimte en zicht. Tevens wordt vocht efficiënt bestreden.

cursustandarts
Cursus Aligners in de tandartspraktijk

Op de toenemende vraag van patiënten om een mooie lach te hebben, kunnen we als tandarts een groot scala aan mogelijke behandelingen uitvoeren om dit te realiseren.

cursustandarts
Cursus Assisteren bij chirurgische behandelingen

Tegenwoordig worden er in de tandartspraktijk steeds meer behandelingen door de tandarts zelf gedaan. Zo ook chirurgische behandelingen.

cursuspreventieassistent tandartsassistent
Cursus Basiskennis temporomandibulaire dysfunctie

Diagnostiek van pijnklachten in het hoofd-hals gebied is niet altijd eenvoudig. Ook al is de oorzaak van deze pijnklachten bijna altijd een tandheelkundige (ontsteking van een kies of parodontium)

cursusmondhygienist
Cursus Behandeling gebitsslijtage

Tijdens deze cursus leer je wanneer gebitsslijtage behandeld moet worden voordat er kronen, bruggen of implantaten in de zijdelingse delen gemaakt gaan worden.

cursustandarts
Cursus Beïnvloedingscommunicatie voor de praktijkmanager

In deze cursus maken we een verdere verdieping in de wonderlijke wereld van beïnvloedingscommunicatie en ligt het accent op kennisdeling, energie en interactiviteit.

cursuspraktijkmanager
Cursus Cariësdiagnostiek en PMO voor de mondhygiënist

Jij ziet je patiënten voor controle. En jij behandelt de primaire cariës. Mooie taken die een grote verantwoordelijkheid met zich meebrengen. Want wanneer beslis je of je gaat behandelen? En wanneer lijkt wachten en monitoren een betere strategie?

cursusmondhygienist
Cursus CBCT Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming voor verwijzers

Deze nieuwe cursus geeft inzicht in de mogelijkheden en beperkingen van CBCT-opnamen. Na deze cursus voldoe je aan de vereisten om te kunnen verwijzen voor CBCT-opnamen.

cursustandarts
Cursus CBCT verplichte nascholing Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming

Er geldt een verplichte nascholing voor tandartsen/kaakchirurgen/orthodontisten die zijn opgeleid tot Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming Tandheelkunde CBCT.

cursustandarts
Cursus Composietrestauratie in het front

Na een inleidende presentatie volgt een live demo en hands-on training waarbij de simulatie van een aantal getoonde clinical cases aan bod komen.

cursusmondhygienist tandarts
Cursus Composietrestauratie van de zijdelingse delen

Hoe kun je met de huidige composieten een voorspelbaar functioneel en esthetisch resultaat krijgen?

cursusmondhygienist tandarts
Cursus Digitale mondfotografie

Steeds meer camera’s, betere camerafunctie op de telefoons, Digital Smile Design en filmmogelijkheden staan tegenwoordig allemaal tot onze beschikking.

cursusmondhygienist preventieassistent tandarts tandartsassistent
Cursus Endodontie in de praktijk of doorverwijzen?

Met de komst van gedifferentieerde tandartsen worden veel wortelkanaal behandelingen niet meer in de eigen praktijk gedaan maar worden deze uitbesteed.

cursustandarts
Cursus Excel in de tandartspraktijk

Iedereen kent het wel: Excel, de tool van Microsoft die zich bij uitstek leent om structuur aan te brengen in een tandartspraktijk.

cursusmondhygienist praktijkmanager preventieassistent tandarts tandartsassistent
Cursus Fit en energiek in de praktijk

Dagelijks ben je in praktijk bezig met het ‘beïnvloeden’ van het gedrag van patiënten. Hoe zorg je dat ze beter gaan poetsen, minder suiker eten etc. Maar hoe zit het eigenlijk met jezelf en met je collega’s?

cursusalgemeen balieassistent mondhygienist praktijkmanager preventieassistent tandarts tandartsassistent
Cursus Four handed dentistry en ergonomie

Four handed dentistry draagt bij aan optimale werkprocessen en ergonomie rond de behandelstoel.

cursusmondhygienist preventieassistent tandarts tandartsassistent
Cursus Gastvrijheid in de tandartspraktijk

Voor een patiënt is het vaak moeilijk de kwaliteit van tandheelkundige zorg te beoordelen. Wat de patiënt wel heel goed weet, is hoe hij/zij het bezoek aan de praktijk heeft ervaren.

cursusbalieassistent mondhygienist praktijkmanager preventieassistent tandarts tandartsassistent
Cursus Help! Er zit een kind in mijn stoel en wat nu?

Er zit een kind in je de stoel, wat nu? Hoe benader je een kind en hoe win je het vertrouwen van de ouder, want zonder ouder geen kind in je stoel. Hoe creëer je een sfeer die werkt voor ouder en kind, maar die ook werkbaar is voor de praktijk? Hoe kun je dit realiseren?

cursusmondhygienist tandarts
Cursus Infectiepreventie

Hygiëne is al vaak onder de aandacht gebracht. Dit blijkt helaas nog steeds nodig te zijn, gezien de rapportages van de inspectie.

cursusbalieassistent mondhygienist praktijkmanager preventieassistent tandarts tandartsassistent
Cursus Infiltratie anesthesie

In deze cursus leer je om lokale anesthesie in de mond te geven, in de boven- en onderkaak door zogenaamde infiltratie anesthesie.

cursuspreventieassistent tandartsassistent
Cursus Instrumentatietechniek voor de mondhygiënist, een frisse blik

Welke ‘nieuwe’ instrumenten maken het werken, onder en boven de gingiva, completer? De docent neemt je mee in de achtergronden en opbouw van instrumenten.

cursusmondhygienist
Cursus Intra-orale Röntgen- en Panoramaopnamen

Om röntgenfoto’s te mogen maken, moet je kunnen aantonen dat je een scholing van röntgenopnametechniek hebt gevolgd. Als assistent dien je dus een additionele externe opleiding radiologie te hebben afgelegd.

cursusbalieassistent mondhygienist preventieassistent tandartsassistent
Cursus Intra-orale Röntgen- en Panoramaopnamen bij- en nascholing

De assistent dient minimaal eens in de vijf jaar, nadat hij/zij de basis cursus Intra-Orale Röntgen- en Panoramaopnamen heeft gevolgd, aan bij- en nascholing te doen.

cursusbalieassistent mondhygienist preventieassistent tandartsassistent
Cursus Juridische actualiteiten in de praktijk

Welke juridische eisen worden gesteld aan taakherschikking? Wie draagt daarvoor de verantwoordelijkheid en waaruit blijkt dat?

cursusmondhygienist praktijkmanager tandarts
Cursus Kaasmolaren

Er zijn diverse strategieën voor de behandeling van kaasmolaren. Maar welke behandelmethode kies je? Welke behandelmethoden zijn er en welke is het beste?

cursusmondhygienist tandarts
Cursus Kindertandheelkunde – Roestvrijstalen kroon

Deze cursus gaat nader in op de behandeloptie ‘the seal is the deal’ met behulp van roestvrijstalen kronen. Wanneer plaats je een RVSK en wanneer juist niet? Welke methoden zijn er?

cursusmondhygienist tandarts
Cursus Lifestyle en mondgezondheid

We gaan in op wat een lifestyle is en het gevolg in de mond voor de keuze van een bepaalde lifestyle. Daarnaast krijg je praktische handvatten om een lifestyle te herkennen en deze kennis toe te passen in jou behandeling als preventieassistent.

cursuspreventieassistent
Cursus Omgaan met angstige patiënten in de behandelkamer

Veel mensen zijn bang voor de tandarts en de mondhygiënist, zowel kinderen als volwassenen. In de meeste gevallen kun je op een eenvoudige manier deze angst verminderen.

cursusmondhygienist praktijkmanager preventieassistent tandarts tandartsassistent
Cursus Omgaan met angstige patiënten voor de balieassistent

Als een angstige patiënt zich bij een tandarts- of mondhygiënistenpraktijk meldt is het eerste contact meestal met de balieassistent. Dat kan aan de telefoon zijn, per mail of aan de balie.

cursusbalieassistent praktijkmanager
Cursus Orale chirurgie in de algemene tandartspraktijk

Op de toenemende vraag van patiënten om een mooie lach te hebben, kunnen we als tandarts een groot scala aan mogelijke behandelingen uitvoeren om dit te realiseren.

cursustandarts
Cursus Orthomoleculaire interventie bij orale problematieken

In deze twee daagse cursus geven we onder andere antwoord op deze vragen en nemen we je mee naar de wereld van vitaminen en mineralen. Een goed evenwicht tussen de diverse vitaminen en mineralen is bepalend voor een gebalanceerde algemene (mond)gezondheid.

cursusmondhygienist
Cursus Ouderen en geriatrie

Nederland vergrijst en mensen houden langer hun eigen tanden en kiezen. Ze blijven dus langer de tandartspraktijk bezoeken. Deze groep patiënten heeft speciale zorg nodig, maar welke?

cursuspreventieassistent
Cursus Partieel beslijpen voor kroon- en brugwerk

Tijdens deze cursus krijg je de nieuwste inzichten in preparatie vormen en technieken om bruggen te ontwerpen en te prepareren.

cursustandarts
Cursus Preventie bij de jeugd

Welke adviezen geef je wanneer en heel belangrijk: Hoe ga je om met het kind en niet te vergeten met de ouder?

cursuspreventieassistent
Cursus Prothetiek: Van alles naar niets

Als algemeen practicus loop je er regelmatig tegenaan: hoe vervang je één of meerdere elementen? Implantologie en/of kroon- en brugwerk lijkt misschien de meest voor de hand liggende keuze, of niet?

cursustandarts
Cursus SDF – minimaal invasief behandelen

In de recente KIMO richtlijn ‘Mondzorg voor Jeugdigen preventie en behandeling van cariës’ (2020) is het gebruik van zilver diamine fluoride (SDF) je vast niet ontgaan. Maar wat is het en is het alleen geschikt voor kinderen of kan het ook toegepast worden bij ouderen (geriatrie)?

cursusmondhygienist tandarts
Cursus Sealen & aanbrengen cofferdam

Als preventieassistent mag je in de praktijk steeds vaker zelfstandig taken uitvoeren. Sealen en het aanbrengen van cofferdam zijn daar een onderdeel van.

cursuspreventieassistent
Cursus Slijpen van tandheelkundige instrumenten

Welke ‘nieuwe’ instrumenten maken het werken, onder en boven de gingiva, completer? De docent neemt je mee in de achtergronden en opbouw van instrumenten.

cursuspreventieassistent
Cursus Sterilisatie- en omloopassistent in de tandartspraktijk

Binnen de tandartspraktijk heb je naast het assisteren aan de stoel of het maken van afspraken, continue te maken met diverse processen zoals reiniging, desinfectie en sterilisatie.

cursuspreventieassistent tandartsassistent
Cursus Tijdelijke kronen maken

Eén van de taken die de tandarts steeds vaker uit handen geeft aan de tandartsassistent, is het maken van tijdelijke kronen (noodkronen).

cursuspreventieassistent tandartsassistent
Cursus Van collega naar leidinggevende. Hoe ga je om met deze nieuwe rol?

Van assistent naar praktijkmanager… oftewel van collega naar manager Hoe ga je daar mee om en wat heb je daarvoor nodig?

cursusbalieassistent praktijkmanager preventieassistent tandartsassistent
Cursus Van een ongezond naar een gezond parodontium

Aan de hand van bepaalde klinische indicatoren en risicofactoren kun je bepalen of een patiënt parodontitis gevoelig is.

cursusmondhygienist tandarts
Cursus Verplichte nascholing Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming (TMS)

Er geldt een verplichte nascholing voor tandartsen/kaakchirurgen en orthodontisten die zijn opgeleid tot Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming (TMS)

cursustandarts
Cursus Voor- en nazorg bij implantologie voor de preventieassistent

Preventieassistenten krijgen ongetwijfeld te maken met patiënten die al implantaten hebben, implantaten gaan krijgen of hierover informatie wensen.

cursuspreventieassistent
Cursus Wrijving geeft glans

In deze cursus gaan we aan de slag met conflictsituaties. Hoe ontstaan deze en wat kan je doen om te de-escaleren? In welke situaties is het juist goed om wel het conflict aan te gaan? Wat kan wrijving opleveren en hoe kan je rustig blijven? Deelnemers kunnen eigen voorbeelden aandragen, zodat de theoretische achtergrond van conflicten gelijk op de goede plek kan vallen!

cursusmondhygienist tandarts
Gastvrijheid voor en door het hele team

Om het hele team te enthousiasmeren voor het belang van een gastvrije houding in de tandartspraktijk; en te ontdekken wat gastvrijheid oplevert. Met aandacht voor de interne gastvrijheid binnen het team; want gastvrijheid begint intern!

cursusalgemeen balieassistent mondhygienist praktijkmanager preventieassistent tandarts tandartsassistent
Inhouse cursus Profileren als team

Profileren geeft inzicht in wanneer mensen andere spanningen ervaren dan tijdens normaal gedrag. Deze methode analyseert de combinatie van gezichtsexpressies, lichaamstaal en stemgebruik.

cursusbalieassistent mondhygienist praktijkmanager preventieassistent tandarts tandartsassistent
Meerkamerplanning: Hoe toe te passen in jouw praktijk?

De meeste tandartspraktijken bestaan uit meer behandelkamers. Maar niet altijd worden deze efficiënt en effectief ingezet.

cursuspraktijkmanager tandarts
Opfriscursus voor de paro- en preventieassistent

Nadat je je diploma preventieassistent hebt behaald, blijft je vakkennis veelal op hetzelfde peil, omdat er geen follow-up is. Dat is vreemd, omdat algemeen bekend is dat stilstand achteruitgang betekent.

cursuspreventieassistent
Opleiding Align, bleach & bond

opleidingtandarts
Opleiding CBCT Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming

Conebeam CT geeft de mogelijkheid om tegen een aanvaardbare dosis 3D opnamen te vervaardigen van het hoofd-halsgebied.

opleidingtandarts
Opleiding Esthetische tandheelkunde – Academiae Aesthetica

De vraag naar een esthetisch mooi gebit is de afgelopen jaren ontzettend toegenomen. Een mooi maar vooral ook gezond gebit is voor veel mensen een must tegenwoordig.

opleidingtandarts
Opleiding Implantologie – Academiae Implantologica

Tijdens deze opleiding krijg je een goed inzicht in wat implantologie is, waar en hoe deze toegepast wordt én wat de recente technologische ontwikkelingen op dit gebied zijn.

opleidingtandarts
Opleiding Lokale anesthesie

In deze 2-daagse opleiding leer je lokale anesthesie in de mond te geven, in de boven- en onderkaak en ook het mandibulair blok.

opleidingpreventieassistent tandartsassistent
Opleiding Management en leidinggeven

Zelfs een ervaren praktijkmanager twijfelt soms over de aanpak van bepaalde zaken of heeft weleens behoefte aan feedback of extra ondersteuning.

opleidingmondhygienist praktijkmanager
Opleiding Orthodontieassistent

Wil je als (ortho) assistent je blikveld verruimen of je werkterrein verleggen? Of heb je als ex-assistent weer zin in herintreden?

opleidingtandartsassistent
Opleiding Paro-preventieassistent

Deze opleiding richt zich op de verdieping en verbreding van de kennis op het gebied van preventie en de behandeling van patiënten met PPS 2.

opleidingpreventieassistent
Opleiding Praktijkmanager I – de basis voor de praktijkmanager

Deze opleiding draait niet alleen om het leren van nieuwe theorie om de functie van praktijkmanager goed uit te kunnen voeren. De opleiding is praktisch en direct toepasbaar!

opleidingbalieassistent mondhygienist praktijkmanager tandartsassistent
Opleiding Praktijkmanager II – de verdieping voor de praktijkmanager met ervaring

Deze nieuwe 4-daagse opleiding geeft jou een verdieping in de praktijkvoering van jouw praktijk. Waarmee kan je rekening houden, wat werkt wel en wat werkt niet? Casuïstiek bespreken en de meest efficiënte oplossing zoeken. Kan de praktijk de gevolgen hiervan wellicht al voor zijn?

opleidingpraktijkmanager
Opleiding Prepareren, vullen en afwerken voor de mondhygiënist

Deze opleiding heeft als doel om de mondhygiënist (mondzorgkundige met 4-jarige opleiding) vertrouwder en zelfverzekerder te maken met het diagnosticeren van cariës en met het maken van plastische restauraties.

opleidingmondhygienist
Opleiding Preventieassistent

De opleiding preventieassistent is bedoeld voor gemotiveerde assistenten, die minimaal 2 jaar werkervaring hebben en zich verder willen bekwamen en ontwikkelen in de preventieve tandheelkundige zorg.

opleidingpreventieassistent tandartsassistent
Opleiding Supra gingivaal tandsteen verwijderen onderfront

Deze opleiding kan een mooi opstapje zijn voor de opleiding preventieassistent of voor de tandartsassistent die net wat meer uitbreiding in haar werkzaamheden zoekt.

opleidingpreventieassistent tandartsassistent
Opleiding Tandartsassistent

Onze vernieuwde opleiding Tandartsassistent is zowel geschikt voor de instromende- als doorstromende tandartsassistent.

opleidingtandartsassistent
Opleiding Tandheelkundige begrippen en communicatie

Tijdens deze 2-daagse opleiding leer je alle ins & outs zodat je vol zelfvertrouwen de mooie functie van balieassistent kunt uitoefenen.

opleidingbalieassistent
Opleiding Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming voor tandheelkunde- basismodule (TMS tandheelkunde basis)

Deze opleiding is vereist voor tandartsen/kaakchirurgen en orthodontisten (BIG- geregistreerd) die niet als zodanig Toezichthoudend Medewerker Stralingsdeskundige geschoold zijn,

opleidingtandarts
Opleiding Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming voor tandheelkunde- basismodule (TMS tandheelkunde basis) voor de mondhygiënist

Volgens het Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming dien je minimaal eens in de vijf jaar nadat je de bovenstaande opleiding hebt gevolgd, aan bij – en/of nascholing te doen.

opleidingmondhygienist
Refresh opleiding tandartsassistent

Deze 3-daagse Refresh is geschikt voor de assistent die reeds werkzaam is – of als tandartsassistent er even tussenuit is geweest – en zich weer bekwaam wilt voelen met de handelingen in de praktijk.

opleidingtandartsassistent

Aanbod Opleidingen en Cursussen

Ben je op zoek naar een event of webinar? Klik dan hier!