Omschrijving

Een bezoek aan de mondzorgpraktijk lijkt voor de meeste mensen vanzelfsprekend. Maar dat is lang niet voor iedereen het geval! Want hoe bezoek je bijvoorbeeld jouw tandarts of mondhygiënist als je zorgafhankelijk bent of in een zorginstelling woont? Of als je zelfs niet meer weet wat een tandarts is en wat hij doet?

Juist voor deze bijzondere doelgroepen is het belangrijk om de mondgezondheid zo optimaal mogelijk te houden. Vaak is er sprake van onderliggende problematiek met de algehele gezondheid, waardoor een slechte mondhygiëne kan zorgen voor extra risico’s. Denk bijvoorbeeld aan longontsteking en diabetes. Meestal zijn de patiënten van meerdere soorten medicatie afhankelijk. Deze kunnen een negatief effect hebben op de mondgezondheid en het gebit van de patiënt.


Maar ook het uitvoeren van dagelijkse mondverzorging biedt soms de nodige uitdagingen. Want hoe voer je de mondhygiëne uit bij iemand die zorgafhankelijk is en in een rolstoel zit of bedlegerig is? Of bij iemand die niet (meer) weet wat een tandenborstel is of die jouw instructies niet goed begrijpt? 
 
Lijkt het jou interessant om te werken met deze bijzondere, maar o zo mooie doelgroep, dan is deze opleiding zeker geschikt voor jou!

Tijdens deze 6-daagse opleiding leer je welke aandoeningen bij deze doelgroep (denk bijvoorbeeld aan ouderen) kan voorkomen en hoe je een goed mondonderzoek kunt uitvoeren waardoor je bepaalde aandoeningen kunt constateren. Daarnaast leer je ook hoe je preventieve maatregelen uitvoert en welke verzorgingsproducten er specifiek voor deze doelgroep zijn.

De communicatie naar de patiënt en zorgverlener is tevens een belangrijk onderdeel van deze opleiding. Zo leer je bijvoorbeeld de juiste voorlichting te geven aan de patiënt of het zorgpersoneel en hoe je de patiënt of het zorgpersoneel kan motiveren op het gebied van preventieve mondzorg.

Theorie wisselt zich af met praktijklessen, waarin veel geoefend wordt op fantoom, op elkaar én in rollenspellen. Na het volgen van deze opleiding ben je klaar om in het werkveld te gaan werken!

Onderwerpen die aan bod zullen komen zijn onder andere:

 • Mondproblematiek
 • Voorlichting en uitvoeren van de juiste mondhygiëne
 • Geriatrie in de breedste zin van het woord
 • Communicatie en angstbegeleiding
 • Motivatie zorgpersoneel
 • Anamnese
 • WIP en ergonomie

 

Mariëtte Lokken
Mondhygiënist

Ik ben Mariëtte Lokken en ik ben sinds 1997 mondhygiëniste. In 2000 heb ik de opleiding tot Kindertandverzorgende gevolgd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Na mijn afstuderen ben ik gaan werken in de algemene praktijk waarbij ik zowel paro-patiënten als kinderen behandel. Sinds 2017 werk ik als docent bij Dental Best Practice. Ik geef verschillende opleidingen, maar werk ook mee achter de schermen om lesmateriaal te ontwikkelen en de cursussen up to date te houden. Het werken als docent geeft mij enorm veel voldoening. Het houdt mij als mondhygiëniste scherp en ik vind het erg mooi om de, vaak in het begin wat onzekere, cursisten te zien groeien gedurende de verschillende opleidingen! Elke keer weer probeer ik het enthousiasme voor het mooie vak van tandheelkunde over te brengen op de cursist!

Corine Blaauw
Klinisch psycholoog en psychotherapeut kind & jeugd

Corine Blaauw is werkzaam als klinisch psycholoog en psychotherapeut kind & jeugd bij het Centrum Bijzondere Tandheelkunde Vogellanden Zwolle. Zij is betrokken bij de behandeling en begeleiding van kinderen en jongeren die bekend zijn met angst en/ of weerstand ten aanzien van een tandheelkundige behandeling of het verbeteren van de mondhygiëne. Daarnaast werkt Corine bij De KinderKliniek in Almere en geeft zij onderwijs aan psychologen, jeugdartsen en tandartsen. 

Vanuit haar achtergrond in de neuropsychologie heeft Corine een bijzondere interesse in de werking van het brein en maakt zij graag een heldere analyse. Samen met een bevlogen team van collega’s denkt zij mee over wat er nodig is om de benodigde behandeling en zelfzorg goed op gang te brengen. 

Corine heeft een systemische blik die zij graag combineert met haar creatieve manier van werken. Een van de leukste uitdagingen voor haar is om doelen die onmogelijk lijken toch mogelijk te maken. 

Als docent deelt Corine graag haar kennis en ervaring en bovenal haar enthousiasme voor de (kinder)tandheelkunde vanuit psychologisch perspectief.

Na het volgen van de opleiding Ambulante mondzorgassistent heb je: 

 • Kennis van veel voorkomende aandoeningen bij ouderen (waaronder verschillende vormen van dementie)
 • Kennis van veel voorkomende mondaandoeningen bij ouderen en kun je een mondonderzoek uitvoeren
 • Kennis van preventieve maatregelen voor een goede mondhygiëne bij de doelgroep kwetsbare ouderen in en buiten een zorginstelling en ken je de verschillende mondverzorgingsproducten
 • Kennis en vaardigheden in de benaderingswijze van en communicatie met de geriatrische cliënt en de zorgmedewerker
 • Vaardigheden in het uitvoeren van preventieve mondverzorging
 • Vaardigheden in het geven van voorlichting en motiveren van het zorgpersoneel op het gebied van preventieve mondzorg

Studiekosten: € 2095,-

Studiemateriaal: € 50,-

Examenkosten: € 75,-

Alle bedragen zijn BTW vrijgesteld

Studiebelasting
Totale studiebelasting is: 6 opleidingsdagen van 5 uur (totaal 30 uur).
Dit is exclusief het maken van de huiswerkopdrachten en de voorbereidende theorie.

Ingangsniveau
Tandartsassistent.

Diploma
Na afloop ontvang je – bij het positief afronden van de opleiding – een diploma.

 

Events

Ieder jaar verrast Dental Best Practice weer met gave events! Denk bijvoorbeeld aan hét event voor de balieassistent of voor de praktijkmanager! Bekijk hier de agenda en meld je aan voor één van onze events.

Het Event voor de balieassistentvr 20 september 2024event
Hét Event voor de praktijkmanagervr 11 april 2025event
Het Event voor de preventieassistentvr 29 november 2024event

Accreditaties

KRT Kwaliteitsregister Tandartsen
Q Keurmerk - Keurmerk voor alle tandheelkundige bij- en nascholing
KRM Kwaliteitsregister Mondhygiënisten
Register Preventieassistenten
CRKBO Centraal Register Kort Beroepsonderwijs