Omschrijving

Op dit moment gaat er in de tandheelkunde veel aandacht uit naar voeding, afweer en de rol op het orale microbioom. Op het gebied van voeding en mondgezondheid verschijnen er regelmatig claims in de media. Ook op het gebied van mondgezondheid en afweer zijn er recent interessante artikelen verschenen.

In deze cursus gaan we dieper in op de nieuwste inzichten en interessante ontwikkelingen zoals: toekomstige behandelmogelijkheden van mondaandoening met behulp van voedingsmiddelen, de mogelijkheid om met voeding de samenstelling van ons microbioom te veranderen en de invloed van voeding op orale afweerprocessen.

Werkvorm
De cursus is een interactief hoorcollege, waarbij de cursist actief participeert en bijdraagt in de kennisuitwisseling. Geprobeerd wordt om deze abstracte onderwerpen zo eenvoudig mogelijk te beschrijven

 

Hugo van Beurden
microbioloog

Dr. Hugo van Beurden heeft 2 studies (Algemene Microbiologie en Biologische Gezondheidkunde) voltooid en is in 2006 gepromoveerd aan de faculteit Tandheelkunde van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Sinds 2010 is Hugo eigenaar van Bio2Dental, een bedrijf op het snijvlak van de microbiologie en tandheelkunde. Tevens is Hugo sinds 2016 eigenaar van Aqua2Dental, een bedrijf dat praktijken “ontzorgt” op watergebied. Hugo is auteur van diverse internationale publicaties en is een veelgevraagd spreker.

Jogchum Plat
Voedingsdeskundige

Jogchum Plat is lid van de onderzoeksgroep Fysiologie van Menselijke Voeding (PHuN) bij de afdeling Voedings- en Bewegingswetenschappen. Hij is hoogleraar Fysiologie van Voeding aan de Universiteit Maastricht binnen de onderzoeksschool NUTRIM. Als voedingsdeskundige staat hij ingeschreven bij de Nederlandse Academie voor Voedingswetenschappen (NAV) waarvan hij van 2013-2016 voorzitter was. Vanaf 2015 is hij voorzitter van de afdeling Voedings- en Bewegingswetenschappen aan de Universiteit Maastricht.

De cursist heeft na het volgen van de cursus:

  • Basiskennis op het gebied van voeding
  • Inzicht in de rol van voeding en gezondheid
  • Inzicht in de samenstelling van het microbioom
  • Inzicht in de verschillende afweerprocessen bij parodontitis
  • Kennis over mogelijkheden die we hebben om de afweer te versterken
  • Kennis over toekomstige behandelmogelijkheden
  • Inzicht inzake voeding als onderdeel van een gezonde leefstijl

Studiekosten: € 395,-

Studiemateriaal: € 25,-

Alle bedragen zijn BTW vrijgesteld

Studiebelasting
Studiebelasting is: 4 uur

Ingangsniveau
Mondhygiënisten

Diploma
Na afloop ontvang je – bij het positief afronden van de cursus – een certificaat

Doelgroep
Mondhygiënisten

Accreditatie
KRM aangevraagd

 

Events

Ieder jaar verrast Dental Best Practice weer met gave events! Denk bijvoorbeeld aan hét event voor de balieassistent of voor de praktijkmanager! Bekijk hier de agenda en meld je aan voor één van onze events.

Het Event voor de balieassistentvr 20 september 2024event
Hét Event voor de praktijkmanagervr 11 april 2025event
Het Event voor de preventieassistentvr 29 november 2024event

Accreditaties

KRT Kwaliteitsregister Tandartsen
Q Keurmerk - Keurmerk voor alle tandheelkundige bij- en nascholing
KRM Kwaliteitsregister Mondhygiënisten
Register Preventieassistenten
CRKBO Centraal Register Kort Beroepsonderwijs