Omschrijving

Als mondygiënist doe je je best om een goede mondhygiëne te creëren en om de patiënt te leren over wat deze daar zelf voor kan doen. Ondanks je goede intenties krijg je te maken met weerstand: onwelwillendheid, een ‘ja, maar’, een sceptische houding, boosheid en passiviteit. Je intenties lopen stuk op deze weerstand. Maar waarom? Wat is die weerstand? Waar komt die vandaan? En hoe kan je ermee omgaan? Hoe zorg je ervoor dat die weerstand vermindert, of nog beter dat je de weerstand voorkomt?

In de cursus Gedragsverandering en weerstand leer je vanuit het vakgebied van psychologie en gedragsverandering welke psychologische weerstanden er bestaan, waar deze vandaan komen, waarom deze normaal en gezond zijn en welke concrete wetenschappelijke gedragsveranderingstechnieken je kunt inzetten om weerstanden te verminderen en zelfs voorkomen.

Johnny Buivenga
gedragspsycholoog en docent

Johnny Buivenga studeerde cum laude af op het gebied van gedragsverandering aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Sindsdien is hij werkzaam als gedragspsycholoog en verandert in de rol van projectleider en consultant het gedrag van groepen mensen op tal van vlakken voor overheden, semi-overheden en bedrijven. Verder doceert hij gedragsverandering in twee post-academische opleidingen. In 2018 startte hij zijn eigen bedrijf De Beweegreden om mensen, met behulp van wetenschappelijke gedragsverandering, te helpen aan hun fysieke en mentale ontwikkeling te werken.

De cursist:

  • leert over de oorsprong van gedrag en gedragsverandering en de relatie tot heersende maatschappelijke ideeën;
  • weet wat de drie psychologische weerstanden zijn, wat deze inhouden en vanuit welke fundamentele behoeftes deze voortkomen;
  • leert de drie psychologische weerstanden herkennen en onderscheiden in de eigen praktijk;
  • leert welke wetenschappelijke gedragsveranderingstechnieken er bestaan om weerstand te verminderen;
  • leert voor elke psychologische weerstand de juiste wetenschappelijke gedragsveranderingstechniek te selecteren en uit te werken;
  • werkt wetenschappelijke gedragsveranderingstechnieken uit op basis van de meest voorkomende weerstanden in eigen praktijk.

 

 

Studiebelasting
De cursus start om 10.00 uur en eindigt om 17.00 uur
Totale studiebelasting is: 7 uur

Certificaat
Na afloop van deze cursus ontvang je als bewijs van deelname, een certificaat

Doelgroep
Mondhygiënist

Accreditatie
KRM, 6 mondzorgpunten

 

Data

Events

Ieder jaar verrast Dental Best Practice weer met gave events! Denk bijvoorbeeld aan hét event voor de balieassistent of voor de praktijkmanager! Bekijk hier de agenda en meld je aan voor één van onze events.

Het Event voor de balieassistentvr 22 september 2023event
Het Event voor de preventieassistentvr 2 juni 2023event

Accreditaties

KRT Kwaliteitsregister Tandartsen
Q Keurmerk - Keurmerk voor alle tandheelkundige bij- en nascholing
KRM Kwaliteitsregister Mondhygiënisten
Register Preventieassistenten
CRKBO Centraal Register Kort Beroepsonderwijs