Omschrijving

In de moderne tandartspraktijk krijgen tandartsen steeds meer verantwoordelijkheid voor verschillende behandelingen, waaronder chirurgische behandelingen zoals het plaatsen van implantaten, apex resecties, en het trekken van verstandskiezen. Deze verandering vraagt om goed opgeleide assistenten, omdat zij een essentiële rol spelen bij het ondersteunen van de tandarts tijdens deze ingewikkelde chirurgische ingrepen. De cursus Assisteren bij chirurgische behandelingen is speciaal ontwikkeld met als doel om assistenten zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden bij te brengen die cruciaal zijn voor een effectieve bijdrage aan chirurgische behandelingen in de tandheelkunde.

In deze cursus maak je kennis met zowel theoretische als praktische toepassingen. Je ontwikkelt de benodigde vaardigheden om de tandarts bij verschillende chirurgische behandelingen op een goede manier te kunnen ondersteunen. Denk hierbij aan steriel leren werken, het geven van instructies en instrumentenkennis.

Na afronding van deze cursus zal je niet alleen vertrouwd zijn met de theoretische basis over chirurgische behandelingen, maar zal je ook beschikken over praktische vaardigheden waarmee je zelfverzekerd en professioneel kan assisteren bij diverse chirurgische behandelingen in een tandartspraktijk.

Fatos Kaya
Mondhygiënist

Ik ben Fatos en ik werk inmiddels 12 jaar als mondhygiëniste. Vrijwel direct na mijn studie mondzorgkunde heb ik mijzelf verdiept in het lesgeven en de nodige papieren behaald. Ik wist eigenlijk al heel lang dat in lesgeven mijn passie ligt. De combinatie van mijn beide banen vind ik zo geweldig, ik geniet er elke dag van. Sinds 2012 werk ik als docent voor Dental Best Practice. In de afgelopen negen jaar heb veel ervaring opgedaan in het doceren binnen de tandheelkunde.

Ik ben verliefd op mijn vak en mijn liefde voor mijn vak breng ik graag met volle enthousiasme over op mijn cursisten.

Yolande Coelen
Implantologieassistent

Ik ben Yolande, 37 jaar, geboren en getogen in Amersfoort. 

Ik wist nooit wat ik wilde worden, tot ik 10 jaar geleden aan de slag ging als receptionist bij een tandartspraktijk in Amersfoort. Na 2 weken mocht ik meekijken bij de implantoloog en toen wist ik het…ik wil assisteren! Tijdens mijn eerste evaluatie na een maand heb ik dit aangegeven bij mijn werkgever en gelukkig zagen zij mij dit ook doen.  Na eerst beide functies naast elkaar te hebben gedaan, ben ik uiteindelijk volledig gaan assisteren. Na 4 jaar heb ik de mogelijkheid gekregen om preventie-assistent te worden, waarbij ik de opleiding bij DBP heb gevolgd. Datzelfde jaar ben ik ook management taken gaan doen en sinds die tijd ben ik praktijkmanager. Assisteren doe ik tijdens vakantie, ziekte of gewoon omdat het druk is, maar nog steeds met heel veel plezier!

In 2018 leerde ik Lies kennen tijdens het organiseren van Academiae Implantologica bij ons in de praktijk. Zij vroeg of ik het leuk vond om mijn kennis te gaan delen. In de praktijk had ik al gemerkt dat ik het super leuk vond om collega’s te begeleiden en in te werken. Dus uiteraard zei ik JA! En zo ben ik, naast mijn werk als praktijkmanager, nu ook docent bij DBP. Ik geef, met veel plezier, de opleiding tandartsassistent en daarnaast de cursus Assisteren bij Chirurgische ingreep. 

Mijn missie: mensen enthousiast maken voor het vak! Tandheelkunde is enorm uitgebreid met veel specialisaties. En tandartsassistent zijn gaat veel verder dan alleen die afzuiger vast houden. Wij zijn een belangrijk onderdeel van het team! Wij krijgen steeds meer verantwoordelijkheid en daar hoort de juiste opleiding bij. En ik ben een van de gelukkigen die jullie al deze kennis mag bijbrengen!

 

Aan het einde van deze cursus Assisteren bij chirurgische behandelingen ben je bekend met:

  • Het werken als omloopassistent
  • Het werken als operatieassistent aan de stoel
  • Instrumentatie kennis
  • Assisteren bij chirurgische behandelingen zoals implanteren, verwijderen verstandskiezen, apex resecties en paro- chirurgie
  • De steriele persoonlijke beschermingsmiddelen
  • Het steriel opbouwen en steriel houden van de directe operatie omgeving
  • Het geven van instructies na chirurgische behandelingen op het gebied van hygiëne en chirurgische nazorg

Studiekosten: € 425,-

Studiemateriaal: € 25,-

Alle bedragen zijn BTW vrijgesteld.

Studiebelasting
Totale studiebelasting is: 5 uur

Ingangsniveau
Assisterende

Certificaat
Na afloop van deze cursus, ontvang je – als bewijs van deelname – een certificaat

Doelgroep
Assisterende, (Paro)Preventieassistent 

Events

Ieder jaar verrast Dental Best Practice weer met gave events! Denk bijvoorbeeld aan hét event voor de balieassistent of voor de praktijkmanager! Bekijk hier de agenda en meld je aan voor één van onze events.

Accreditaties

KRT Kwaliteitsregister Tandartsen
Q Keurmerk - Keurmerk voor alle tandheelkundige bij- en nascholing
KRM Kwaliteitsregister Mondhygiënisten
Register Preventieassistenten
CRKBO Centraal Register Kort Beroepsonderwijs