Omschrijving

De opleiding Tandartsassistent is zowel geschikt voor de instromende- als doorstromende tandartsassistent. Met dit diploma ben je goed voorbereid op het werken als tandartsassistent in een tandartspraktijk. Om deze opleiding te volgen is het noodzakelijk dat je werkzaam bent in een (tandarts)praktijk óf dat je een stageplek hebt.

De basisopleiding duurt ongeveer 1 jaar en bestaat uit 13 praktijkdagen waar we samenkomen op één van de locaties waarvoor je je hebt aangemeld. De ondersteunende theorie kun je vanuit onze eigen leeromgeving voorbereiden, op het moment dat jou dat uitkomt. De online leeromgeving bestaat voornamelijk uit theorie, aangevuld met opdrachten en toetsen zodat we je voortgang goed in de gaten kunnen houden. Voor vragen kun je ook via onze leeromgeving contact hebben met je docent.

Als tandartsassistent werk je zowel zelfstandig als in teamverband. Je assisteert de tandarts bij het voorbereiden en uitvoeren van de tandheelkundige behandelingen, zodat deze op een efficiënte en effectieve wijze kunnen worden uitgevoerd. Ook voer je vaak andere taken uit, zoals het bijwerken van administratie en tandheelkundige gegevens, het geven van voorlichting, instructie mondhygiëne en/of het bestellen van materialen.

Het is een ontzettend leuk en afwisselend beroep waarin jij jezelf op veel gebieden kunt ontwikkelen. Na deze opleiding kun je nog aanvullende cursussen en opleidingen zoals bijvoorbeeld de opleiding Preventieassistent en Lokale Anesthesie.

De opleiding Tandartsassistent wordt gecertificeerd inclusief intra-orale röntgenopnamen en panoramaopnamen.

De volgende onderwerpen komen tijdens deze opleiding aan bod:

 • Hygiëne
 • Administratie
 • Het gebit
 • Instrumentarium
 • Endodontologie
 • Prothetiek
 • Analoog afdrukken
 • Infectiepreventie
 • Mondhygiëne
 • Restauratie
 • Digitale Workflow
 • Four handed
 • Orthodontie
 • Ergonomie
 • Communicatie
 • Anatomie
 • Composiet
 • Kroon- en brugwerk
 • Röntgen
 • Chirurgische behandelingen

Tanja Wildschut
tandarts

Ik ben Tanja en ben in 1998 afgestudeerd als tandarts op de ACTA. Daarna heb ik bij verschillende praktijken gewerkt, waaronder voor kindertandheelkunde. In 2006 ben ik terechtgekomen in een kleine groepspraktijk in Utrecht, waar ik nog steeds met veel plezier werk.

In 2006 ben ik ook begonnen als docent bij de cursus preventieassistent. Dit vond ik zo leuk, dat ik in 2012 ben begonnen als docent bij de opleiding Mondzorgkunde op de Hogeschool Utrecht. Daar geef ik voornamelijk praktijkvakken en ook theorie. Daarnaast ben ik in 2012 gestart bij Dental Best Practice. Daar geef ik de opleiding Tandartsassistent, röntgendiagnostiek bij de TMS cursus mondhygiënist en prepareren en restaureren voor de mondhygiënist.

Het zien groeien van de cursisten in hun vaardigheden en zelfvertrouwen, maakt het vak als docent heel mooi. Dit samen met het enthousiaste team van Dental Best Practice!

CONCETTA SCIBONA
docent

Ik ben Concetta en werk inmiddels al 32 jaar in de tandheelkunde. Ik ben begonnen als tandartsassistent en heb daarna de opleidingen preventieassistent en paro-preventieassistent afgerond. Elf jaar geleden ben ik begonnen met lesgeven en sinds 2012 werkzaam bij Dental Best Practice. Ik was de allereerste docent die de opleiding preventieassistent mocht geven en er dus vanaf het allereerste moment bij. Nu geef ik ook de opleiding tandartsassistent en de cursus sealen en aanbrengen van cofferdam.

Wat mij typeert als docent? Ik hoor heel regelmatig van de cursisten: “Concetta, je bent een fijne en leuke docent, maar wat ben jij streng als het om de ergonomie gaat!” En dat klopt…. je moet zuinig zijn op je lijf want voor je het weet mankeer je wat zoals; nek-, pols- en schouderklachten.

Nicky van den Belt
Docent

Mijn naam is Nicky en ik heb 12 jaar gewerkt in verschillende tandartspraktijken. In 2010 ben ik begonnen als tandartsassistent en vanaf 2014 na een jaar mondzorgkunde, aan de slag gegaan als preventieassistent. Naast het assisteren, heb ik in deze 12 jaar veelzijdige functies gehad binnen de tandheelkunde. Van het werken aan de balie, administratie, planning, voorraadbeheer tot het maken van bleeklepels, mondbeschermers en noodkronen. Ondanks dat ik niet meer in de tandartspraktijk werk, blijf ik enthousiast over het vak. Daarom ben ik aan de slag gegaan als docent bij Dental Best Practice.

Graag wil ik mijn kennis en enthousiasme over de tandheelkunde met jullie delen.

Marjo Riebergen
Docent röntgen en infectiepreventie

Mijn naam is Marjo Riebergen en ik heb na de opleiding voor dokters- en tandartsassistente zowat alle facetten doorlopen binnen de tandartspraktijk. Inmiddels alweer 41 jaar bezig in dit geweldige vak en na al die jaren boeit het mij nog steeds. Nu vind ik het leuk om mijn kennis over te dragen aan de studenten om deze net zo enthousiast te maken over het vak als ik ben. En dat kan zijn de basiscursus voor de tandartsassistent, maar ook alles op het gebied van infectiepreventie in de praktijk. Wat komt er allemaal bij kijken en waar let je op. Maar ook het verplichte onderdeel röntgenfoto’s maken; omdat deze binnen de kaders van de wet BIG vallen.

Inmiddels ben ik alweer ruim 12 jaar bij Dental Best Practice werkzaam en het is heerlijk om zo betrokken te blijven bij alles wat met de mond te maken heeft. Mijn kernwoorden zijn: kennis, enthousiasme, passie, gedrevenheid……en ja….veel plezier hebben in hetgeen je doet, want lachen is ook een belangrijk onderdeel van een stralende mond; dan ben/word je een sprankelende persoonlijkheid.

 

Bibianne de zwart
tandarts

Ik ben Bibianne de Zwart, 34 jaar oud en in 2014 afgestudeerd als tandarts aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ik heb in verschillende praktijken als algemeen practicus gewerkt en heb nu ongeveer 4 jaar geleden de keuze gemaakt om alleen nog (moeilijk behandelbare) kinderen te behandelen in de praktijk. Naast het werken aan de stoel, vind ik het een mooie afwisseling om bezig te zijn met onderwijs. Op die manier kan ik mijn kennis en ervaring met anderen delen en mensen enthousiasmeren om op een fijne manier werkzaam te zijn in de tandheelkunde. Ik vind het leuk om te doceren, maar houd me ook bezig met de kwaliteit van het onderwijs dat wordt aangeboden door Dental Best Practice.

Belinda Ruizendaal docent bij Dental Best Practice

Belinda Ruizendaal
Preventiesassistent

Mijn naam is Belinda en werk al heel wat jaren in de tandheelkunde (wat heel leuk is). Sinds 2018 werk ik ook voor Dental Best Practice en help ik met het opleiden van assistentes en preventieassistentes. Dit is een hele leuke aanvulling naast het werken in de praktijk.

Ik krijg veel energie van de enthousiaste cursisten en leuke collega’s!

Clarance Holvoet
Tandartsassistent

Mijn naam is Clarance en ik ben sinds 2018 werkzaam in de tandheelkunde. Sinds april 2022 werk ik bij Dental Best Practice en verzorg ik met veel plezier de opleiding Tandartsassistent.  

Nadat ik mijn eigen opleiding tot tandartsassistent had afgerond ben ik meteen gaan werken bij mijn huidige werkgever. Ik merkte na 2 jaar dat ik het erg leuk vind om collega’s in te werken en stagiaires te begeleiden. Ik zocht een leuke aanvulling naast mijn werk als tandartsassistente en toen kwam Dental Best Practice op mijn pad. Ik ben super blij dat ik deel mag uitmaken van dit enthousiaste team!  

Wat ik zo leuk vind aan het vak is dat je nog zoveel kanten op kunt! Je kunt veel cursussen volgen om je bij te laten scholen.  

Tunahan Coskun
Tandartsassistent

Ik ben Tunahan en ik werk sinds 2018 in de tandheelkunde. Ik ben werkzaam als praktijkmanager en docent.

Ik heb mijn opleiding tandartsassistent op het ROC in ‘s - Hertogenbosch afgerond en ik ben daarna meteen gaan werken als tandartsassistent. Op een dag besefte ik dat ik het beroep heel leuk vond, maar dat ik toch iets miste. Daarom heb ik ervoor gekozen om na 2 jaar werken als tandartsassistent mezelf in te schrijven op het Fontys voor de opleiding Docent Zorg en Welzijn. Na 3 maanden besefte ik dat de opleiding toch niet zo leuk vond. Nadat ik weer terug fulltime in de tandheelkunde ging werken kwam Dental Best Practice op mijn pad. Ik heb na een leuke inwerkperiode meteen een start gemaakt aan mijn eigen klas! Samen met mijn collega’s volgen we jaarlijks traingingen om up-to-date te blijven, zodat wij ook altijd blijven leren! Ik blijf fulltime in de praktijk werken, zodat ik ook net zoals jullie aan de gang blijf in de tandheelkunde.

Ik hoop jullie te mogen ontmoeten en een leuke periode te maken! 

Maxime Busch
Docent opleiding Tandartsassistent

In 2013 heb ik een mooie studie afgerond als docent beeldende kunst en vormgeving, maar door gebrek aan werk destijds een opleiding/ cursus tot tandartsassistente gaan volgen. Mijn studie op de kunstacademie was in Maastricht en zo heb ik bijna 10 jaar in het zuiden van het land gewoond. Daar ben ik tijdens mijn opleiding gestart bij een orthodontie praktijk. Alweer 7 jaar geleden besloten om toch het mooie Limburg te verlaten en weer terug te gaan naar mijn roots in Zaanstad en daar ben ik terecht gekomen bij mijn huidige werkgever en gestart als tandartsassistent en orthodontistassistent.

Zelf wilde ik heel graag weer wat meer oppakken richting het docentschap en dat kan ik nu doen als docent voor de opleiding Tandartsassistent. Laat mij dit nou net een super leuke combinatie vinden met tandheelkunde en docentschap!

In de avond uren en weekenden vind ik het enorm leuk om te basketballen en te tennissen. Daarnaast ga ik graag naar concerten en festivals.

Berrt duizendstra-prins
Tandarts

Als je mijn achternaam leest zou je zeggen dat ik Fries ben. Hoewel mijn man en ik in Friesland wonen, komen we oorspronkelijk uit Noord-Holland. In 2000 heb in mijn tandartspraktijk in Bakkeveen gekocht. Daar werk ik 4 dagen in de week.

Eén dag in de week doe ik graag iets wat WEL met mondzorg te maken heeft, maar waarbij ik NIET hoef te boren. Zo heb ik als vrijwilliger mondzorg bij grote katachtigen verzorgd. Ik heb les gegeven in het MBO en daar studieboeken voor geschreven. Op dit moment ben ik praktijkbegeleider op ACTA en verzorg ik cursussen bij Dental Best Practice.

Mijn uitdaging is om de lesstof tijdens cursussen aan de hand van praktijkvoorbeelden zo uit te leggen dat de achtergrond duidelijk wordt voor de deelnemers. De stof wordt dan logisch en bruikbaar in de praktijk.

Ik geniet ervan om de deelnemers tijdens opleidingen steeds zelfverzekerder te zien worden en beloond te worden met een mooi diploma.

Anja Mazereeuw
Preventieassistent

Mijn naam is Anja en ik sinds mijn opleiding Tandartsassistent, inmiddels ruim 33 jaar geleden, werkzaam in de tandartspraktijk. Ik heb daar alle voorkomende werkzaamheden uitgevoerd. Daarna ben ik doorgegroeid tot preventieassistent en doe ik daarnaast ook de planning en het begeleiden van nieuwe collega's.
Ik doe mijn werk nog steeds met veel plezier. 
 
Sinds 2023 ben ik werkzaam voor Dental Best Practice. Als docent bij de opleiding Tandartsassistent en lesassistent bij de opleiding Preventieassistent. Ik vind het heel leuk om mijn ervaring/kennis met veel enthousiasme over te brengen.

Na deze opleiding ben je als tandartsassistent een échte zorgprofessional en heb je/ken je/kan je:

 • De richtlijn infectiepreventie in mondzorg- praktijken.
 • De laatste wet- en regelgeving volgens de richtlijn tandheelkundige radiologie omtrent het maken van röntgenopnamen en heb je een certificaat behaald wat 5 jaar geldig blijft.
 • Adequaat de telefonische triage uitvoeren en is je professionele beroeps- houding zoals die van een tandartsassistent mag worden verwacht.
 • Basale kennis van de anatomie en fysiologie van het hoofd, hals en kauw- stelsel.
 • De wet BIG.
 • De correcte benaming van de meest voorkomende instrumenten die worden gebruikt, het groot instrumentarium en de praktijkuitrusting zoals roterend instrumentarium, verbruiksmaterialen en afvoer scherp instrumentarium.
 • De benamingen van de status praesens.
 • Wat preventieve tandheelkunde inhoudt.
 • Vaardigheden in het toepassen van de “four-handed dentistry” techniek.
 • Uitgebreide kennis over verschillende tandheelkundige behandelingen.
 • Vaardigheden in instrumentatietechnieken.

 

Studiekosten: € 2.995,-

Studiemateriaal: € 50,-

Examenkosten: € 75,-

Alle bedragen zijn BTW vrijgesteld.

 

 

Studiebelasting
Duur van de opleiding: 12 maanden.

Totale studiebelasting:
13 opleidingsdagen van 6 uur (totaal 78 uur).
Dit is exclusief het maken van het portfolio, huiswerkopdrachten en bestuderen van de theorie.

Thuisstudie:
Gemiddeld 3 uur per module. Er zijn in totaal 18 modules. 

Werk/Stage
Je dient tijdens de opleiding minimaal 16 uur per week werkzaam te zijn of stage te lopen in een algemene tandartspraktijk. 

Ingangsniveau
MBO-3 niveau.

Diploma
Na afloop ontvang je – bij het positief afronden van de opleiding – een diploma.

 

Events

Ieder jaar verrast Dental Best Practice weer met gave events! Denk bijvoorbeeld aan hét event voor de balieassistent of voor de praktijkmanager! Bekijk hier de agenda en meld je aan voor één van onze events.

Het Event voor de balieassistentvr 20 september 2024event
Hét Event voor de praktijkmanagervr 11 april 2025event
Het Event voor de preventieassistentvr 29 november 2024event

Accreditaties

KRT Kwaliteitsregister Tandartsen
Q Keurmerk - Keurmerk voor alle tandheelkundige bij- en nascholing
KRM Kwaliteitsregister Mondhygiënisten
Register Preventieassistenten
CRKBO Centraal Register Kort Beroepsonderwijs