Omschrijving

Onze vernieuwde opleiding Tandartsassistent is zowel geschikt voor de instromende- als doorstromende tandartsassistent. Een vernieuwde versie omdat we vanaf 2021 deze mooie opleiding (deels) vanuit onze eigen digitale leeromgeving aanbieden. Met dit diploma ben je goed voorbereid op het werken als tandartsassistent in een tandartspraktijk. Het is echter wel noodzakelijk, als je de opleiding wilt volgen, dat je werkzaam bent in een tandartspraktijk óf dat je een stageplek hebt.
 
De basisopleiding duurt ongeveer 1 schooljaar (ongeveer 9 maanden) en bestaat uit 10 praktijkdagen waar we samen komen op één van de locaties waarvoor je je hebt aangemeld. De ondersteunende theorie kun je vanuit onze eigen leeromgeving voorbereiden, op het moment dat jou dat uitkomt. De online leeromgeving bestaat voornamelijk uit theorie, aangevuld met opdrachten en toetsen zodat we je voortgang goed in de gaten kunnen houden. Voor vragen kun je ook via onze leeromgeving contact hebben met je docent.
 
Als tandartsassistent werk je zowel zelfstandig als in teamverband. Je assisteert de tandarts bij het voorbereiden en uitvoeren van de tandheelkundige behandelingen, zodat deze op een efficiënte en effectieve wijze kunnen worden uitgevoerd. Ook voer je vaak andere taken uit, zoals het bijwerken van administratie en tandheelkundige gegevens, het geven van voorlichting, instructie mondhygiëne en/of het bestellen van materialen.
 
Het is een ontzettend leuk en afwisselend beroep waarin jij jezelf op veel gebieden kunt ontwikkelen. Na deze opleiding kun je nog aanvullende cursussen volgen om extra taken te kunnen uitvoeren zoals: tandsteen verwijderen, afdrukken en noodkronen maken, sealen enzovoort!
 
Ps: De opleiding Tandartsassistent wordt gecertificeerd inclusief intra-orale röntgenopnamen en panoramaopnamen.
Docent(en)

Tanja Wildschut
tandarts

Ik ben Tanja en ben in 1998 afgestudeerd als tandarts op de ACTA. Daarna heb ik bij verschillende praktijken gewerkt, waaronder voor kindertandheelkunde. In 2006 ben ik terechtgekomen in een kleine groepspraktijk in Utrecht, waar ik nog steeds met veel plezier werk.

In 2006 ben ik ook begonnen als docent bij de cursus preventieassistent. Dit vond ik zo leuk, dat ik in 2012 ben begonnen als docent bij de opleiding Mondzorgkunde op de Hogeschool Utrecht. Daar geef ik voornamelijk praktijkvakken en ook theorie. Daarnaast ben ik in 2012 gestart bij Dental Best Practice. Daar geef ik de opleiding Tandartsassistent, röntgendiagnostiek bij de TMS cursus mondhygiënist en prepareren en restaureren voor de mondhygiënist.

Het zien groeien van de cursisten in hun vaardigheden en zelfvertrouwen, maakt het vak als docent heel mooi. Dit samen met het enthousiaste team van Dental Best Practice!

Marielle Verheijen
Tandartsassistent

Mijn naam is Marielle Verheijen en werk sinds 1988 in de tandheelkunde. Ik ben in 1985 begonnen met de opleiding Tandartsassistent en in 1988 gaan werken als tandartsassistente, veel ervaring op mogen doen in alle disciplines in de tandheelkunde en als 1 van de eerste in Nederland de cursus preventieassistent op de Universiteit in Nijmegen mogen doen. Verder ben ik steeds doorontwikkeld en sinds 2011 werkzaam als praktijkmanager. Ik zorg er nu voor dat 2 praktijken goed en prettig kunnen werken en dat we goede tandheelkundige zorg leveren aan patiënten. Dit is ontzettend leuk om te doen. Omdat ik zoveel beroepskennis heb opgedaan, is het erg leuk om een team aan te sturen en te begeleiden.  

Ik ben les gaan geven bij Dental Best Practice, omdat ik het ontzettend fijn vind kennis over te dragen. Tandartsassistent is een leuk, veelzijdig beroep en het kan je hele mooie dingen brengen. Je bent een spin in het web en zorgt ervoor dat in de praktijk alles goed loopt. De basisopleiding Tandartsassistent is een heel mooi begin om je eventueel verder te ontplooien.

Omdat ik het erg leuk vind om kennis over te dragen en mensen te helpen, is lesgeven voor mij een enorme afwisseling op mijn werk als praktijkmanager.

Concetta Scibona docent bij Dental Best Practice

CONCETTA SCIBONA
Preventieassistent

Ik ben Concetta en werk inmiddels al 32 jaar in de tandheelkunde. Ik ben begonnen als tandartsassistent en heb daarna de opleidingen preventieassistent en paro-preventieassistent afgerond. Elf jaar geleden ben ik begonnen met lesgeven en sinds 2012 werkzaam bij Dental Best Practice. Ik was de allereerste docent die de opleiding preventieassistent mocht geven en er dus vanaf het allereerste moment bij. Nu geef ik ook de opleiding tandartsassistent en de cursus sealen en aanbrengen van cofferdam.

Wat mij typeert als docent? Ik hoor heel regelmatig van de cursisten: “Concetta, je bent een fijne en leuke docent, maar wat ben jij streng als het om de ergonomie gaat!” En dat klopt…. je moet zuinig zijn op je lijf want voor je het weet mankeer je wat zoals; nek-, pols- en schouderklachten.

Yolande Coelen docent bij Dental Best Practice

Yolande Coelen
Implantologieassistent

Ik ben Yolande, 37 jaar, geboren en getogen in Amersfoort. 

Ik wist nooit wat ik wilde worden, tot ik 10 jaar geleden aan de slag ging als receptionist bij een tandartspraktijk in Amersfoort. Na 2 weken mocht ik meekijken bij de implantoloog en toen wist ik het…ik wil assisteren! Tijdens mijn eerste evaluatie na een maand heb ik dit aangegeven bij mijn werkgever en gelukkig zagen zij mij dit ook doen.  Na eerst beide functies naast elkaar te hebben gedaan, ben ik uiteindelijk volledig gaan assisteren. Na 4 jaar heb ik de mogelijkheid gekregen om preventie-assistent te worden, waarbij ik de opleiding bij DBP heb gevolgd. Datzelfde jaar ben ik ook management taken gaan doen en sinds die tijd ben ik praktijkmanager. Assisteren doe ik tijdens vakantie, ziekte of gewoon omdat het druk is, maar nog steeds met heel veel plezier!

In 2018 leerde ik Lies kennen tijdens het organiseren van Academiae Implantologica bij ons in de praktijk. Zij vroeg of ik het leuk vond om mijn kennis te gaan delen. In de praktijk had ik al gemerkt dat ik het super leuk vond om collega’s te begeleiden en in te werken. Dus uiteraard zei ik JA! En zo ben ik, naast mijn werk als praktijkmanager, nu ook docent bij DBP. Ik geef, met veel plezier, de opleiding tandartsassistent en daarnaast de cursus Assisteren bij Chirurgische ingreep. 

Mijn missie: mensen enthousiast maken voor het vak! Tandheelkunde is enorm uitgebreid met veel specialisaties. En tandartsassistent zijn gaat veel verder dan alleen die afzuiger vast houden. Wij zijn een belangrijk onderdeel van het team! Wij krijgen steeds meer verantwoordelijkheid en daar hoort de juiste opleiding bij. En ik ben een van de gelukkigen die jullie al deze kennis mag bijbrengen!

Marjo Riebergen docent bij Dental Best Practice

Marjo Riebergen
Docent röntgen en infectiepreventie

Mijn naam is Marjo Riebergen en ik heb na de opleiding voor dokters- en tandartsassistente zowat alle facetten doorlopen binnen de tandartspraktijk. Inmiddels alweer 41 jaar bezig in dit geweldige vak en na al die jaren boeit het mij nog steeds. Nu vind ik het leuk om mijn kennis over te dragen aan de studenten om deze net zo enthousiast te maken over het vak als ik ben. En dat kan zijn de basiscursus voor de tandartsassistent, maar ook alles op het gebied van infectiepreventie in de praktijk. Wat komt er allemaal bij kijken en waar let je op. Maar ook het verplichte onderdeel röntgenfoto’s maken; omdat deze binnen de kaders van de wet BIG vallen.

Inmiddels ben ik alweer ruim 12 jaar bij Dental Best Practice werkzaam en het is heerlijk om zo betrokken te blijven bij alles wat met de mond te maken heeft. Mijn kernwoorden zijn: kennis, enthousiasme, passie, gedrevenheid……en ja….veel plezier hebben in hetgeen je doet, want lachen is ook een belangrijk onderdeel van een stralende mond; dan ben/word je een sprankelende persoonlijkheid.

 

Belinda Ruizendaal docent bij Dental Best Practice

Belinda Ruizendaal
Preventiesassistent

Mijn naam is Belinda en werk al heel wat jaren in de tandheelkunde (wat heel leuk is). Sinds 2018 werk ik ook voor Dental Best Practice en help ik met het opleiden van assistentes en preventieassistentes. Dit is een hele leuke aanvulling naast het werken in de praktijk.

Ik krijg veel energie van de enthousiaste cursisten en leuke collega’s!

Leerdoelen

Na deze opleiding ben je als tandartsassistent een échte zorgprofessional en beheers je:

  • de richtlijn infectiepreventie in mondzorg- praktijken
  • ben je op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving volgens de richtlijn tandheelkundige radiologie omtrent het maken van röntgenopnamen en heb je een certificaat behaald wat 5 jaar geldig blijft
  • kun je adequaat de telefonische triage uitvoeren en is je professionele beroeps- houding zoals die van een tandartsassistent mag worden verwacht
  • heb je basale kennis van de anatomie en fysiologie van het hoofd, hals en kauw- stelsel
  • weet je wat de wet BIG inhoudt
  • de correcte benaming van de meest voorkomende instrumenten die worden gebruikt, het groot instrumentarium en de praktijkuitrusting zoals roterend instrumentarium, verbruiksmaterialen en afvoer scherp instrumentarium
  • de benamingen van de status praesens
  • weet je wat preventieve tandheelkunde inhoudt
Data & Locaties

Gorinchem (Donderdagen)
23 augustus 2021, 23 september 2021, 21 oktober 2021, 18 november 2021, 16 december 2021, 27 januari 2022, 24 februari 2022, 24 maart 2022, 14 april 2022, 19 mei 2022, 16 juni 2022 EXAMEN

De opleiding start om 16.00 uur en zal rond 21.00 uur eindigen.

Amersfoort (Vrijdagen)
24 september 2021, 15 oktober 2021, 19 november 2021, 17 december 2021, 28 januari 2022, 4 maart 2022, 8 april 2022, 6 mei 2022, 10 juni 2022, 1 juli 2022 EXAMEN

De opleiding start om 10.00 uur en zal rond 15.00 uur eindigen.

Amersfoort (Zaterdagen)
11 september 2021, 16 oktober 2021, 30 oktober 2021, 13 november 2021, 27 november 2021, 11 december 2021, 8 januari 2022, 22 januari 2022, 12 februari 2022, 26 februari 2022 EXAMEN

De opleiding start om 10.00 uur en zal rond 15.00 uur eindigen.

Amersfoort e.o. (Maandagen)
22 november 2021, 13 december 2021, 10 januari 2022, 31 januari 2022, 14 februari 2022, 7 maart 2022, 4 april 2022, 9 mei 2022, 30 mei 2022, 20 juni 2022 EXAMEN

De opleiding start om 10.00 uur en zal rond 15.00 uur eindigen.

 

Overige info

Studiebelasting
Totale studiebelasting is: 10 opleidingsdagen van 5 uur (Totaal 50 uur)
Dit is exclusief het maken van de logboeken, huiswerkopdrachten en theorie.

Thuisstudie: Gemiddeld 3 uur per hoofdstuk

Ingangsniveau
Geen opleidingseis

Diploma
Na afloop ontvang je – bij het positief afronden van de opleiding – een diploma.

Data

Events & Webinars

Ieder jaar verrast Dental Best Practice weer met gave events! Denk bijvoorbeeld aan hét event voor de balieassistent of de online TV show voor de praktijkmanager! Maar ook onze webinars zijn erg gewild. Bekijk hier de agenda en meld je aan voor één van onze events of webinars.

Het Event voor de balieassistentvr 24 september 2021event
Webinar Duivelse dilemma’szie data op paginawebinar
Webinar Intervisiezie data op paginawebinar
Webinar Kinetisch (be)vragenzie data op paginawebinar
Webinar Omgaan met stresszie data op paginawebinar
Webinar Persoonlijk leiderschapzie data op paginawebinar
Webinar Teamfasenzie data op paginawebinar
Webinar van DPSI naar PPSzie data op paginawebinar

Accreditaties

Register Preventieassistenten
KRM Kwaliteitsregister Mondhygiënisten
KRT Kwaliteitsregister Tandartsen
Q Keurmerk - Keurmerk voor alle tandheelkundige bij- en nascholing
CRKBO Centraal Register Kort Beroepsonderwijs