Omschrijving

Onze vernieuwde opleiding Tandartsassistent is zowel geschikt voor de instromende- als doorstromende tandartsassistent. Een vernieuwde versie omdat we vanaf 2021 deze mooie opleiding (deels) vanuit onze eigen digitale leeromgeving aanbieden. Met dit diploma ben je goed voorbereid op het werken als tandartsassistent in een tandartspraktijk. Het is echter wel noodzakelijk, als je de opleiding wilt volgen, dat je werkzaam bent in een tandartspraktijk óf dat je een stageplek hebt. 
 
De basisopleiding duurt ongeveer 1 schooljaar (ongeveer 9 maanden) en bestaat uit 11 praktijkdagen waar we samenkomen op één van de locaties waarvoor je je hebt aangemeld. De ondersteunende theorie kun je vanuit onze eigen leeromgeving voorbereiden, op het moment dat jou dat uitkomt. De online leeromgeving bestaat voornamelijk uit theorie, aangevuld met opdrachten en toetsen zodat we je voortgang goed in de gaten kunnen houden. Voor vragen kun je ook via onze leeromgeving contact hebben met je docent.
De volgende onderwerpen komen aan bod, tijdens de opleiding:
 
  • Hygiëne
  • Infectiepreventie
  • Communicatie
  • Administratie
  • Mondhygiëne
  • Anatomie
  • Het gebit
  • Restauratie
  • Composiet 
  • Instrumentarium
  • Digitale Workflow en analoog afdrukken
  • Kroon – en brugwerk
  • Endodontologie
  • Four handed met ergonomie
  • Röntgen
  • Prothetiek
  • Orthodontie 
  • Chirurgische behandelingen
Als tandartsassistent werk je zowel zelfstandig als in teamverband. Je assisteert de tandarts bij het voorbereiden en uitvoeren van de tandheelkundige behandelingen, zodat deze op een efficiënte en effectieve wijze kunnen worden uitgevoerd. Ook voer je vaak andere taken uit, zoals het bijwerken van administratie en tandheelkundige gegevens, het geven van voorlichting, instructie mondhygiëne en/of het bestellen van materialen.
 
Het is een ontzettend leuk en afwisselend beroep waarin jij jezelf op veel gebieden kunt ontwikkelen. Na deze opleiding kun je nog aanvullende cursussen volgen om extra taken te kunnen uitvoeren zoals: tandsteen verwijderen, afdrukken en noodkronen maken, sealen enzovoort!
 
PS De opleiding Tandartsassistent wordt gecertificeerd inclusief intra-orale röntgenopnamen en panoramaopnamen

Tanja Wildschut
tandarts

Ik ben Tanja en ben in 1998 afgestudeerd als tandarts op de ACTA. Daarna heb ik bij verschillende praktijken gewerkt, waaronder voor kindertandheelkunde. In 2006 ben ik terechtgekomen in een kleine groepspraktijk in Utrecht, waar ik nog steeds met veel plezier werk.

In 2006 ben ik ook begonnen als docent bij de cursus preventieassistent. Dit vond ik zo leuk, dat ik in 2012 ben begonnen als docent bij de opleiding Mondzorgkunde op de Hogeschool Utrecht. Daar geef ik voornamelijk praktijkvakken en ook theorie. Daarnaast ben ik in 2012 gestart bij Dental Best Practice. Daar geef ik de opleiding Tandartsassistent, röntgendiagnostiek bij de TMS cursus mondhygiënist en prepareren en restaureren voor de mondhygiënist.

Het zien groeien van de cursisten in hun vaardigheden en zelfvertrouwen, maakt het vak als docent heel mooi. Dit samen met het enthousiaste team van Dental Best Practice!

CONCETTA SCIBONA
docent

Ik ben Concetta en werk inmiddels al 32 jaar in de tandheelkunde. Ik ben begonnen als tandartsassistent en heb daarna de opleidingen preventieassistent en paro-preventieassistent afgerond. Elf jaar geleden ben ik begonnen met lesgeven en sinds 2012 werkzaam bij Dental Best Practice. Ik was de allereerste docent die de opleiding preventieassistent mocht geven en er dus vanaf het allereerste moment bij. Nu geef ik ook de opleiding tandartsassistent en de cursus sealen en aanbrengen van cofferdam.

Wat mij typeert als docent? Ik hoor heel regelmatig van de cursisten: “Concetta, je bent een fijne en leuke docent, maar wat ben jij streng als het om de ergonomie gaat!” En dat klopt…. je moet zuinig zijn op je lijf want voor je het weet mankeer je wat zoals; nek-, pols- en schouderklachten.

Nicky van den Belt
Docent

 

Mijn naam is Nicky en ik ben inmiddels 12 jaar actief in de tandheelkunde. Ik ben begonnen in 2010 als tandartsassistent en in 2014 na een jaar mondzorgkunde aan de slag gegaan als preventie assistent. Naast het assisteren en preventie werk, heb ik de afgelopen 12 jaar veelzijdige functies gehad binnen de tandheelkunde, van het werk aan de balie, administratie, planning, voorraadbeheer tot het maken van bleeklepels, mondbeschermers en noodkronen. Ondanks dat ik niet meer in de tandartspraktijk werk, blijf ik enthousiast over het vak. Daarom ben ik aan de slag gegaan als docent bij Dental Best Practice.

Graag wil ik mijn kennis en enthousiasme over de tandheelkunde met jullie delen.

Marjo Riebergen
Docent röntgen en infectiepreventie

Mijn naam is Marjo Riebergen en ik heb na de opleiding voor dokters- en tandartsassistente zowat alle facetten doorlopen binnen de tandartspraktijk. Inmiddels alweer 41 jaar bezig in dit geweldige vak en na al die jaren boeit het mij nog steeds. Nu vind ik het leuk om mijn kennis over te dragen aan de studenten om deze net zo enthousiast te maken over het vak als ik ben. En dat kan zijn de basiscursus voor de tandartsassistent, maar ook alles op het gebied van infectiepreventie in de praktijk. Wat komt er allemaal bij kijken en waar let je op. Maar ook het verplichte onderdeel röntgenfoto’s maken; omdat deze binnen de kaders van de wet BIG vallen.

Inmiddels ben ik alweer ruim 12 jaar bij Dental Best Practice werkzaam en het is heerlijk om zo betrokken te blijven bij alles wat met de mond te maken heeft. Mijn kernwoorden zijn: kennis, enthousiasme, passie, gedrevenheid……en ja….veel plezier hebben in hetgeen je doet, want lachen is ook een belangrijk onderdeel van een stralende mond; dan ben/word je een sprankelende persoonlijkheid.

 

Belinda Ruizendaal docent bij Dental Best Practice

Belinda Ruizendaal
Preventiesassistent

Mijn naam is Belinda en werk al heel wat jaren in de tandheelkunde (wat heel leuk is). Sinds 2018 werk ik ook voor Dental Best Practice en help ik met het opleiden van assistentes en preventieassistentes. Dit is een hele leuke aanvulling naast het werken in de praktijk.

Ik krijg veel energie van de enthousiaste cursisten en leuke collega’s!

Clarance Holvoet
Tandartsassistent

Mijn naam is Clarance en ik ben sinds 2018 werkzaam in de tandheelkunde. Sinds april 2022 werk ik bij Dental Best Practice en verzorg ik met veel plezier de opleiding Tandartsassistent.  

Nadat ik mijn eigen opleiding tot tandartsassistent had afgerond ben ik meteen gaan werken bij mijn huidige werkgever. Ik merkte na 2 jaar dat ik het erg leuk vind om collega’s in te werken en stagiaires te begeleiden. Ik zocht een leuke aanvulling naast mijn werk als tandartsassistente en toen kwam Dental Best Practice op mijn pad. Ik ben super blij dat ik deel mag uitmaken van dit enthousiaste team!  

Wat ik zo leuk vind aan het vak is dat je nog zoveel kanten op kunt! Je kunt veel cursussen volgen om je bij te laten scholen.  

Tunahan Coskun
Tandartsassistent

Ik ben Tunahan en ik werk nu 5 jaar in de tandheelkunde. Ik ben werkzaam als Floormanager en tandartsassistent.

Ik heb mijn opleiding tandartsassistent op het ROC in ‘s - Hertogenbosch afgerond en ik ben daarna meteen gaan werken als tandartsassistent. Op een dag besefte ik dat ik het beroep heel leuk vond, maar dat ik toch iets miste. Daarom heb ik ervoor gekozen om na 2 jaar werken als tandartsassistent mezelf in te schrijven op het Fontys voor de opleiding Docent Zorg en Welzijn. Na 3 maanden besefte ik dat de opleiding toch niet zo leuk vond. Nadat ik weer terug fulltime in de tandheelkunde ging werken kwam Dental Best Practice op mijn pad. Ik heb na een leuke inwerkperiode meteen een start gemaakt aan mijn eigen klas! Samen met mijn collega’s volgen we jaarlijks traingingen om up-to-date te blijven, zodat wij ook altijd blijven leren! Ik blijf fulltime in de praktijk werken, zodat ik ook net zoals jullie aan de gang blijf in de tandheelkunde.

Ik hoop jullie te mogen ontmoeten en een leuke periode te maken! 

Maxime Busch
Docent opleiding Tandartsassistent

In 2013 heb ik een mooie studie afgerond als docent beeldende kunst en vormgeving, maar door gebrek aan werk destijds een opleiding/ cursus tot tandartsassistente gaan volgen. Mijn studie op de kunstacademie was in Maastricht en zo heb ik bijna 10 jaar in het zuiden van het land gewoond. Daar ben ik tijdens mijn opleiding gestart bij een orthodontie praktijk. Alweer 7 jaar geleden besloten om toch het mooie Limburg te verlaten en weer terug te gaan naar mijn roots in Zaanstad en daar ben ik terecht gekomen bij mijn huidige werkgever en gestart als tandartsassistent en orthodontistassistent.

Zelf wilde ik heel graag weer wat meer oppakken richting het docentschap en dat kan ik nu doen als docent voor de opleiding Tandartsassistent. Laat mij dit nou net een super leuke combinatie vinden met tandheelkunde en docentschap!

In de avond uren en weekenden vind ik het enorm leuk om te basketballen en te tennissen. Daarnaast ga ik graag naar concerten en festivals.

Na deze opleiding ben je als tandartsassistent een échte zorgprofessional en beheers je:

  • de richtlijn infectiepreventie in mondzorg- praktijken
  • ben je op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving volgens de richtlijn tandheelkundige radiologie omtrent het maken van röntgenopnamen en heb je een certificaat behaald wat 5 jaar geldig blijft
  • kun je adequaat de telefonische triage uitvoeren en is je professionele beroeps- houding zoals die van een tandartsassistent mag worden verwacht
  • heb je basale kennis van de anatomie en fysiologie van het hoofd, hals en kauw- stelsel
  • weet je wat de wet BIG inhoudt
  • de correcte benaming van de meest voorkomende instrumenten die worden gebruikt, het groot instrumentarium en de praktijkuitrusting zoals roterend instrumentarium, verbruiksmaterialen en afvoer scherp instrumentarium
  • de benamingen van de status praesens
  • weet je wat preventieve tandheelkunde inhoudt

Studiekosten: € 2.695,-

Studiemateriaal: € 50,-

Examenkosten: € 75,-

Daarnaast dien je onderstaand boek voor aanvang van de opleiding, zelf aan te schaffen:
Praktische vaardigheden voor tandartsassistenten 
ISBN: 978-90-368-2082-0
Kosten: € 71,95

Studiebelasting
Totale studiebelasting is: 11 opleidingsdagen van 5 uur (Totaal 55 uur)
Dit is exclusief het maken van de logboeken, huiswerkopdrachten en theorie.

Thuisstudie: Gemiddeld 3 uur per hoofdstuk

Werk/Stage
Je dient tijdens de opleiding minimaal 16 uur per week werkzaam te zijn of stage te lopen in een algemene tandartspraktijk. 

Ingangsniveau
Geen opleidingseis

Diploma
Na afloop ontvang je – bij het positief afronden van de opleiding – een diploma.

 

 

Data

Events

Ieder jaar verrast Dental Best Practice weer met gave events! Denk bijvoorbeeld aan hét event voor de balieassistent of voor de praktijkmanager! Bekijk hier de agenda en meld je aan voor één van onze events.

Accreditaties

KRT Kwaliteitsregister Tandartsen
Q Keurmerk - Keurmerk voor alle tandheelkundige bij- en nascholing
KRM Kwaliteitsregister Mondhygiënisten
Register Preventieassistenten
CRKBO Centraal Register Kort Beroepsonderwijs