Omschrijving

“Four handed dentistry” draagt bij aan optimale werkprocessen en ergonomie rond de behandelstoel. Training in “Four handed” vaardigheden biedt zowel voor het behandelteam als voor de praktijkvoering vele voordelen.

Tijdens het theoriedeel wordt de ergonomie rond de behandelstoel uitgebreid toegelicht.

Aan de hand van een presentatie met vele praktijkvoorbeelden wordt inzicht gegeven in een ergonomische behandelopstelling, werkwijze, werkorganisatie en werkhouding. Dit onderdeel is geschikt voor het hele praktijkteam.

Het praktijkonderdeel bestaat uit een QuickScan en een instructietraining aan de behandelstoel. Tijdens een behandeling wordt eerst een QuickScan uitgevoerd om het huidige niveau van ergonomie en “Four handed” werken te bepalen. Gelijktijdig worden knelpunten en concrete verbeterpunten in kaart gebracht. Aan de hand van de standaard werkprocedures worden stapsgewijs de routines in “Four handed dentistry en ergonomie” aangereikt en geoefend.

Fatos Kaya
Mondhygiënist

Ik ben Fatos en ik werk inmiddels 12 jaar als mondhygiëniste. Vrijwel direct na mijn studie mondzorgkunde heb ik mijzelf verdiept in het lesgeven en de nodige papieren behaald. Ik wist eigenlijk al heel lang dat in lesgeven mijn passie ligt. De combinatie van mijn beide banen vind ik zo geweldig, ik geniet er elke dag van. Sinds 2012 werk ik als docent voor Dental Best Practice. In de afgelopen negen jaar heb veel ervaring opgedaan in het doceren binnen de tandheelkunde.

Ik ben verliefd op mijn vak en mijn liefde voor mijn vak breng ik graag met volle enthousiasme over op mijn cursisten.

Nicky van den Belt
Docent

Mijn naam is Nicky en ik heb 12 jaar gewerkt in verschillende tandartspraktijken. In 2010 ben ik begonnen als tandartsassistent en vanaf 2014 na een jaar mondzorgkunde, aan de slag gegaan als preventieassistent. Naast het assisteren, heb ik in deze 12 jaar veelzijdige functies gehad binnen de tandheelkunde. Van het werken aan de balie, administratie, planning, voorraadbeheer tot het maken van bleeklepels, mondbeschermers en noodkronen. Ondanks dat ik niet meer in de tandartspraktijk werk, blijf ik enthousiast over het vak. Daarom ben ik aan de slag gegaan als docent bij Dental Best Practice.

Graag wil ik mijn kennis en enthousiasme over de tandheelkunde met jullie delen.

Theorie
Tijdens het theoriedeel wordt de ergonomie rond de behandelstoel uitgebreid toegelicht. Aan de hand van een presentatie met vele praktijkvoorbeelden wordt inzicht gegeven in een ergonomische behandelopstelling, werkwijze, werkorganisatie en werkhouding. Dit onderdeel is geschikt voor het hele praktijkteam.

Praktijk
Het praktijkonderdeel bestaat uit een QuickScan en een instructietraining aan de behandelstoel. Tijdens een behandeling wordt eerst een QuickScan uitgevoerd om het huidige niveau van ergonomie en “Four handed” werken te bepalen. Gelijktijdig worden knelpunten en concrete verbeterpunten in kaart gebracht. Aan de hand van de standaard werkprocedures worden stapsgewijs de routines in “Four handed dentistry & ergonomie” aangereikt en geoefend.

Aandachtspunten

 • Toepassen checklist ergonomie op eigen werkplek: instellen werkplek, behandelopstelling, werkhouding
 • “Four handed” werken: instructietraining aan de behandelstoel
 • Werken met een vergroting (loupebril en/of microscoop)

Aan het einde van deze cursus “Four handed dentistry en ergonomie” ben je op de hoogte van:

 • De optimale ergonomie rond de behandelstoel: d.w.z. comfortabel, efficiënt werken in een gezonde werkhouding
 • Efficiënte stoelassistentie
 • De kwaliteit van zorg en het verhogen van het behandelcomfort voor de patiënt
 • De tijdswinst en het minder vermoeidheid zijn na een dag werken ervaren
 • De winst op het gebied van behandelcapaciteit en productiviteit
 • Optimale infectiepreventie
 • De winst op het gebied van werkplezier en teamgeest

Studiekosten: € 425,-

Studiemateriaal: € 25,-

Alle bedragen zijn BTW vrijgesteld

Benodigdheden
Tijdens deze cursus dien je het volgende mee te nemen:

 • Praktijkkleding
 • Veiligheidsbril

Studiebelasting
Totale studiebelasting is: 7 uur

Ingangsniveau
Assisterende

Certificaat
Na afloop van deze cursus, ontvang je – als bewijs van deelname – een certificaat

Doelgroep
Tandarts, assisterende en mondhygiënist.

Events

Ieder jaar verrast Dental Best Practice weer met gave events! Denk bijvoorbeeld aan hét event voor de balieassistent of voor de praktijkmanager! Bekijk hier de agenda en meld je aan voor één van onze events.

Het Event voor de balieassistentvr 20 september 2024event
Hét Event voor de praktijkmanagervr 11 april 2025event
Het Event voor de preventieassistentvr 29 november 2024event

Accreditaties

KRT Kwaliteitsregister Tandartsen
Q Keurmerk - Keurmerk voor alle tandheelkundige bij- en nascholing
KRM Kwaliteitsregister Mondhygiënisten
Register Preventieassistenten
CRKBO Centraal Register Kort Beroepsonderwijs