Omschrijving

Binnen de tandartspraktijk heb je naast het assisteren aan de stoel of het maken van afspraken, continu te maken met diverse processen zoals reiniging, desinfectie en sterilisatie. Deze processen vragen specifieke kennis en kunde.

Tijdens deze cursus gaan we in op deze specifieke kennis en kunde en bespreken we de WIP richtlijnen: hoe we die het beste kunnen toepassen en wat de diepere betekenis ervan is.

Deze cursus is geschikt voor iedereen die binnen de tandartspraktijk meer kennis wil verkrijgen over de hieronder genoemde praktijkprocessen.

Marijke Vermaas

Na mijn opleidingen Technische en medische microbiologie heb ik gewerkt voor een medisch microbiologisch laboratorium, op het laboratorium, in diverse ziekenhuizen en ben ik verantwoordelijk geweest voor een dependance binnen een (tbc) ziekenhuis.

Vervolgens heb ik de overstap gemaakt naar de tandheelkunde. Als medeoprichter van een tandartspraktijk was ik verantwoordelijk voor de praktijkorganisatie en implementatie van processen, protocollen, personeelsmanagement en stoelassistentes. In deze periode ben ik ook als stagebegeleider betrokken geweest bij de opleiding voor assistenten en mondzorgkundigen.

Als adviseur was ik betrokken bij initiatieven en uitwerking van hygiëneprocessen alsmede evaluatie van tandheelkundige (hygiëne) producten en apparatuur.

Als docent sta ik ervoor dat iedere medewerker, in een tandheelkundig team, goed geschoold zijn werk kan doen en door juiste opleiding en training dit ook met plezier kan doen.

Marjo Riebergen
Docent röntgen en infectiepreventie

Mijn naam is Marjo Riebergen en ik heb na de opleiding voor dokters- en tandartsassistente zowat alle facetten doorlopen binnen de tandartspraktijk. Inmiddels alweer 41 jaar bezig in dit geweldige vak en na al die jaren boeit het mij nog steeds. Nu vind ik het leuk om mijn kennis over te dragen aan de studenten om deze net zo enthousiast te maken over het vak als ik ben. En dat kan zijn de basiscursus voor de tandartsassistent, maar ook alles op het gebied van infectiepreventie in de praktijk. Wat komt er allemaal bij kijken en waar let je op. Maar ook het verplichte onderdeel röntgenfoto’s maken; omdat deze binnen de kaders van de wet BIG vallen.

Inmiddels ben ik alweer ruim 12 jaar bij Dental Best Practice werkzaam en het is heerlijk om zo betrokken te blijven bij alles wat met de mond te maken heeft. Mijn kernwoorden zijn: kennis, enthousiasme, passie, gedrevenheid……en ja….veel plezier hebben in hetgeen je doet, want lachen is ook een belangrijk onderdeel van een stralende mond; dan ben/word je een sprankelende persoonlijkheid.

 

Tijdens deze cursus gaan we niet alleen de W.I.P.-richtlijnen bespreken, maar we gaan ook kijken hoe u deze het beste kunt toepassen en we gaan dieper in op de betekenis hiervan.

Aan het einde van deze cursus Sterilisatie- en omloopassistent in de tandartspraktijk ben je bekend met:

 • Weten wat de besmettingsbronnen zijn
 • Weten wat micro-organismen zijn
 • Weten hoe veilige werkomstandigheden gecreëerd kunnen worden
 • Op de hoogte zijn van de inhoudelijke betekenis van:- reinigen- desinfecteren- steriliseren
 • Weten hoe de RDS-methode toegepast moet worden
 • Weten hoe de juiste instrumentarium- routing in de praktijk moet zijn en in de sterilisatieruimte
 • Weten hoe de verschillende processen gemonitord moeten worden (B-autoclaaf, thermodesinfector, DAC, ultrasoon- apparaat etc.)
 • Weten wanneer iets steriel is, hoe er verpakt moet worden en voorzien van validatie
 • Weten wat persoonlijke hygiëne tijdens werkzaamheden inhoudt
 • Op de hoogte zijn van het prikaccidentenprotocol en hoe te handelen
 • Weten wat disposables zijn
 • Weten wat het verschil is tussen thermisch en chemisch reinigen
 • De juiste trays kunnen opmaken en de behandelkamers faciliteren

Studiekosten: € 425,-

Studiemateriaal: € 25,-

Alle bedragen zijn BTW vrijgesteld

Studiebelasting
Totale studiebelasting is: 5 uur

Ingangsniveau
Werkzaam in de tandheelkundige praktijk

Certificaat
Na afloop van deze cursus, ontvang je – als bewijs van deelname – een certificaat

Doelgroep
Gehele tandheelkundige team

Events

Ieder jaar verrast Dental Best Practice weer met gave events! Denk bijvoorbeeld aan hét event voor de balieassistent of voor de praktijkmanager! Bekijk hier de agenda en meld je aan voor één van onze events.

Accreditaties

KRT Kwaliteitsregister Tandartsen
Q Keurmerk - Keurmerk voor alle tandheelkundige bij- en nascholing
KRM Kwaliteitsregister Mondhygiënisten
Register Preventieassistenten
CRKBO Centraal Register Kort Beroepsonderwijs