Omschrijving

Binnen de tandartspraktijk heb je naast het assisteren aan de stoel of het maken van afspraken, continu te maken met diverse processen zoals reiniging, desinfectie en sterilisatie. Deze processen vragen specifieke kennis en kunde.

Tijdens deze cursus gaan we in op deze specifieke kennis en kunde en bespreken we de WIP richtlijnen: hoe we die het beste kunnen toepassen en wat de diepere betekenis ervan is.

Tijdens deze cursus gaan we niet alleen de W.I.P.-richtlijnen bespreken, maar we gaan ook kijken hoe u deze het beste kunt toepassen en we gaan dieper in op de betekenis hiervan.

Marijke Vermaas

Na mijn opleidingen Technische en medische microbiologie heb ik gewerkt voor een medisch microbiologisch laboratorium, op het laboratorium, in diverse ziekenhuizen en ben ik verantwoordelijk geweest voor een dependance binnen een (tbc) ziekenhuis.

Vervolgens heb ik de overstap gemaakt naar de tandheelkunde. Als medeoprichter van een tandartspraktijk was ik verantwoordelijk voor de praktijkorganisatie en implementatie van processen, protocollen, personeelsmanagement en stoelassistentes. In deze periode ben ik ook als stagebegeleider betrokken geweest bij de opleiding voor assistenten en mondzorgkundigen.

Als adviseur was ik betrokken bij initiatieven en uitwerking van hygiëneprocessen alsmede evaluatie van tandheelkundige (hygiëne) producten en apparatuur.

Als docent sta ik ervoor dat iedere medewerker, in een tandheelkundig team, goed geschoold zijn werk kan doen en door juiste opleiding en training dit ook met plezier kan doen.

Marjo Riebergen
Docent röntgen en infectiepreventie

Mijn naam is Marjo Riebergen en ik heb na de opleiding voor dokters- en tandartsassistente zowat alle facetten doorlopen binnen de tandartspraktijk. Inmiddels alweer 41 jaar bezig in dit geweldige vak en na al die jaren boeit het mij nog steeds. Nu vind ik het leuk om mijn kennis over te dragen aan de studenten om deze net zo enthousiast te maken over het vak als ik ben. En dat kan zijn de basiscursus voor de tandartsassistent, maar ook alles op het gebied van infectiepreventie in de praktijk. Wat komt er allemaal bij kijken en waar let je op. Maar ook het verplichte onderdeel röntgenfoto’s maken; omdat deze binnen de kaders van de wet BIG vallen.

Inmiddels ben ik alweer ruim 12 jaar bij Dental Best Practice werkzaam en het is heerlijk om zo betrokken te blijven bij alles wat met de mond te maken heeft. Mijn kernwoorden zijn: kennis, enthousiasme, passie, gedrevenheid……en ja….veel plezier hebben in hetgeen je doet, want lachen is ook een belangrijk onderdeel van een stralende mond; dan ben/word je een sprankelende persoonlijkheid.

 

Aan het einde van deze cursus Sterilisatie- en omloopassistent in de tandartspraktijk ben je bekend met:

 • Wat de besmettingsbronnen zijn
 • Wat micro-organismen zijn
 • Hoe veilige werkomstandigheden gecreëerd kunnen worden
 • De inhoudelijke betekenis van:- reinigen- desinfecteren- steriliseren
 • Hoe de RDS-methode toegepast moet worden
 • Hoe de juiste instrumentarium- routing in de praktijk moet zijn en in de sterilisatieruimte
 • Hoe de verschillende processen gemonitord moeten worden (B-autoclaaf, thermodesinfector, DAC, ultrasoon- apparaat etc.)
 • Wanneer iets steriel is, hoe er verpakt moet worden en voorzien van validatie
 • Wat persoonlijke hygiëne tijdens werkzaamheden inhoudt
 • Het prikaccidentenprotocol en hoe te handelen
 • Wat disposables zijn
 • Het verschil tussen thermisch en chemisch reinigen
 • De juiste trays opmaken en de behandelkamers faciliteren

Studiekosten: € 425,-

Studiemateriaal: € 25,-

Alle bedragen zijn BTW vrijgesteld

Studiebelasting
Totale studiebelasting is: 5 uur

Ingangsniveau
Werkzaam in de tandheelkundige praktijk

Certificaat
Na afloop van deze cursus, ontvang je – als bewijs van deelname – een certificaat

Doelgroep
Gehele tandheelkundige team

Events

Ieder jaar verrast Dental Best Practice weer met gave events! Denk bijvoorbeeld aan hét event voor de balieassistent of voor de praktijkmanager! Bekijk hier de agenda en meld je aan voor één van onze events.

Het Event voor de balieassistentvr 20 september 2024event
Hét Event voor de praktijkmanagervr 11 april 2025event
Het Event voor de preventieassistentvr 29 november 2024event

Accreditaties

KRT Kwaliteitsregister Tandartsen
Q Keurmerk - Keurmerk voor alle tandheelkundige bij- en nascholing
KRM Kwaliteitsregister Mondhygiënisten
Register Preventieassistenten
CRKBO Centraal Register Kort Beroepsonderwijs