Omschrijving

Voeding heeft een (in)directe invloed op de gezondheid van het gebit, zowel de harde als de zachte weefsels. In deze eendaagse cursus krijgt de cursist meer inzicht in de werking van de gehele spijsvertering en de opname van nutriënten. Wat zijn nutriënten en welke invloed hebben ze op de gezondheid van het menselijk lichaam. Wat is de invloed van een onvoldoende opname van nutriënten op het ontstaan van ziektes zoals o.a. diabetes type 2. Hoe herken je het voedingsgedrag bij patiënten en welke adviezen geef je. Aan het eind van de cursus krijgt de cursist huiswerk mee en zal aan de hand van een casus het geleerde worden getoetst.

Yvette van Vlijmen
Mondhygiënist

29 jaar geleden ben ik afgestudeerd als mondhygiëniste. In de jaren die volgende heb ik in diverse praktijken gewerkt en ben ik uiteindelijk een allround mondhygiëniste geworden met als specialiteit het behandelen van angstpatiënten. Naast mijn werk heb ik ook diverse opleidingen gevolgd, waaronder de kunstacademie en orthomoleculaire geneeskunde.

In 2010 ben ik bij Edin begonnen als docent voor de preventieassistent cursus en basisopleiding tandartsassistent. Daarnaast heb ik voor Edin de allereerste online leeromgeving ontwikkeld waar ik nog steeds trots op ben.

Na een aantal jaren geen les te hebben gegeven ben ik weer terug en doe ik wat ik het allerleukste vind: het doceren, motiveren en vooral inspireren van tandartsassistenten voor het leuke vak van preventieassistent!

Leerdoelen:

De cursist heeft kennis opgedaan en inzicht gekregen in:

  • De werking van het gehele spijsverteringsstelsel
  • Het begrip nutriënten en de opname in het menselijk lichaam
  • Het ontstaan van voedingsgerelateerde ‘ziekte’ beelden zoals diabetes type 2, neuropathieën door vit B12 tekort ( veganisten) hart-, en vaatziekten (cholesterol/obesitas), anorexia/boulimia, koortslip en aften.
  • Het verband tussen onvoldoende opname van nutriënten en mondafwijkingen
  • Het voedingsgedrag van patiënten en de relatie tot cariës, erosie, aften, koortslip
  • Het behandelplan aanpassen en de juiste instructie en/of verwijzingen geven

Studiekosten: € 425,-

Studiemateriaal: € 25,-

Alle bedragen zijn BTW vrijgesteld.

Studiebelasting
Cursusdag 6 uur en +/- 12 uur zelfstudie

Ingangsniveau
Paro-preventieassistent

Certificaat
Na afloop van deze cursus, ontvang je – als bewijs van deelname – een certificaat

Doelgroep
Paro-preventieassistenten

Events

Ieder jaar verrast Dental Best Practice weer met gave events! Denk bijvoorbeeld aan hét event voor de balieassistent of voor de praktijkmanager! Bekijk hier de agenda en meld je aan voor één van onze events.

Accreditaties

KRT Kwaliteitsregister Tandartsen
Q Keurmerk - Keurmerk voor alle tandheelkundige bij- en nascholing
KRM Kwaliteitsregister Mondhygiënisten
Register Preventieassistenten
CRKBO Centraal Register Kort Beroepsonderwijs