Omschrijving

Het belang van werken met scherpe instrumenten is onontkoombaar binnen de tandheelkunde als het gaat om efficiënter werken en kwaliteit leveren. Hoe fantastisch is het om met scherpe instrumenten te werken!

Tijdens deze dagcursus wordt er aandacht besteed aan zowel de theorie als de praktijk van het slijpen van alle scherpe instrumenten in de tandheelkunde die geslepen kunnen worden. Hierbij kun je denken aan handinstrumenten zoals de scalers en de currettes, of de scharen.

We oefenen het handmatig slijpen en machinaal slijpen van de tandheelkundige instrumenten, waarna je een duidelijker beeld krijgt welk techniek bij jou of het team het beste aansluit. Tevens behandelen wij per instrument ook de toepasbaarheid binnen de tandheelkundige behandelingen, zodat het inzicht in het correct slijpen van de werkplek per instrument wordt verkregen. Hierbij behandelen we o.a. de morfologie van de wortels en het parodontium.

Deze interactieve cursusdag levert niet alleen scherpe instrumenten aan het einde van de dag op, maar ook scala aan nieuwe inzichten omtrent alle scherpe tandheelkundige instrumenten die geslepen kunnen worden en de anatomie van de gebitselementen en het parodontium. Dit alles binnen het kader van de WIP- richtlijnen. 

Fatos Kaya
Mondhygiënist

Ik ben Fatos en ik werk inmiddels 12 jaar als mondhygiëniste. Vrijwel direct na mijn studie mondzorgkunde heb ik mijzelf verdiept in het lesgeven en de nodige papieren behaald. Ik wist eigenlijk al heel lang dat in lesgeven mijn passie ligt. De combinatie van mijn beide banen vind ik zo geweldig, ik geniet er elke dag van. Sinds 2012 werk ik als docent voor Dental Best Practice. In de afgelopen negen jaar heb veel ervaring opgedaan in het doceren binnen de tandheelkunde.

Ik ben verliefd op mijn vak en mijn liefde voor mijn vak breng ik graag met volle enthousiasme over op mijn cursisten.

Deze interactieve cursusdag levert niet alleen scherpe instrumenten aan het einde van de dag op, maar ook scala aan nieuwe inzichten omtrent alle scherpe tandheelkundige instrumenten die geslepen kunnen worden en de anatomie van de gebitselementen en het parodontium. Dit alles binnen het kader van de WIP- richtlijnen. 

De cursist beschrijft:

 • De functie per tandheelkundige instrument die geslepen kan worden.
 • De verschillende technieken voor slijpen van tandheelkundige instrumenten
 • Hoe geslepen instrumenten volgens de WIP-richtlijnen gereinigd moeten worden

De cursist heeft inzicht:

 • In de opbouw van de tandheelkundige instrumenten en waar geslepen moet worden
 • In het belang van werken met scherpe instrumenten en wat de consequenties kunnen zijn als er gewerkt wordt met botte instrumenten
 • In wortelmorfologie en het parodontium
 • Welke tandheelkundige instrumenten geslepen kunnen worden en wanneer dit herhaald moet worden
 • In welke slijpmethode bij hem/ haar/ hele team past

 

Zelf meenemen:

 • Preventieassistent Scalers: H6/ H7 en 204SD
 • Paro-preventieassistent Curettes: 1-2, 11-12, 13-14
 • Slijpmateriaal: slijpsteenolie, slijpsteen (evt. slijpsteen Arkansas), teststick kunststof
 • Een witte jas tegen bescherming van kleding tijdens het slijpen van de instrumenten

Studiebelasting
Totale studiebelasting is: 5 uur

Ingangsniveau
Preventieassistent

Certificaat
Na afloop van deze cursus, ontvang je – als bewijs van deelname – een certificaat

Doelgroep
Preventieassistent en paro-preventieassistent

 

Events

Ieder jaar verrast Dental Best Practice weer met gave events! Denk bijvoorbeeld aan hét event voor de balieassistent of voor de praktijkmanager! Bekijk hier de agenda en meld je aan voor één van onze events.

Accreditaties

KRT Kwaliteitsregister Tandartsen
Q Keurmerk - Keurmerk voor alle tandheelkundige bij- en nascholing
KRM Kwaliteitsregister Mondhygiënisten
Register Preventieassistenten
CRKBO Centraal Register Kort Beroepsonderwijs