Omschrijving
Preventieassistenten krijgen ongetwijfeld te maken met patiënten die al implantaten hebben, implantaten gaan krijgen of hierover informatie wensen. Ook speelt de preventieassistent een belangrijke rol in de nazorg met betrekking tot orale implantologie.
Als een implantaat met de daarop volgende prothetische voorziening geplaatst is, is het belangrijk dat er een zorgvuldig nazorg protocol wordt opgesteld. De patiënt zal periodiek terug dienen te komen voor controle van de peri-implantaire weefsels en de suprastructuur.
Deze fase van nazorg is- als het goed is- veel langer dan de fase van behandeling. Daarom is het belangrijk voor preventieassistenten om te weten hoe implantaten het best verzorgd kunnen worden door de behandelaren en door de patiënt zelf, in de vorm van zelfzorg.
Een goede samenwerking is vereist tussen de tandarts, implantoloog, preventieassistent, mondhygiënist en natuurlijk de patiënt voor een succesvol resultaat op lange termijn.
Fatos Kaya
Mondhygiënist
Ik ben Fatos en ik werk inmiddels 12 jaar als mondhygiëniste. Vrijwel direct na mijn studie mondzorgkunde heb ik mijzelf verdiept in het lesgeven en de nodige papieren behaald. Ik wist eigenlijk al heel lang dat in lesgeven mijn passie ligt. De combinatie van mijn beide banen vind ik zo geweldig, ik geniet er elke dag van. Sinds 2012 werk ik als docent voor Dental Best Practice. In de afgelopen negen jaar heb veel ervaring opgedaan in het doceren binnen de tandheelkunde.
Ik ben verliefd op mijn vak en mijn liefde voor mijn vak breng ik graag met volle enthousiasme over op mijn cursisten.
Yolande Coelen
Implantologieassistent
Ik ben Yolande, 37 jaar, geboren en getogen in Amersfoort.
Ik wist nooit wat ik wilde worden, tot ik 10 jaar geleden aan de slag ging als receptionist bij een tandartspraktijk in Amersfoort. Na 2 weken mocht ik meekijken bij de implantoloog en toen wist ik het…ik wil assisteren! Tijdens mijn eerste evaluatie na een maand heb ik dit aangegeven bij mijn werkgever en gelukkig zagen zij mij dit ook doen. Na eerst beide functies naast elkaar te hebben gedaan, ben ik uiteindelijk volledig gaan assisteren. Na 4 jaar heb ik de mogelijkheid gekregen om preventie-assistent te worden, waarbij ik de opleiding bij DBP heb gevolgd. Datzelfde jaar ben ik ook management taken gaan doen en sinds die tijd ben ik praktijkmanager. Assisteren doe ik tijdens vakantie, ziekte of gewoon omdat het druk is, maar nog steeds met heel veel plezier!
In 2018 leerde ik Lies kennen tijdens het organiseren van Academiae Implantologica bij ons in de praktijk. Zij vroeg of ik het leuk vond om mijn kennis te gaan delen. In de praktijk had ik al gemerkt dat ik het super leuk vond om collega’s te begeleiden en in te werken. Dus uiteraard zei ik JA! En zo ben ik, naast mijn werk als praktijkmanager, nu ook docent bij DBP. Ik geef, met veel plezier, de opleiding tandartsassistent en daarnaast de cursus Assisteren bij Chirurgische ingreep.
Mijn missie: mensen enthousiast maken voor het vak! Tandheelkunde is enorm uitgebreid met veel specialisaties. En tandartsassistent zijn gaat veel verder dan alleen die afzuiger vast houden. Wij zijn een belangrijk onderdeel van het team! Wij krijgen steeds meer verantwoordelijkheid en daar hoort de juiste opleiding bij. En ik ben een van de gelukkigen die jullie al deze kennis mag bijbrengen!
De volgende onderwerpen komen aan bod:
Patiënt met implantaatwens:
- Roken
- Gingivitis
- Hoge plaque score
- Systemische ziekten
Fase van nazorg:
- Implantaatteam
- Baseline meting, röntgenfoto
- Rol van de preventieassistent
- Voorlichting en instructie
- Voorzichtig sonderen
- Supramucosale reiniging
- Op tijd verwijzen/overleggen
Na afloop van de cursus beschik je over voldoende kennis betreffende:
- Het geven van voorlichting gericht op pati- enten die een implantaat wensen
- Het belang van een goede mondhygiëne alvorens implantaat behandeling
- Het belang van een goede samenwerking binnen een team
- Jouw rol binnen het team
- Het geven van voorlichting gericht op de nazorg fase bij implantaat patiënten
- Het geven van instructie bij verschillende soorten suprastructuren
- Het voorzichtig sonderen rond implantaten
- De verschillende instrumentatietechnieken voor het verwijderen van supramucosale biofilm/plaque
Studiekosten: € 425,-
Studiemateriaal: € 25,-
Alle bedragen zijn BTW vrijgesteld.
Studiebelasting
Totale studiebelasting is: 6 uur
Ingangsniveau
Preventieassistent
Certificaat
Na afloop van deze cursus ontvang je als bewijs van deelname, een certificaat
Doelgroep
(Paro-) preventieassistenten
Events
Ieder jaar verrast Dental Best Practice weer met gave events! Denk bijvoorbeeld aan hét event voor de balieassistent of voor de praktijkmanager! Bekijk hier de agenda en meld je aan voor één van onze events.
Het Event voor de balieassistent | vr 20 september 2024 | event |
Hét Event voor de praktijkmanager | vr 11 april 2025 | event |
Het Event voor de preventieassistent | vr 21 maart 2025 | event |