Omschrijving

‘“5 (tand)artsen 5 meningen” zou je ook bij praktijkmanagers kunnen zeggen.
 
Er is geen goed of fout en er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Daarnaast is ook geen praktijk hetzelfde, dus ook de functie van praktijkmanager wordt nergens hetzelfde uitgevoerd. De ene praktijkmanager zal slechts de administratieve taken van de tandarts c.q. eigenaar overnemen naast de werkzaamheden als assistent, terwijl de andere praktijkmanager mede het beleid en het management van de praktijk bepaalt. De meeste praktijkmanagers vinden een plekje hier tussenin.
 
Daar zijn de grote lijnen in deze opleiding dan ook op gericht. Echter de gedetailleerde inhoud kan aangepast worden op de behoefte van de groep. Het gaat er immers om dat deze opleiding je een goede basis biedt voor de functie als praktijkmanager in jouw praktijk. Deze opleiding draait niet alleen om het leren van nieuwe theorie om de functie van praktijkmanager goed uit te kunnen voeren. De opleiding is praktisch en direct toepasbaar!
 
Mocht je na deze opleiding extra enthousiast geworden zijn over praktijkmanagement, dan kun je tegen een speciaal tarief direct doorstomen naar de opleiding management & leidinggeven
Docent(en)

Caroline Cuppens
spreker, trainer, coach, adviseur tandheelkunde

Als afgestudeerde bedrijfskundige kwam ik als Belg in Nederland wonen. Behaalde mijn Master in de Zorg en NLP opleidingen.
Mijn man wou een tandartspraktijk starten en met enthousiasme “Ik help je wel even” sta ik nu, 19 jaar later, nog steeds aan zijn zijde. Mijn functie veranderde binnen de praktijk wel iedere 3 jaar (assistent, receptie, preventieassistent, sterilisatie, management, tandtechniek). Nu ben ik verantwoordelijk voor alles wat er buiten de kamer geregeld moet worden.

In 2002 was de functie praktijkmanager nog beperkt bekend. We leerden over feedback geven, we stelden een functieprofiel van onszelf op, hoe ga je met wanbetalers om, etc.
9 jaar lang schakelde een arbeidsongeschiktheidsverzekering mijn expertise in waardoor ik in heel wat praktijken heb kunnen meekijken en begeleiden naar een rendabele praktijk. De tandarts kon het personeel betalen en zelf weer gaan skiën.

Als docent hou ik ervan om zoveel mogelijk kennis te delen, dit met een beetje humor. Ik voel me blij worden als ik monden zie openvallen van verwondering bij nieuwe kennis. Bij de vraag “Caroline, Hoe pak je dat aan?” nemen we verschillende invalshoeken door. Yes, mission accomplished!

Monique Heijtel
spreker, trainer

Monique Heijtel/ MO-HR heeft jarenlange fiscale en arbeidsjuridische kennis in het MKB en de (mond-)zorg en beweegt zich in die bedrijfstakken als ‘dé HR-afdeling op afstand’.

Na een aantal jaar als fiscaal- en arbeidsjurist gewerkt te hebben ben ik in 2005 MO-HR gestart en ben ook trainer geworden bij Dental Best Practice. Ik krijg er veel energie van als ik ondernemers, leidinggevenden kan helpen met personeelsvragen. Samen met Caroline Cuppens en Marenka Franke, verzorg ik het leerdeel over HR, personeel en Wet- en Regelgeving tijdens de opleidingen voor Praktijkmanagers. Wij vullen elkaar hierin goed aan.

Mijn motto: “Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd”. Met humor wordt het leven altijd een stukje leuker en de training ook! MO-HR is geen ‘adviesfabriek’ waarvan het werk vervolgens op de plank of in een la belandt. Ik houd van mensen en dingen samen doen!!

Monique is een HR-sparring partner , salaris- en personeelsadministrateur en in die hoedanigheid beantwoord ik dagelijks veel vraagstukken op het gebied van arbeidscontracten, arbeidsvoorwaarden, belonen, ziekteverzuim, (dis-)functioneren etc. maar ben ik ook case manager voor begeleiding bij verzuim of ontslag. Kortom alles op het gebied van personeel, want al heeft u één medewerker, de onderwerpen komen vaak allemaal wel aan bod.

Monique is gedurende de trainingen én erna voor de praktijkmanager informatiepunt en vraagbaak en in de workshop zullen alledaagse veelvoorkomende personele zaken aan de orde komen.

Marenka Franke docent bij Dental Best Practice

Marenka Franke
Praktijkmanager en docent

Ik ben Marenka Franke. Al bijna 30 jaar werk ik met heel veel plezier bij Centrum voor Mondzorg  Rhenen. Een leuke en gezellige praktijk met 5 kamers en 24 medewerkers. Over een paar jaar hopen wij naar een nieuw pand te verhuizen waar de praktijkruimte 2 keer zo groot wordt, een leuke uitdaging om naar uit te kijken.

Mijn werkzaamheden begonnen met assisteren en balie. Vervolgens ook preventieassistente opleiding gedaan en mijn werkzaamheden uit kunnen breiden. Nu al vele jaren hoofdzakelijk werkzaam als praktijkmanager waarin ik mezelf helemaal  kan geven. Praktijkmanagement is echt mijn ding en geeft mij iedere dag nog veel energie en voldoening.

Daarnaast ben ik vanaf 2020 ook werkzaam als leerkracht bij Dental Best Practice en dat verrijkt mij enorm. Wat een mooie combi om je kennis vanuit de praktijk en wat ik zelf de afgelopen jaren heb vergaard te mogen delen met de cursisten!! Ik ben blij dat ik deze uitdaging bij Dental Best Practice aan ben gegaan en hoop nog lang les te mogen geven aan gemotiveerde cursisten.

Zelf ben ik ook leergierig en wil mezelf blijven verrijken met kennis op het gebied van management, leiding geven, communicatie etc. Dit doe ik door het volgen van cursussen, sparren met collega praktijkmanagers, interactie met cursisten en het lezen van boeken en vaktijdschriften.

Programma

Deze opleiding biedt als eerste een basis voor de praktijkmanager anno 2022.

Denk aan:

 • wet- en regelgeving op alle gebieden
 • kwaliteitssystemen
 • protocolsystemen
 • personeelsdossiers

Naast de basis biedt de cursus ook inzicht in wie is de praktijkmanager als leider en diverse managementtechnieken ,zoals:

 • communicatiemanagement
 • timemanagement
 • zelfmanagement
 • personeelsmanagement

Als bonus krijgt de cursist bedrijfskunde voor de gezonde tandartspraktijk.

Denk aan de onderwerpen:

 • het berekenen van kamerkosten per uur
 • inkoopbeleid
 • kostenbesparend werken
 • rendabele praktijkvoering
 • marketing
Leerdoelen

Je bent na afloop van de opleiding op de hoogte van:

 • basis wet- en regelgeving in de tandartspraktijk
 • het stroomlijnen van taken en bevoegdheden binnen de praktijk
 • hoe efficiënt inkoop en onderhoud kan plaatsvinden
 • wat kwaliteitsmanagement is, hoe protocollen opgesteld worden en hoe jouw praktijk zich kan certificeren
 • het verloop van een effectief werkoverleg
 • waar de prioriteiten liggen en hoe timemanagement het beste ingericht kan worden in de functie van praktijkmanager
 • het optimaal vormgeven van zowel interne als externe communicatie
 • het invullen van het personeelsbeleid van de praktijk
Data & Locaties

Veenendaal
Lesdag 1: Zaterdag 15 januari 2022
Lesdag 2: Zaterdag 29 januari 2022
Lesdag 3: Zaterdag 12 februari 2022
Lesdag 4: Zaterdag 5 maart 2022

Amersfoort
Lesdag 1: Vrijdag 28 januari 2022
Lesdag 2: Vrijdag 4 februari 2022
Lesdag 3: Vrijdag 18 februari 2022
Lesdag 4: Vrijdag 11 maart 2022

Amsterdam
Lesdag 1: Vrijdag 18 maart 2022
Lesdag 2: Vrijdag 1 april 2022
Lesdag 3: Vrijdag 8 april 2022
Lesdag 4: Vrijdag 22 april 2022

Beilen
Lesdag 1: Vrijdag 13 mei 2022
Lesdag 2: Vrijdag 27 mei 2022
Lesdag 3: Vrijdag 3 juni 2022
Lesdag 4: Vrijdag 17 juni 2022

Overige info

Studiebelasting
Totale (thuis) studiebelasting is ingeschat een 10 uur voorafgaand aan iedere cursusdag (totaal 40 uur).Totale theoretische studiebelasting is: 4 opleidingsdagen van 6 uur (totaal 24 uur) De opleiding start om 10.00 uur en eindigt om 16.00 uur

Ingangsniveau
Geen opleidingseis

Diploma
Na afloop ontvang je – bij het positief afronden van de opleiding – een diploma.

Doelgroep
Praktijkmanager, assistent die coördinerende taken op zich neemt, administratief medewerker.

Data

Events & Webinars

Ieder jaar verrast Dental Best Practice weer met gave events! Denk bijvoorbeeld aan hét event voor de balieassistent of de online TV show voor de praktijkmanager! Maar ook onze webinars zijn erg gewild. Bekijk hier de agenda en meld je aan voor één van onze events of webinars.

Congres Van de eerste ademhaling tot de laatste kiesdo 7 juli 2022event
Het Event voor de balieassistentvr 23 september 2022event
Hét Event voor de praktijkmanagervr 20 mei 2022event
Webinar Duivelse dilemma’szie data op paginawebinar
Webinar Intervisiezie data op paginawebinar
Webinar Kinetisch (be)vragenzie data op paginawebinar
Webinar Omgaan met stresszie data op paginawebinar
Webinar Persoonlijk leiderschapzie data op paginawebinar
Webinar Teamfasenzie data op paginawebinar
Webinar van DPSI naar PPSzie data op paginawebinar

Accreditaties

Register Preventieassistenten
KRM Kwaliteitsregister Mondhygiënisten
KRT Kwaliteitsregister Tandartsen
Q Keurmerk - Keurmerk voor alle tandheelkundige bij- en nascholing
CRKBO Centraal Register Kort Beroepsonderwijs