Omschrijving

Hygiëne speelt een grote en belangrijke rol binnen iedere tandartspraktijk. Kennis hierover is van essentieel belang. En ook de veranderende besmettingsbronnen vragen om kennis en inzicht. Kijk eens kritisch naar de praktijk waar je werkzaam bent. Waar staan jullie nu? Hebben jullie de WIP-richtlijnen geïmplementeerd in jullie praktijk?

Stel steeds een portefeuille samen met haalbare doelen voor jullie praktijk en verander gewoontes waar nodig. Assistentes zijn de belangrijkste schakel voor het desinfecteren, steriliseren en het uitvoeren van de WIP-richtlijnen.

Dit samen met de juiste apparatuur en onderhoudscontracten vormt een goede basis. Kennis van zaken geeft rust, dus begin vandaag met Infectiepreventie…!

Inhouse training
Wil je deze cursus graag bij jou in de praktijk plaats laten vinden? Dat is zeker mogelijk! Eén van onze ervaren docenten, komt graag bij jou in de praktijk om jou op te leiden. Voor meer informatie en kosten kunt je contact opnemen met één van onze medewerkers op kantoor, zij kunnen je alle ins- en outs vertellen. Je kunt bellen met 055-3121050.

Marijke Vermaas

Na mijn opleidingen Technische en medische microbiologie heb ik gewerkt voor een medisch microbiologisch laboratorium, op het laboratorium, in diverse ziekenhuizen en ben ik verantwoordelijk geweest voor een dependance binnen een (tbc) ziekenhuis.

Vervolgens heb ik de overstap gemaakt naar de tandheelkunde. Als medeoprichter van een tandartspraktijk was ik verantwoordelijk voor de praktijkorganisatie en implementatie van processen, protocollen, personeelsmanagement en stoelassistentes. In deze periode ben ik ook als stagebegeleider betrokken geweest bij de opleiding voor assistenten en mondzorgkundigen.

Als adviseur was ik betrokken bij initiatieven en uitwerking van hygiëneprocessen alsmede evaluatie van tandheelkundige (hygiëne) producten en apparatuur.

Als docent sta ik ervoor dat iedere medewerker, in een tandheelkundig team, goed geschoold zijn werk kan doen en door juiste opleiding en training dit ook met plezier kan doen.

Marjo Riebergen
Docent röntgen en infectiepreventie

Mijn naam is Marjo Riebergen en ik heb na de opleiding voor dokters- en tandartsassistente zowat alle facetten doorlopen binnen de tandartspraktijk. Inmiddels alweer 41 jaar bezig in dit geweldige vak en na al die jaren boeit het mij nog steeds. Nu vind ik het leuk om mijn kennis over te dragen aan de studenten om deze net zo enthousiast te maken over het vak als ik ben. En dat kan zijn de basiscursus voor de tandartsassistent, maar ook alles op het gebied van infectiepreventie in de praktijk. Wat komt er allemaal bij kijken en waar let je op. Maar ook het verplichte onderdeel röntgenfoto’s maken; omdat deze binnen de kaders van de wet BIG vallen.

Inmiddels ben ik alweer ruim 12 jaar bij Dental Best Practice werkzaam en het is heerlijk om zo betrokken te blijven bij alles wat met de mond te maken heeft. Mijn kernwoorden zijn: kennis, enthousiasme, passie, gedrevenheid……en ja….veel plezier hebben in hetgeen je doet, want lachen is ook een belangrijk onderdeel van een stralende mond; dan ben/word je een sprankelende persoonlijkheid.

 

Je bent na afloop van de cursus Infectiepreventie op de hoogte van:

 • Persoonlijke hygiëne; kleding, uiterlijk
 • Het op de juiste wijze hanteren van handschoenen
 • Het toepassen van de juiste handhygiëne; wanneer handen wassen, wanneer handalcohol
 • Omgaan met de juiste detergens en inwerktijden
 • Implementeren en uitvoeren de WIP-richtlijnen
 • Werken volgens opgestelde procedures (werkprotocollen)
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen
 • Weten wat besmettingsrisico’s inhoudt
 • Juiste wijze van reiniging en desinfectie en steriliseren instrumentarium
 • Afvalverwerking
 • Juiste routing van schoon en vuil instrumentarium

Studiekosten: € 425,-

Studiemateriaal: € 25,-

Alle bedragen zijn BTW vrijgesteld

Studiebelasting
Totale studiebelasting is: 4 uur

Certificaat
Na afloop van deze cursus, ontvang je – als bewijs van deelname – een certificaat

Doelgroep
Praktijkmanager, mondhygiënisten, assisterende, tandarts

Events

Ieder jaar verrast Dental Best Practice weer met gave events! Denk bijvoorbeeld aan hét event voor de balieassistent of voor de praktijkmanager! Bekijk hier de agenda en meld je aan voor één van onze events.

Het Event voor de balieassistentvr 20 september 2024event
Hét Event voor de praktijkmanagervr 11 april 2025event
Het Event voor de preventieassistentvr 29 november 2024event

Accreditaties

KRT Kwaliteitsregister Tandartsen
Q Keurmerk - Keurmerk voor alle tandheelkundige bij- en nascholing
KRM Kwaliteitsregister Mondhygiënisten
Register Preventieassistenten
CRKBO Centraal Register Kort Beroepsonderwijs