Omschrijving

Om röntgenfoto’s te mogen maken, dien je – naast dat jij jezelf bekwaam acht en de tandarts je bekwaam acht – aan te kunnen tonen dat je een adequate scholing op het gebied van röntgenopnametechniek hebt gevolgd. Je dient dus een additionele externe opleiding radiologie te hebben afgelegd.

Dental Best Practice organiseert, in samenwerking met gekwalificeerde röntgendocenten, de cursus Intra-orale röntgen- en panoramaopnamen.

Tijdens deze theoretische en praktische cursus worden alle facetten behandeld die nodig zijn om te voldoen aan de scholingseis namelijk:

  • De risico’s van straling
  • Bescherming tegen straling
  • Herkennen van fouten in opnamen
  • Gebruik van apparatuur
  • Eigenschappen van straling
  • Basale anatomie en röntgenanatomie
  • Bediening van het apparatuur
  • Maken van intra-orale röntgenopnamen
  • Maken van panoramaopnamen

NB. Ben je reeds in het bezit van een certificaat, dan dien je – volgens het besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming – minimaal eens in de vijf jaar nadat je deze cursus hebt gevolgd, de bij– of nascholing te volgen.

Inhouse Training
Wil je deze cursus graag bij jou in de praktijk plaats laten vinden? Dat is zeker mogelijk! Eén van onze ervaren docenten, komt graag bij jou in de praktijk om jullie op te leiden. Voor meer informatie en kosten kan je contact opnemen met één van onze medewerkers op kantoor, zij kunnen je alle ins- en outs vertellen. Je kunt bellen met 055-3121050.

Marjo Riebergen
Docent röntgen en infectiepreventie

Mijn naam is Marjo Riebergen en ik heb na de opleiding voor dokters- en tandartsassistente zowat alle facetten doorlopen binnen de tandartspraktijk. Inmiddels alweer 41 jaar bezig in dit geweldige vak en na al die jaren boeit het mij nog steeds. Nu vind ik het leuk om mijn kennis over te dragen aan de studenten om deze net zo enthousiast te maken over het vak als ik ben. En dat kan zijn de basiscursus voor de tandartsassistent, maar ook alles op het gebied van infectiepreventie in de praktijk. Wat komt er allemaal bij kijken en waar let je op. Maar ook het verplichte onderdeel röntgenfoto’s maken; omdat deze binnen de kaders van de wet BIG vallen.

Inmiddels ben ik alweer ruim 12 jaar bij Dental Best Practice werkzaam en het is heerlijk om zo betrokken te blijven bij alles wat met de mond te maken heeft. Mijn kernwoorden zijn: kennis, enthousiasme, passie, gedrevenheid……en ja….veel plezier hebben in hetgeen je doet, want lachen is ook een belangrijk onderdeel van een stralende mond; dan ben/word je een sprankelende persoonlijkheid.

 

Berrt duizendstra-prins
Tandarts

Als je mijn achternaam leest zou je zeggen dat ik Fries ben. Hoewel mijn man en ik in Friesland wonen, komen we oorspronkelijk uit Noord-Holland. In 2000 heb in mijn tandartspraktijk in Bakkeveen gekocht. Daar werk ik 4 dagen in de week.

Eén dag in de week doe ik graag iets wat WEL met mondzorg te maken heeft, maar waarbij ik NIET hoef te boren. Zo heb ik als vrijwilliger mondzorg bij grote katachtigen verzorgd. Ik heb les gegeven in het MBO en daar studieboeken voor geschreven. Op dit moment ben ik praktijkbegeleider op ACTA en verzorg ik cursussen bij Dental Best Practice.

Mijn uitdaging is om de lesstof tijdens cursussen aan de hand van praktijkvoorbeelden zo uit te leggen dat de achtergrond duidelijk wordt voor de deelnemers. De stof wordt dan logisch en bruikbaar in de praktijk.

Ik geniet ervan om de deelnemers tijdens opleidingen steeds zelfverzekerder te zien worden en beloond te worden met een mooi diploma.

Na afloop van de cursus weet je:

  • Wat röntgenstraling is en wat de biologische effecten zijn
  • Wat de voorwaarden zijn op het gebied van röntgen binnen de tandartspraktijk
  • De patiënt en jezelf voldoende te beschermen tegen röntgenstraling
  • Goede röntgenopnames te maken en fouten te herkennen
  • Te werken volgens de protocollen en de procedures volgens de geldende kwaliteitseisen
  • Wie verantwoordelijk is voor de apparatuur in de praktijk
  • Wat de wet BIG inhoudt

 

Studiekosten: € 225,-

Studiemateriaal: € 25,-

Alle bedragen zijn BTW vrijgesteld

Toets
Aan het einde van de cursus wordt een kennistoets afgelegd. Na het behalen van deze toets ontvang je van ons een certificaat! Door middel van deze toets en het certificaat, kan je aantonen dat jouw assistent voldoet aan de bij- en nascholingseisen, volgens de huidige richtlijn tandheelkundige radiologie (KNMT).

Studiebelasting
Totale studiebelasting: 4 uur.

Ingangsniveau
Assisterende.

Doelgroep
Mondhygiënist en assisterende.

Certificaat
Na afloop van deze cursus, ontvang je als bewijs van deelname, een certificaat.

 

 

Events

Ieder jaar verrast Dental Best Practice weer met gave events! Denk bijvoorbeeld aan hét event voor de balieassistent of voor de praktijkmanager! Bekijk hier de agenda en meld je aan voor één van onze events.

Het Event voor de balieassistentvr 20 september 2024event
Hét Event voor de praktijkmanagervr 11 april 2025event
Het Event voor de preventieassistentvr 21 maart 2025event

Accreditaties

KRT Kwaliteitsregister Tandartsen
Q Keurmerk - Keurmerk voor alle tandheelkundige bij- en nascholing
KRM Kwaliteitsregister Mondhygiënisten
Register Preventieassistenten
CRKBO Centraal Register Kort Beroepsonderwijs