Omschrijving

NB. Ben je reeds in het bezit van een certificaat, dan dien je – volgens het besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming – minimaal eens in de vijf jaar nadat je deze cursus hebt gevolgd, aan bij– of nascholing te doen.

Om röntgenfoto’s te mogen maken, dien je – naast dat jij jezelf bekwaam acht en de tandarts je bekwaam acht – aan te kunnen tonen dat je een adequate scholing op het gebied van röntgenopnametechniek hebt gevolgd. Je dient dus een additionele externe opleiding radiologie te hebben afgelegd.

Dental Best Practice organiseert, in samenwerking met gekwalificeerde röntgendocenten, de cursus Intra-orale röntgen- en panoramaopnamen.

Tijdens deze theoretische en praktische cursus worden alle facetten besproken die nodig zijn om te voldoen aan de scholingseis namelijk:

 • De risico’s van straling
 • Bescherming tegen straling
 • Herkennen van fouten in opnamen
 • Gebruik van apparatuur
 • Eigenschappen van straling
 • Basale anatomie en röntgenanatomie
 • Bediening van het apparatuur
 • Maken van intra-orale röntgenopnamen
 • Maken van panoramaopnamen

Inhouse Training
Wilt je deze cursus graag bij jou in de praktijk plaats laten vinden? Dat is zeker mogelijk! Eén van onze ervaren docenten, komt graag bij jou in de praktijk om jou op te leiden. Voor meer informatie en kosten kunt je contact opnemen met één van onze medewerkers op kantoor, zij kunnen je alle ins- en outs vertellen. Je kunt bellen met 055-3121050.

Marjo Riebergen
Docent röntgen en infectiepreventie

Mijn naam is Marjo Riebergen en ik heb na de opleiding voor dokters- en tandartsassistente zowat alle facetten doorlopen binnen de tandartspraktijk. Inmiddels alweer 41 jaar bezig in dit geweldige vak en na al die jaren boeit het mij nog steeds. Nu vind ik het leuk om mijn kennis over te dragen aan de studenten om deze net zo enthousiast te maken over het vak als ik ben. En dat kan zijn de basiscursus voor de tandartsassistent, maar ook alles op het gebied van infectiepreventie in de praktijk. Wat komt er allemaal bij kijken en waar let je op. Maar ook het verplichte onderdeel röntgenfoto’s maken; omdat deze binnen de kaders van de wet BIG vallen.

Inmiddels ben ik alweer ruim 12 jaar bij Dental Best Practice werkzaam en het is heerlijk om zo betrokken te blijven bij alles wat met de mond te maken heeft. Mijn kernwoorden zijn: kennis, enthousiasme, passie, gedrevenheid……en ja….veel plezier hebben in hetgeen je doet, want lachen is ook een belangrijk onderdeel van een stralende mond; dan ben/word je een sprankelende persoonlijkheid.

 

Na afloop van de cursus weet je:

 • Wat röntgenstraling is en wat de biologische effecten zijn
 • Wat de voorwaarden zijn op het gebied van röntgen binnen de tandartspraktijk
 • De patiënt en jezelf voldoende te beschermen tegen röntgenstraling
 • Goede röntgenopnames te maken en fouten te herkennen
 • Te werken volgens de protocollen en de procedures volgens de geldende kwaliteitseisen
 • Wie verantwoordelijk is voor de apparatuur in de praktijk
 • De wet BIG inhoudt

Studiekosten: € 225,-

Studiemateriaal: € 25,-

Alle bedragen zijn BTW vrijgesteld

Toets
Aan het einde van de cursus wordt een kennistoets afgelegd. Na het behalen van deze toets, ontvang je van ons een certificaat! Door middel van deze toets en certificaat, kun je aantonen dat jouw assistent voldoet aan de bij- en nascholingseisen, volgens de huidige richtlijn tandheelkundige radiologie (KNMT).

Studiebelasting
Totale studiebelasting: 4 uur

Ingangsniveau
Assisterende

Doelgroep
Mondhygiënist en assisterende

Certificaat
Na afloop van deze cursus, ontvang je als bewijs van deelname, een certificaat

 

Events

Ieder jaar verrast Dental Best Practice weer met gave events! Denk bijvoorbeeld aan hét event voor de balieassistent of voor de praktijkmanager! Bekijk hier de agenda en meld je aan voor één van onze events.

Accreditaties

KRT Kwaliteitsregister Tandartsen
Q Keurmerk - Keurmerk voor alle tandheelkundige bij- en nascholing
KRM Kwaliteitsregister Mondhygiënisten
Register Preventieassistenten
CRKBO Centraal Register Kort Beroepsonderwijs