Omschrijving

In deze 2-daagse opleiding leer je lokale anesthesie in de mond te geven, in de boven- en onderkaak en ook het mandibulair blok.
Voor een efficiënte praktijkvoering en zeker als er gewerkt wordt in het meerkamer concept, is het nuttig als je als assistent in staat bent om lokale anesthesie te geven bij patiënten. Bij angstige patiënten kan het bijdragen aan vermindering van de angst voor injecties en de behandeling.
 
Deze opleiding Lokale anesthesie geeft de theoretische en praktische basis. Ook besteden we aandacht aan het verbod op recappen en behandelen we verschillende oplossingen voor veilig omgaan met naalden.
  • Er wordt eerst geoefend op een kunststof schedel en daarna oefen je onderling op je mede cursisten.
  • Je dient ermee akkoord te gaan dat lokale anesthesie bij je wordt toegediend (met kortwerkende middelen).
  • Bij zwangerschap kan je niet deelnemen aan de opleiding.
  • In de weken tussen de 2 opleidingsdagen moet je in de praktijk een aantal keer, onder toezicht van een tandarts, anesthesie toepassen bij patiënten.

De volgende spullen moet je meenemen naar de cursus:

  • Eigen (lichte) werkkleding
  • Carpulehouder voor anesthesie (naalden en carpules worden verzorgd door Dental Best Practice BV)

Inhouse Training
Wil je deze opleiding graag bij jou in de praktijk plaats laten vinden? Dat is zeker mogelijk! Eén van onze ervaren docenten, komt graag bij jou in de praktijk om jou op te leiden. Voor meer informatie en kosten kunt je contact opnemen met één van onze medewerkers op kantoor, zij kunnen je alle ins- en outs vertellen. Je kunt bellen met 055-3121050.

Pascal Boer
Tandarts

Mijn naam is Pascal R. Boer en ik mag al weer 21 jaar het mooie vak van tandarts beoefenen. Ik heb een groepspraktijk in het mooie Giethoorn en samen met mijn team verzorgen wij het gebit van onze patiënten van wieg tot einde. Ons motto is: Het is ons doel dromen uit te laten komen, keer op keer te verrassen en mensen beter te maken.

Dat beter maken en ontwikkelen doe ik ook al vele jaren als docent. Cursussen en trainingen aan tandartsen, mondhygiënisten en assistenten zijn een stukje passie van mij. Ik ben blij dat Lies van Dental Best Practice me gevraagd heeft om de assistentes de fijne kneepjes van het verdoven bij te brengen. Het mooiste compliment vind ik,  als oud-cursisten me later vertellen dat de patiënten het liefst door hen verdoofd worden. Zo ontwikkelt een heel team en praktijk inclusief patiënten zich steeds verder en wordt het vak en de behandeling voor iedereen leuker.

Geert Landman
Tandarts

Mijn naam is Geert Landman, 37 jaar, mede eigenaar van ‘de Watersnip Kliniek voor Mondzorg’ en ‘Peak Dentistry’, beiden te Deventer. In 2011 ben ik afgestudeerd in Groningen. Tijdens mijn opleiding heb ik tevens een masterclass medisch onderwijs gekregen. Het geven van onderwijs heeft mij altijd al geboeid. Samen met Xander Rijpstra geef ik cursussen voor Dental best Practice aan assisterend personeel en aan mondhygiënisten. Het delen van kennis staat voor ons hoog in het vaandel, het houdt je scherp en je eigen ontwikkeling blijft doorgaan. Dit geeft ons een gezonde drive om met onze praktijken door te blijven groeien. Onze passie ligt in de esthetisch restauratieve tandheelkunde, dit oefenen wij voornamelijk uit bij Peak Dentistry. Onze liefde voor de zorg delen we graag en we hopen je te zien op een van onze cursussen.

 

Xander Rijpstra
Algemeen Practicus

Samen met mijn collega Geert Landman geven wij cursussen aan assistentes voor Dental Best Practice. Ik ben Xander Rijpstra (37 jaar) eigenaar van de Watersnip, kliniek voor mondzorg en Peak Dentistry. Afgestudeerd in 2007 aan de Rijksuniversiteit Groningen, daarna begonnen in een praktijk in Deventer en uiteindelijk deze praktijk verder uitgebreid met Geert landman. In de loop van de jaren hebben wij ons gespecialiseerd in de esthetische en restauratieve tandheelkunde. Cliënten met een uitgebreide esthetische en functionele vraag behandelen wij bij Peak Dentistry.  Het is leuk om jezelf te blijven ontwikkelen op het gebied van de tandheelkunde. Zo blijft het vak uitdagend en kun je de beste zorg bieden aan je cliënten. Wij willen deze passie dan ook delen met onze cursisten zodat zij ook verder kunnen in hun uitdagingen.

Anke Markslag van Ritbergen
Tandarts

Mijn naam is Anke en ik werk inmiddels 12 jaar als tandarts algemeen practicus. Naast mijn werk als tandarts algemeen practicus werk ik sinds 2020 ook op het Centrum Bijzondere Tandheelkunde, waar ik de angstige volwassenen behandel. Een leuke combinatie van algemene praktijk naast een bijzondere doelgroep.

Wat ik leuk vind aan het geven van de cursus Lokaal anesthesie is dat de meeste cursisten toch met de nodige spanning binnenkomen en uiteindelijk met vertrouwen teruggaan naar de praktijk. Mijn doel is dat ze weten waar ze mee bezig zijn, hun sterke punten én beperkingen kennen en dan ook nog rekening weten te houden met de patiënt. Als je al die facetten beheerst, hoeft een verdoving voor de patiënt echt geen vervelende ervaring te zijn. Ik houd ervan als er een open sfeer is waar ook ruimte is voor humor.

Rixt van Noort
Tandarts

In 2003 ben ik als tandarts afgestudeerd in Groningen waarna ik me in Amsterdam heb gevestigd. Op dit moment heb ik een eigen praktijk in Amsterdam-Noord en ben ik daarnaast ook werkzaam in een verwijspraktijk in Purmerend. Ik houd me voornamelijk bezig met esthetische en reconstructieve tandheelkunde. Ik word ontzettend blij als ik een complex behandelplan heb afgerond en de patiënt met een functioneel, gezond en mooi gebit naar buiten loopt.

Ik woon met mijn man en zoontje in Schellingwoude, een klein dorpje boven Amsterdam. Mijn vrije tijd besteed ik graag met mijn gezin op het water, op het ijs of in de sneeuw. Daarnaast loop ik graag hard om fit te blijven.

Sinds 2016 ben ik met veel plezier als docent verbonden aan Dental Best Practice. Ik vind het iedere keer weer een mooie uitdaging om praktijkgerichte kennis en tips te delen met de cursisten, zodat ze meteen in de praktijk aan de slag kunnen!

Josine Rosseel
Tandarts

Ik ben inmiddels ruim 16 jaar tandarts. In deze 16 jaar heb ik verschillende onderdelen van de tandheelkunde beoefend. Ik heb lesgegeven op de opleiding tandheelkunde, promotie onderzoek gedaan, als algemeen tandarts gewerkt en momenteel ook als tandarts op het CBT.

Het lesgeven begon de afgelopen tijd weer erg te kriebelen en sinds afgelopen jaar ben ik voor Dental Best Practice begonnen als docent anesthesie. Het is mijn passie om naast de lesstof bij te brengen ook de cursisten te stimuleren en enthousiasmeren voor het geven van anesthesie.  Het is mooi om te zien hoe cursisten vertrouwen krijgen in zichzelf om anesthesie te geven.

Daarnaast vind ik het erg belangrijk dat de sfeer relaxt en open is, zodat de cursisten zich vrij voelen om vragen te stellen maar ook onzekerheden te bespreken om zo te kunnen groeien als assistent of mondhygiënist.

Pauline Sterenborg docent bij Dental Best Practice

Pauline Sterenborg
Tandarts

Bijna 30 jaar heb ik als tandarts gewerkt in mijn eigen praktijk. Vanwege artrose in mijn handen ben ik nu op een andere manier met dit mooie vak bezig: met PBS Advies help ik (mond)zorgpraktijken met het winnen en behouden van tevreden patiënten en blije medewerkers. Vanuit mijn ervaring en expertise begeleid ik teams en individuele (mond)zorgmedewerkers bij het ontwikkelen van een gastvrije(re) werkomgeving. Dat doe ik vanuit de stellige overtuiging dat gastvrij werken je werk leuker maakt – zowel voor het team, de medewerker als de patiënt.

Voor Dental Best Practice geef ik, naast vakinhoudelijke trainingen, verschillende trainingen over het thema gastvrijheid: de standaardtraining en teamtrainingen (op maat).

Cursisten zeggen dat de leerstof uit mijn trainingen goed bruikbaar en toepasbaar is in hun dagelijkse praktijk. Dat ze merken dat ik ‘uit de praktijk kom’ en ‘weet waarover ik praat en waarover het gaat’.

Na deze opleiding ben je in staat om:

  • Op aanwijzing van een tandarts, infiltratie- en geleidingsanesthesie toe te dienen bij patiënten
  • Op basis van de geleerde theorie keuzes te maken die betrekking hebben op lokale anesthesie
  • De praktische uitvoering van de injecties goed te doorlopen

Studiekosten: € 995,-

Studiemateriaal: € 50,-

Alle bedragen zijn BTW vrijgesteld.

Praktische oefeningen
Er wordt eerst geoefend op een kunststof schedel en daarna op de cursisten onderling. Iedere deelnemer dient ermee akkoord te gaan dat lokale anesthesie hem/haar wordt toegediend (met kortwerkende middelen). Bij zwangerschap kan een cursist niet deelnemen aan de opleiding.

In de weken tussen de twee cursusdagen moet je in de praktijk een aantal keer, onder toezicht van een tandarts, anesthesie toepassen bij patiënten.

Examen
De opleiding wordt afgesloten met een theoretische en praktische toets.

Studiebelasting
De opleiding start op de vrijdagen om 14.00 uur en eindigt om 20.00 uur en op de zaterdag om 10.00 uur en eindigt om 16.00 uur.
Totale studiebelasting is: 2 opleidingsdagen van 6 uur (totaal 12 uur)

Ingangsniveau
Tandartsassistent

Diploma
Na afloop ontvang je – bij het positief afronden van de opleiding – een diploma.

Doelgroep
Assisterende en mondhygiënisten

Events

Ieder jaar verrast Dental Best Practice weer met gave events! Denk bijvoorbeeld aan hét event voor de balieassistent of voor de praktijkmanager! Bekijk hier de agenda en meld je aan voor één van onze events.

Accreditaties

KRT Kwaliteitsregister Tandartsen
Q Keurmerk - Keurmerk voor alle tandheelkundige bij- en nascholing
KRM Kwaliteitsregister Mondhygiënisten
Register Preventieassistenten
CRKBO Centraal Register Kort Beroepsonderwijs