Omschrijving

Nederland vergrijst en mensen houden langer hun eigen tanden en kiezen. Ze blijven dus langer de tandartspraktijk bezoeken. Deze groep patiënten heeft speciale zorg nodig, maar welke?

Hoe ga je om met de kwetsbare oudere en zijn of haar eventuele (mantel) verzorgers? Hoe zorg je ervoor dat de mond, zo ontzettend belangrijk om mee te praten, te eten en te zoenen, zo schoon en gezond mogelijk blijft? Welke specifieke medische aandoeningen en medicatie kom je tegen en welke gevolgen kunnen deze hebben voor de mond en de behandeling? En wat kun je bijvoorbeeld doen bij “droge mond” problematiek? Hoe behandel je een patiënt in een rolstoel of in een bed en volg je ook nog eens de Richtlijn Infectiepreventie op?

Genoeg vragen dus! In deze cursus komen al deze onderwerpen die te maken hebben met de specifieke zorg voor ouderen aan bod.

 

Mariëtte Lokken
Mondhygiënist

Ik ben Mariëtte Lokken en ik ben sinds 1997 mondhygiëniste. In 2000 heb ik de opleiding tot Kindertandverzorgende gevolgd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Na mijn afstuderen ben ik gaan werken in de algemene praktijk waarbij ik zowel paro-patiënten als kinderen behandel. Sinds 2017 werk ik als docent bij Dental Best Practice. Ik geef verschillende opleidingen, maar werk ook mee achter de schermen om lesmateriaal te ontwikkelen en de cursussen up to date te houden. Het werken als docent geeft mij enorm veel voldoening. Het houdt mij als mondhygiëniste scherp en ik vind het erg mooi om de, vaak in het begin wat onzekere, cursisten te zien groeien gedurende de verschillende opleidingen! Elke keer weer probeer ik het enthousiasme voor het mooie vak van tandheelkunde over te brengen op de cursist!

Helena van der West docent bij Dental Best Practice

Helena van der West
Mondhygiënist

Ik ben in 1999 afgestudeerd aan de Hanzehogeschool in Groningen. Sindsdien heb ik  in algemene tandartspraktijken gewerkt. Sinds de start van mijn praktijk in 2011 ben ik ook werkzaam bij T.X. de Jong mondzorg in Amersfoort.

Een persoonlijke benadering vind ik erg belangrijk. Ik ben erg geïnteresseerd in medische aandoeningen en hun effect op het menselijk lichaam en natuurlijk het effect op de mondgezondheid.

Samenwerking met de tandarts is erg belangrijk. Met uw toestemming zal ik dan ook graag overleg plegen waar dat nodig is.

Na afloop van de cursus weet je:

  • Hoe je communiceert met de (kwetsbare) oudere patiënt
  • Hoe je met de juiste middelen instructie kunt geven aan je patiënt of de verzorger
  • Met welke specifieke aandoeningen en medicatie ouderen te maken hebben
  • Hoe je ergonomisch zo verantwoord mogelijk de patiënt kan behandelen en hoe je volgens de Richtlijn Infectiepreventie kan behandelen in soms bijzondere situaties
  • Wat de ziekte van Alzheimer en dementie inhoudt en welke relatie dit heeft tot de behandeling

 

Studiekosten: € 425,-

Studiemateriaal: € 25,-

Alle bedragen zijn BTW vrijgesteld.

Studiebelasting
Totale studiebelasting is: 6 uur
Oefenen in de praktijk: minimaal 4 uur
Zelfstudie thuis: 3 uur

Ingangsniveau
Preventieassistent

Certificaat
Na afloop ontvang je – bij het positief afronden van de cursus – een certificaat

Doelgroep
(Paro-) preventieassistenten

Events

Ieder jaar verrast Dental Best Practice weer met gave events! Denk bijvoorbeeld aan hét event voor de balieassistent of voor de praktijkmanager! Bekijk hier de agenda en meld je aan voor één van onze events.

Het Event voor de balieassistentvr 19 september 2025event
Hét Event voor de praktijkmanagervr 11 april 2025event
Het Event voor de preventieassistentvr 21 maart 2025event

Accreditaties

KRT Kwaliteitsregister Tandartsen
KRM Kwaliteitsregister Mondhygiënisten
Register Preventieassistenten
CRKBO Centraal Register Kort Beroepsonderwijs